Anasayfa Haber Dünyanın Dört Bir Yanından İslami Finans Haberleri

Dünyanın Dört Bir Yanından İslami Finans Haberleri

by

İslam İşbirliği Teşkilatı Ülkeleri 63 Milyar Dolarlık Helal Ürün Açığını Kapatacak: Rapor

Üyesi Devletler, helal ekonominin sekiz sektöründen toplam 180 yatırım aldı. 

İSTANBUL – 2022 İslam İşbirliği Teşkilatı Yıllık Helal Ekonomi Raporu, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi devletlerin 2021 yılında gıda, moda, ilaç ve kozmetik ürünlerini kapsayan helal ürünlerde 63 milyar dolarlık ticaret açığını kaydettiğini, ihracatın 275 milyar dolara ithalatın ise 338 milyar dolara eşit olduğunu belirtti. İthalat kaynağının yalnızca %18’inin İslam İşbirliği Teşkilatı içerisinde bulunan ülkelerce olurken, sadece üç ülke (Türkiye, Endonezya ve Malezya) helal ekonomi ürünlerinin ilk 20 ihracatçısı arasına girebildi.

Rapor, İslam Ticaret Geliştirme Merkezi (İTGM) tarafından yaptırılan ve ABD merkezli araştırma ve danışmanlık firması olan Dinar Standart tarafından hazırlanan rapor 29 Kasım 2022’de İstanbul’da gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin bakanları ve temsilcilerinin de katıldığı toplantıda sunuldu.

Kırk yıla yakın bir süredir İslam Ticaret Geliştirme Merkezi, helal ekonomi ürün ve hizmetlerini teşvik ederek, üye devletlerin paydaşları arasında ortaklıklar ve stratejik ittifaklar kurarak, İİT içi arz ve talep hakkında bilgi yaymaya yardımcı olarak ve en iyi uygulamaları teşvik ederek İİT ülkeleri genelinde ticareti ve yatırımları kolaylaştırmaya çalışmıştır. İTGM Genel Müdürü Latifa el Bouabdellaoui, bu raporla İİT ülkelerini bütünlük ve belirli bir amaç doğrultusunda uyumlu bir şekilde çalışarak, kapsayıcı büyümelerini desteklemek ve İİT’nin İslami ticaretteki ve yatırım ekosistemindeki payını arttırmaları için ilham vermek ve güçlendirmek istiyoruz diye açıklamada bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı üye devletleri gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde ithalata bağımlıyken 2021 yılında 101.94 milyar dolar değerinde ürün ihraç ederek hazır giyim ve ayakkabı ürünlerinde net ihracatçı olurken, 34,96 milyar dolar değerinde ithalat ederek, 66.98 milyar dolarlık pozitif ticaret dengesi sağladı.

Bunun yanında, İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Devletler, 2021 yılında 7,9 milyar dolar değerine ulaşan, helal ekonominin sekiz sektöründen toplam 180 yatırım aldı.

İİT ülkelerinin helal ekonomi ticaret ve yatırım fırsatı, helal yaşam biçimi müşteri talebinin (2021’de 1,7 trilyon dolar) küresel harcamalarının %79’unu (2,1 trilyon dolar) temsil etmesidir. Özellikle, 2021 yılında İİT ülkelerindeki Müslümanlar yiyecek için 1,07 trilyon Amerikan doları değerinde harcama yaparken, 2026’da bu değerin yaklaşık 1,5 trilyon Amerikan doları olması öngörülmektedir. Bu İİT ülkelerinin üretimi, sağlıklı ve organik gıda ürünlerine yönelik artan tüketici talebinden yararlanmaları ve sektör genelinde dijitalleşmeyi benimsemeleri için çok güçlü bir fırsat penceresi sunmaktadır.

İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin İslami finans ürünlerinin değeri 2020 yılında 3,32 trilyon Amerikan doları değerinde olurken, 2025 yılında bu değerin yıllık %7,9 bileşik büyüme oranıyla 4,82 trilyon Amerikan dolarına ulaşması öngörülüyor. 2021 yılında finansal anlaşmalar, İİT ülkelerin toplam işlemlerinin %23’ünü oluşturmaktaydı.

İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler 2021 yılında, Müslüman tüketicilerin harcamaları için medya ve rekreasyona yönelik ilk 10 küresel pazardan altısını oluşturdu. İİT Üyesi Ülkelerden gelen Müslüman tüketicilerin 2021’de medya ve rekreasyona tahmini 141 milyar ABD Doları harcadığı ve 2026’ya kadar 231 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Zawya

 

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun