Anasayfa Haber Gelecek Yılki Bakanlar Oturumu’nun Konusu “İslami Finansal Teknolojiler”

Gelecek Yılki Bakanlar Oturumu’nun Konusu “İslami Finansal Teknolojiler”

by

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Gelecek yılki Bakanlar Oturumu’nun konusu “İslami Finansal Teknolojiler”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gelecek yılki Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu’nun konusunun “İslami Finansal Teknolojiler: İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerde Ödeme Sistemlerinde Dijital Dönüşüm” olacak dedi.

Yılmaz, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 39. Bakanlar Oturumu Kapanış Programı’nda, toplantıyı verimli istişarelerin ardından başarıyla sonuçlandırdıklarını dile getirerek, üye ülke heyetlerine, uluslararası kuruluş temsilcilerine ve diğer katılımcılara teşekkür etti.

“E-ihracatın toplam ihracatımız içindeki oranını yüzde 10’lara kadar çıkarma hedefini ortaya koyduk”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dijital dönüşümün e-ticaretin küresel ticaret içindeki payının artmasına yol açtığını, Covid-19 salgınıyla e-ticaret ve e-ihracatın en yüksek seviyelere ulaştığını belirterek, küresel B2C (Business to Consumer-İşletmeden Tüketiciye) ticaret hacminin 2022 yılı itibarıyla 5,7 trilyon dolara çıktığını aktardı.

Teknolojik ilerlemelerin hızındaki artış ile beraber e-ticaretin küresel ekonomideki payının arttığına şahitlik ettiklerini anlatan Yılmaz, bu kapsamda DTÖ’nün verilerine göre dijital olarak sunulan hizmetlerin küresel ihracatı 2002’den bu yana 3 kattan fazla arttığını, ayrıca dijital teknolojilerin 2030’a kadar her yıl yüzde 2 oranında ticareti artıracağının tahmin edildiğini kaydetti.

Yılmaz, dünkü toplantıda üye ülkelerin e-ticaret ve e-ihracat konusunda deneyimlerini paylaşmalarının son derece yararlı olduğunu dile getirdi.

Uluslararası ticaret içinde dijital hizmetler ticaretinin payının her geçen gün arttığını anlatan Yılmaz, bu noktada üye ülkeler arasında önemli farklılıklar bulunan ve ekonomik kalkınmaya önemli katkısı olan e-ticaret alanına yönelik işbirliklerinin yoğunlaştırılması gerektiğini, bu alanda sahip oldukları tecrübeleri paylaşarak ve somut projeler geliştirerek kapasitelerinin artırılmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.

Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin e-ticaret ve e-ihracat alanındaki potansiyelini ve dünya pazarındaki konumunu ileriye taşımak için özel sektörü desteklediklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“E-ticaretin sadece iç piyasada değil, aynı zamanda uluslararası arenada da bir güç olması için e-ihracatı ön planda tutuyoruz ve yakın gelecekte e-ihracatın toplam ihracatımız içindeki oranını yüzde 10’lara kadar çıkarma hedefini ortaya koymuş durumdayız. Konvansiyonel ihracat ile kıyaslandığında, e-ticaret firmalarımız dünyanın her yerinden ve daha büyük alım gücüne sahip partner edinebilmekte, hedef pazarlarda ürünlerini test edebilmekte ve müşteri deneyimleri ile yeni ürün geliştirme ya da mevcut ürününe yenilikçilik katabilmekte, üretim ve ödeme süreçlerinde görece düşük riskli işlem gerçekleştirebilmektedirler.”

Gelecek Yılki Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu’nun Konusu “İslami Finansal Teknolojiler”

Yılmaz, İSEDAK kapsamında geçen yıl kurulan Yüksek Düzeyli Dijital Dönüşüm Forumu’na duyulan ilgiden memnuniyet duyduklarını dile getirerek, İİT üyesi ülkelerde e-ticaretin geliştirilmesine yönelik politika tavsiyelerinin hayata geçirilmesini de destekleyeceklerini ifade etti.

Gelecek yılki Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu’nun konusunun “İslami Finansal Teknolojiler: İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerde Ödeme Sistemlerinde Dijital Dönüşüm” olarak belirlendiğini aktaran Yılmaz, İslami finansal teknolojilerin, güvenilirlik, güvenlik ve gizlilik gibi İslami finans prensipleri çerçevesinde finansal hizmetler sunma amacı güden bir alan olarak öne çıktığını anlattı.

Yılmaz, bu bakımdan gelecek yılın Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu’nun konusunu oldukça isabetli ve faydalı bulduklarını ifade etti.

Üye ülke heyetlerine, İİT Genel Sekreterliği, İİT Kuruluşları ve diğer uluslararası kuruluşlara katkılarından dolayı teşekkürlerini sunan Yılmaz, Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu’ndaki tartışmaların ve alınan kararların İslam dünyası için güzel sonuçlara vesile olmasını, işbirliklerini derinleştirmesini temenni etti.​​​​

 


Kaynak: Katılım Analiz

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun