Finans Teorisini Yeniden Düşünmek kitabı Mehmet Saraç’ın kalemiyle İktisat Yayınları’ndan çıktı. Eser, İktisat Yayınları’nın İslam ekonomisi, İslamî finans ilkeleri, İslam ticaret hukukunun temel özellikleri, İslamî finans kuruluşlarının felsefesi, modelleri ve araçlar ile ilgili eserlere yer verilen “İslamî Finans” dizisi kapsamında yayımlandı. Kitabın yayım tarihi Aralık 2017 olmakla birlikte Temmuz 2021’de 2. baskısını yapmıştır.
Eser Hakkında
Bilimler arasında nispeten genç sayılabilecek spesifik bir alan olan finansın teorik sorgulaması yapılırken aslında onun temeli olan neoklasik iktisat, ve belki daha da ötesinde neoklasik iktisadın dayandığı dünya görüşü ve insan algısı da sorgulanmış olmaktadır. Bu yapılırken aslında bilginin kaynağı, bilim metodolojisi, Aydınlanma sürecinin bu meselelere nasıl bir yön verdiği ve bundan sonra bilimsel bilgi kavramının geleceğine dair görüşler de belli ölçüde tartışmaya dahil edilmiş olmaktadır.
Bugün konvansiyonel iktisadın ve bu anlayıştan türeyen finans disiplininin sorgulanan en temel noktası iktisat ve finans anlayışının epistemolojisi ve dayandığı varsayımlar, insan ve varoluş gerçeğini tam olarak kavrayamadığıdır. Bu nedenle modernite sonrası insanlık krizlerle boğuşmakta, sürdürülebilir bir ekonomik sistemi kuramamakta ve adil bir refah dağılımından mahrum kalmaktadır. Bu kitap, gerek bilimsel bir çalışma alanı olarak finans teorisine, gerekse uygulama yönüyle küresel finansal sistemine yönelik özellikle krizlerden sonra daha da belirgin hale gelen tartışmaları, eleştirel görüşleri, yeni eğilimleri ve yeni paradigma arayışlarını ele almaktadır.
yılında İstanbul Üniversitesi İslamî Finans Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne müdür olarak atandı.
Mehmet Saraç hâlihazırda işletme finansı, İslamî finans, finansal piyasalar ve kurumlar alanında dersler vermektedir. Saraç’ın bu alanda yayınlanmış makale, bildiri, telif ve çeviri çalışmaları mevcuttur.