Anasayfa Temel Kavramlar Tarfin Nedir?

Tarfin Nedir?

by

Tarfin 2017 yılında kurulmuş dijital bir tarım platformudur. Tarfin’in kurulma amacı; çiftçilerin gübre, tohum, yem, ilaç ve mazot gibi üretim süreçlerinde ihtiyaç duydukları tarım girdilerini daha güvenilir, daha hızlı ve kolay bir şekilde temin etmelerini sağlamaktır. Yani Tarfin çiftçilerin desteklenmesini, kalkınmasını sağlamak amacıyla faaliyete geçen bir fintek şirketidir. Kurucusu Mehmet Memecan, Tarfin’i çiftçilere üretim girdileri ve işletme sermayesi finansmanı sağlayan yenilikçi bir iş modeli olarak tanımlamakta, tarım tedarik zincirinin her noktasında, çiftçilerin her türlü talebini karşılayabilen bir finansal teknoloji şirketi olmaya odaklandıklarını ifade etmektedir (Tarfin, 2022a).

Tarımsal fintek girişimi olarak yola çıkan Tarfin çiftçilerin gübre, tohum ve yem gibi çeşitli tarımsal girdilere, uygun fiyatla ulaşmasını hedeflemekte ve ürün grubuna göre değişiklik gösteren hasatta ödeme imkânı sunmaktadır. Tarfin, geleneksel bankaların sunduğu kredi imkânlarından farklı olarak çiftçilere, bankaya gitmeden veya herhangi bir kefalet veya ipotek işlemi yapmadan internet aracılığıyla veya mobil uygulama üzerinden çiftçinin finansmana erişmesine imkân sağlamaktadır.

Tarfin’in çalışma sistemi, çoğunlukla mobil uygulama üzerinden gerçekleşmektedir. Çiftçiler akıllı telefonlarına indirdikleri mobil uygulama üzerinden finansman talebini Tarfin’e iletebilmektedir. Mobil uygulama dışında Tarfin’in anlaşmalı oldukları satış noktaları veya çiftçi destek hattından başvurularını yapabilmektedir. Satın almak istedikleri tarımsal girdileri Tarfin’e ilettikten sonra yapay zekâ sistemine dayalı olan bir kredi skorlama sistemi arka planda çalışmakta ve üç dakika içerisinde finansman başvurusu sonuçlanmaktadır. Finansman başvurusu onaylanırsa çiftçi en yakın satış noktasına giderek arzu ettiği ürünleri satın alıp hasat tarihinde ödeme imkânından yararlanmaktadır (Tarfin Yetkilisi). Tarfin bu tür bir iş modelinin sağlamış olduğu kolaylığı katılımcı şu şekilde ifade etmektedir:

“Biz burada ne yapmış oluyoruz aslında çiftçimize senet karşılığında hasatta geri ödeme imkânı sunuyoruz. İpoteğimiz yok. Başka herhangi ek bir belge talebimiz yok. Aslında senet dışında hiçbir şeye gerek yok. Biz de aslında çiftçilerimizin bu aldıkları ürünlerin bayimize ödemesini yapıyoruz gibi düşünebilirsiniz. Aslında sistem bu şekilde ilerliyor.”

Tarfin’in geleneksel bankaların tarım kredilerinin başvuru süreçlerinden en büyük farkı, finansman başvurusu ve onayı için çiftçilerden herhangi bir kefil, teminat aranmaması ve herhangi bir başvuru masrafı alınmamasıdır.

Kaynak: IJISEF

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun