Makroekonomide parasal sterilizasyon, bir ülkeden sermaye girişi ve çıkışının ekonomisine zarar vermemesi için Merkez Bankaları tarafından kullanılan bir para politikası önlemidir.
Kısırlaştırma, bir ülkenin parasal akımlarının etkisini telafi etmek için kullanılan, dış değişimler karşısında parasal kitleyi (toplam parayı) değiştirmemeye çalışan bir para politikasıdır.
Ülke parasının değer kaybetmesini önlemek, ihracatın rekabet gücünü kaybetmesini önlemek ve enflasyonla mücadele etmek için yapılır. Ayrıca, para birimini devalüe etmek veya deflasyonla mücadele etmek için daha agresif bir şekilde kullanılabilir.
Parasal Sterilizasyon Örneği
Örneğin, bir Merkez Bankası, ülkesinin para biriminin ilgilendiğinden daha fazla değer kazandığını gözlemlediğinde. Yapacağı şey, esas olarak finansal piyasaların döviz satıp yerli para alması nedeniyle bu değerlenmeyi durdurmaktır.
Merkez Bankası, para biriminin ülke ürünlerini pahalılaştıracak ve ihracatı azaltacak şekilde değer kaybetmesini önlemek için piyasada doğal olarak meydana gelen işlemlerin aksine işlemler yaparak döviz piyasasına müdahale edecektir. Yani bu durumda merkez bankası döviz alıp yerli para satmaya devam edecektir. Ancak bu dövizi satın almak için paraya ihtiyacınız olacak, aksi takdirde ödemeler dengesinde bir boşluk oluşmasına neden olacaktır. En yaygın olanı, kendini finanse etmek için devlet tahvili yoluyla borç vermesidir. Bu döviz alımı ile döviz alımının olumsuz etkisini sterilize ediyor ve böylece ödemeler dengesini dengelemiş oluyorsunuz.
Kaynak: EconomyPedia