Anasayfa KitapKitap-Tanıtım Osmanlı’da İktisadi Düşünce Tarihi 19. Yüzyıl Öncesi Gelişmeler

Osmanlı’da İktisadi Düşünce Tarihi 19. Yüzyıl Öncesi Gelişmeler

by

Albaraka Yayınları’ndan yayımlanmış bir eser, “Osmanlı’da İktisadi Düşünce Tarihi 19. Yüzyıl Öncesi Gelişmeler”

Eser, Albaraka Yayınları’nın ‘İktisat’ kategorisinden yayımlanmıştır. 

Kitap Hakkında

Kapitalist olmayan bir toplumda iktisadi düşüncenin var olup olamayacağı sıklıkla tartışılır. Osmanlı Devleti’nde, kapitalizm öncesindeki hemen tüm kültürlerde olduğu gibi ekonomik alan, sosyal hayatın ayrılmaz bir parçası olmuştur ve Osmanlı iktisadi düşüncesinin birçok unsuru, siyasi, sosyal ve dinî fikirlerin içinde gizlidir. Dolayısıyla Osmanlı iktisadi düşüncesi tek başına analiz edilemez. Buna binaen, Osmanlı iktisadi düşüncesi, Osmanlıların dünya görüşünün bir yansımasıdır, denilebilir.

Kapsamlı arşiv çalışmalarına dayanan bu çığır açıcı kitap, klasik dönem Osmanlı iktisadi düşüncesini üç kavram aracılığıyla inceler: ahlât-ı erbaa, adalet dairesi ve ev idaresi. Araştırmasını Osmanlı elitleri ve bürokratlarının metinlerine dayandıran yazar, Osmanlı iktisadi düşüncesini kendi dinamiklerinden hareketle –modern ekonomik teori ve yaklaşımlarda aramanın cazibesinden kaçınarak– tetkik etmektedir.

Fatih Ermiş Kimdir?

1976 yılında Durağan’da doğdu. 1995 yılında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. 2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümünde lisans tahsilini tamamladı. 2003 yılında Marmara Üniversitesi İktisat Tarihi Bölümünden Yüksek Lisans derecesini aldı. 2011 yılında Almanya’da Erfurt Üniversitesi’nden Osmanlı İktisadi Düşüncesi üzerine yazdığı tez ile doktora derecesini aldı ve elinizdeki eser bu tezin kitaplaştırılmış hâlidir. 2017 yılında Hammer-Purgstall tarafından yapılmış Almanca bir Gülşen-i Râz tercümesini yeniden yayımladı. Hâlen Beyrut’ta Orient Enstitüsünde araştırmacı ve müdür yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun