Anasayfa KitapKitap-Tanıtım Osmanlı Vakıf Hukukunda Mukâtaa

Osmanlı Vakıf Hukukunda Mukâtaa

by

İktisat Yayınları’ndan yayımlanmış bir eser, “Osmanlı Vakıf Hukukunda Mukâtaa”

Eser Hakkında

Mukâtaa kavramı, Osmanlı mali hukukunda olduğu gibi vakıf hukukunda da farklı hukuki sonuçlar doğuran uygulamaları ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu çalışmada ise esas olarak vakıf arsanın, üzerine karâr hakkı ve mülkiyeti şahsına ait olmak kaydıyla bina yapmak veya ağaç dikmek isteyen kimseye kiralanması anlamındaki mukâtaa uygulamasına odaklanılmıştır. Mukâtaa uygulamasının temelleri, Osmanlı’dan öncesine dayanmakta olup Osmanlılar tevarüs ettikleri bu uygulamayı birtakım düzenlemelerle daha da geliştirmiş ve yüzyıllar boyunca kullanmışlardır. Ancak mukâtaa uygulamasının zamanla vakıfların istismarına sebebiyet verdiğini gören Osmanlı hukukçuları, bu uygulamada ısrar etmemiş bilakis vakıflar için daha avantajlı olan icâreteyn uygulamasını geliştirmişlerdir. Bu da mukâtaanın icâreteyn uygulamasına zemin hazırladığını göstermektedir.

Bu kitapta mukâtaa akdinin; 16. ve 17. yüzyıllardaki tarihi serancamı, mahiyeti, farklı uygulamaları, şartları, hukuki prensipleri ve taraflara sağladığı haklar özellikle fetva mecmuaları ve şer‘iyye sicillerinden hareketle ortaya konmaya çalışılmıştır.

Muhammed Emin Durmuş Kimdir?

İlk ve orta öğrenimini İstanbul/Üsküdar’da tamamladı. 2009 yılında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinden, 2014 yılında ise Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılı Şubat ayında Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezine (İSEFAM) araştırma görevlisi olarak atandı. Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Bölümünün yüksek lisans programını 2016 yılında, doktora programını ise 2020 yılında tamamladı. Hâlen Sakarya Üniversitesi İSEFAM bünyesinde araştırma görevlisi olan Durmuş; Osmanlı vakıf hukuku, muâmelât fıkhı, İslam ekonomisi ve finansı alanlarında akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun