Endonezya İslami borç ihalesinden 391,3 milyon dolar topladı
Endonezya maliye bakanlığı açıklamayı yaptı
JAKARTA – Endonezya maliye bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, İslami borç ihalesinden 6 trilyon rupi (391,26 milyon dolar) elde edildiğini ve bunun gösterge hedefine uyduğunu söyledi.
Gelen tekliflerin toplamı 20 trilyon rupi olarak gerçekleşti; bu, bir önceki 1 Ağustos açık artırmasında 22 trilyon rupi olan rakamın altındaydı. (1 $ = 15.335.0000 rupiah)
Mısır: Golden Coast 258 milyon dolar değerinde yeşil sukuk ihraç etmeyi değerlendiriyor
Mısır – Daily News Egypt kaynaklarına göre, Golden Pyramids Plaza’ya bağlı Golden Coast Company, Kızıldeniz’deki Soma Körfezi’ndeki projesini finanse etmek için 8 milyar EGP değerinde yeşil sukuk ihraç etmeyi düşünüyor. Bu, Mısır’ın ilk yeşil sukuk ihracı olacak.
Mısır piyasasındaki ilk sukuk ihracını Talaat Moustafa Group gerçekleştirdi ve EFG-Hermes Securities tarafından ihrac edildi.
Kaynaklar, ihraç için Mali Düzenleme Kurumunun (FRA) onayını almak için gerekli tüm belgelerin hazırlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.
İslam İşbirliği Teşkilatı Nijerya’yı gıda depolama merkezi olarak seçti
Afrika ülkesinin hâlihazırda 36’dan fazla stratejik tahıl rezervi var
The Guardian gazetesinin haberine göre, 57 ülkenin çatısı olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), grubun üye ülkeleri için gıda ve tahıl depolama merkezi olarak hizmet vermek üzere Nijerya’yı seçti.
Nijerya Federal Tarım Bakanlığı Direktörü Abdullahi Abubaka, İslam İşbirliği Teşkilatı Sekreterliği’nin kaynakları, gıda ürünlerini ve tahılları harekete geçireceğini ve bunları Nijerya’daki çeşitli silolarda depolayacağını söyledi. Stoklar daha sonra gıdaya ihtiyacı olan ülkelere dağıtılacak.
“Tüm İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler depolama merkezi olarak Nijerya’yı seçtiler” dedi.
“İİT Sekreterliği kaynakları toplayacak, tahılları satın alacak ve bunları Nijerya’da depolayacak, böylece herhangi bir gıda güvensizliği durumunda bunları Nijerya’dan başka yerlere dağıtabiliriz.”
Abubaka, ülkenin halihazırda 36’dan fazla stratejik tahıl rezervine sahip olduğunu açıkladı.
Dubaili geliştirici First Group’un ana şirketi alacaklılarla anlaşmaya vardı
Dubai emlak geliştiricisi The First Group’un ana şirketi Aurum, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, gelecek yıl vadesi dolacak İslami tahvillerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin görüşmelerin devam ederken, “özel” bir alacaklı grubuyla geçici bir anlaşmaya vardığını söyledi.
Aurum geçen hafta, 7 Ağustos 2024 vadesi dolacak 135 milyon dolarlık amortismanlı sukuk sahiplerinden, planlanan tasfiye dağıtım ödemeleri programını ve şartların diğer yönlerini revize etmek için “Sertifikaların hüküm ve koşullarını kalıcı olarak değiştirmek” üzere onay aldığını söyledi.
“Bekleme Anlaşması, ödenmemiş toplam Sukuk tutarının %75’inden fazlasını elinde bulunduran Sukuk sahipleri tarafından imzalanmıştır.
Aurum, duraklamanın 18 Eylül’e veya Sukukun değiştirilmesi ve uzatılmasının tamamlanmasına (hangisi önce gelirse) kadar geçerli olacağını söyledi.
Refinitiv verilerine göre TFG Sukuk I Limited aracılığıyla ihraç edilen toplam sukukun yaklaşık 126,25 milyon doları ödenmemiş durumda. Aurum, 7 Ağustos’ta sukuk kapsamında kar ödemesi ve 2 milyon dolar ana para ödemesi yaptığını açıkladı.
Mısır Başbakanı Sermaye Piyasası Kanununda değişiklik yapılmasını emretti
Değişiklikler arasında sukuk programının çeşitli versiyonlarda ihracına izin verilmesi, sürdürülebilir kalkınma yatırım fonlarının oluşturulması ve organize edilmesi yer alıyor
Mısır – Başbakan Mostafa Madbouly, 1992 tarihli 95 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun bazı hükümlerinde değişiklik yapılması yönünde karar yayınladı.
Değişiklikler arasında, FRA’nın bankacılık dışı finansal piyasalardaki iş ortamını iyileştirme çabalarını tamamlamak amacıyla çeşitli versiyonlarda sukuk programının ihracına izin verilmesi, sürdürülebilir kalkınma yatırım fonlarının oluşturulması ve organize edilmesi, alım satım fonlarının çalışma kapsamının genişletilmesi, farklı türdeki yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılayan çeşitli bankacılık dışı finansal ürün ve hizmetler geliştirmek ve sunmak yer alıyor.
Dubai DGCX, Şer’i uyumlu spot altın sözleşmesine ilişkin işlem ücretlerini kaldırdı
31 Aralık’a kadar geçerli olan hamle, ticaret hacimlerini artırmayı ve yeni yatırımcılar çekmeyi amaçlıyor
Dubai Altın ve Emtia Borsası (DGCX), işlem hacimlerini artırmak ve yeni yatırımcılar çekmek amacıyla Şer’i uyumlu spot altın sözleşmesiyle ilişkili işlem ücretlerinden feragat edeceğini duyurdu.
Borsada ‘DGSG’ sembolü altında işlem gören sözleşme ücretinden feragat etme kararı, BAE Menkul Kıymetler ve Emtia Otoritesi’nin (SCA) düzenleyici onayının ardından 21 Ağustos 2023’ten 31 Aralık 2023’e kadar geçerli olacak.
Mısır: FRA, Abu Dhabi Capital ve NBE’nin sukuk ihraççı lisansı alma taleplerini onayladı
Daily News Egypt, Abu Dhabi İslam Bankası’nın bir yan kuruluşu olan Abu Dhabi Capital ve Mısır Ulusal Bankası’nın, sukuk ihraç eden şirketler kurmak için Mali Düzenleme Kurumu’ndan (FRA) ilk onayı aldığını öğrendi.
Kaynaklar, her birinin sermayesinin yaklaşık 10 milyon EGP olması koşuluyla, iki şirketin faaliyeti gerçekleştirmek için nihai onayı beklediğini de sözlerine ekledi.
Kaynaklar, Banque Misr’ın halihazırda bir dizi sukuk ihracını yöneten yeni bir şirket aracılığıyla sukuk ihraç etme lisansını aldığını ve Mısır pazarında bu faaliyette bulunan üçüncü şirket olduğunu belirtti.
Mısır’daki ilk sukuk ihracı, 2020 yılında Talaat Moustafa Grubu lehine gerçekleştirildi ve EFG Hermes tarafından 2 milyar EGP değerinde yönetildi. Bunu, Kahire lehine Yatırım ve Gayrimenkul Geliştirme amaçlı kira sukuku da dahil olmak üzere çok sayıda sukuk ihracı takip etti. EGP değeri 600m. Geçtiğimiz yıl toplam değeri 12.851 milyar EGP olan 6 sukuk ihracı gerçekleştirildi.
NDMC, Suudi hükümetinin SAR cinsinden sukuk programı kapsamında Ağustos 2023 ihracını tamamladı
Ulusal Borç Yönetimi Merkezi, Suudi Arabistan Hükümeti SAR cinsinden Sukuk Programı kapsamında Ağustos 2023 ihracının kapatıldığını duyurdu.
Alınan tüm tekliflerin toplam tutarı 3.506 Milyar SAR, tahsis edilen toplam tutar ise 3.506 Milyar SAR (Üç milyar beş yüz altı milyon Suudi Riyali) olarak belirlendi.
Sukuk ihracı şu şekilde ikiye ayrılmıştır: İlk aşamada 2.406 Milyar SAR (İki milyar dört yüz altı milyon Suudi Riyali) büyüklüğünde olup 2031 yılında vadesi dolacaktır. İkinci aşama ise 2033 yılında vadesi dolacak olup 1.100 Milyar SAR (Bir milyar yüz milyon Suudi Riyali) büyüklüğündedir.
Mısır’da FRA, KOBİ’lere yönelik sukuk ihraç kurallarını gevşetmeyi planlıyor
Mısır – Mali Düzenleme Kurumu (FRA), Sermaye Piyasası Kanunu’nda küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’ler) yerel piyasada sukuk veya İslami tahvil ihraç etmesini kolaylaştıracak yeni değişiklikler yapmayı düşünüyor.
Daily News Egypt’a konuşan kaynaklara göre FRA, otorite tarafından belirlenen yönetişim standartlarına uydukları sürece KOBİ’leri sukuk ihraçları için kredi notu almaktan muaf tutabilir. Kaynaklar, bunun sürecin en pahalı aşamalarından biri olan sukuk ihracının maliyetini ve süresini azaltacağını söyledi.
Kaynaklar ayrıca FRA’nın değeri 1 milyar poundun altındaki sukuk programları için kredi notu zorunluluğundan vazgeçebileceğini belirterek, bu değişikliklerin amacının Mısır pazarındaki sukuk ihraçlarının hacmini ve çeşitliliğini artırmak olduğunu ekledi.
***
Kaynak: ZAWYA