Anasayfa HaberDuyuru TKBB Katılım Sözlüğü Yayında!

TKBB Katılım Sözlüğü Yayında!

by

TKBB Katılım Finans Sözlüğü, gelişmekte olan İslam iktisadı ve finansı alanındaki İngilizce kavramların Türkçe karşılıklarını ve anlamlarını vermeyi ve böylece kavram karışıklığının önüne geçerek belli bir standartlaştırmayı amaçlayan çevrimiçi bir sözlüktür.

İslam iktisadı ve finansının son yüzyılda giderek artan önemi, alanla ilgili literatürün hızla gelişmesine neden oldu. Buna paralel olarak çoğunluğu İngilizce telif edilen bu eserlerden yapılan Türkçe çeviriler de son yıllarda artış gösterdi. Bu yayınlarda kullanılan alana özgü terimlerin ve kavramların doğru bir şekilde ifade edilmesi, alanda ortak bir dilin benimsenmesi İslam iktisadının uygulamadaki önemi ve fıkhi yönü göz önünde bulundurulduğunda bir ihtiyaç olarak belirdi. Bu noktadan hareketle başlatılan TKBB Katılım Finans Sözlüğü projesinde İslam iktisadı ve finansı alanındaki İngilizceden Türkçeye çevrilmiş eserlerin büyük bir kısmı incelenerek alana özgü kavramların İngilizce ve Türkçe karşılıkları örnek cümlelerle belirlendi ve çevrimiçi sunulmak üzere bir alt yapı oluşturuldu. Kavramların Türkçe, İngilizce ve Arapça karşılıkları üzerine çalışıldı ve öne çıkan kavramlar incelenerek tanımlar yazıldı. Her bir kavram için öncelikle tercih edilen karşılık ilk sırada verildi ve ardından diğer Türkçe ve İngilizce kullanımlar tercüme eserlerden referansla sunuldu. 1,5 yıllık bir süre içerisinde oluşturulan sözlüğün ilk aşamasında en sık kullanılan 500 kavramın Türkçe ve İngilizce karşılıkları ile birlikte kısa tanımları verildi. İlerleyen dönemlerde kavram sayısının 2 bine çıkartılması planlanan sözlüğün, gelişerek araştırmacılara uzun yıllar hizmet etmesi amaçlanmaktadır.

Katılım Finans Sözlüğü; TKBB’nin destekleri ve Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü’nden Proje Yürütücüsü Mücahit Özdemir, Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Öznur Özdemir, Sakarya Üniversitesi İslam İktisadı ve Finans Bölümü’nden Erhan Akkaş, Sakarya Üniversitesi İşletme Bölümü’nden Hüseyin Burgazoğlu, Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Nazan Lila ve Ali Can Yenice ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Burak Çıkıryel’in katkılarıyla oluşturuldu.

Sözlüğe erişmek için tıklayınız

 

Kaynak: Türkiye Katılım Bankaları Birliği Katılım Finans Sözlüğü 

 

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun