Anasayfa Makale Yap-İşlet-Devret ve Sukuk

Yap-İşlet-Devret ve Sukuk

by

Yap-İşlet-Devret projelerinin finansmanında kullanılabilecek sukuk benzeri finansal araçlar aşağıdaki avantajları taşıyacaktır:

  • Halihazırda Ortadoğu ülkelerinden başka ülkelere önemli miktarda sermaye akışı mevcuttur. Bu sermayenin bölge ve çevresindeki ülkelerinin yoğun biçimde ihtiyaç duyduğu altyapı yatırımlarında karlı bir biçimde kullanılması Yap-İşlet-Devret projelerinde sukuk benzeri finansal araçların, kullanılmasıyla sağlanabilir. Bu hem klasik finansal araçlardaki faiz kavramına duyarlı olan yatırımcıları hem de kalkınmakta olan bölge toplumlarının gelişimi için sermayenin verimli şekilde kullanımı sağlayacak olup hem bölge hem de genel anlamda en verimli şekilde kullanılacağı için tüm dünya için olumlu bir gelişme olacaktır.
  • Alternatif sermaye piyasalarının gelişiminin desteklenmesi: Sukuk benzeri uygulamalarda likidite olanakları, Yap-İşlet-Devret projeleri aracılığıyla önemli ölçüde genişletilebilir ve bu da mevcut durumda uzun dönemde belirsiz riskler almak istemeyen yatırımcıların taleplerine cevap verecektir. 
  • Sekürütizasyon trendine uyum sağlama imkanı olacaktır. Sekürütizasyon bir girişimin gelecekteki nakit akışının şimdiki nakıt akışına dönüştürülmesi işlemidir. Yap-İşlet-Devret projelerinde varlıkların seküritizasonu yoluyla kaynaklar daha verimli kullanılabilir ve daha etkin bir risk yönetimi sağlanabilir.
  • Altyapı yatırımlarında kullanılabilen fonlar, genelde uzun dönemde dengeli ve düşük riskli getiri sağlayan borç finansamanı araçlarına yatırım yapmaktadırlar. Yap-İşlet-Devret projeleri aracılığıyla oluşturulacak sukuk fonları bu eğilimi de cevap vermiş olacaktır.
  • Gizli opsiyon kullanımından faydalanılabilmesi. Sukuk benzeri finansman uygulamasında, varlığın kendisinden ayrılmış bağımsız bir alma-satma hakkını içeren opsiyon kullanma imkanı bulunmamaktadır. Ancak Yap-İşlet-Devret projeleri ile varlıktan ayrılamayan ancak yatırımcıya da seçenekler sunan sukuk benzeri uygulamalar yapılması mümkündür.

Kaynak: http://nek.istanbul.edu.tr/

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun