Anasayfa Temel Kavramlar Üretim Nedir?

Üretim Nedir?

by

İnsanların ihtiyaçlarını gidermekte kullanılacak malların ve hizmetlerin tedarik edilmesi, meydana getirilmesine üretim denir (Türkay, 1978). Başka bir anlatımla üretim; insan emeğinin fikri ve/veya bedeni aletlerle birlikte tabiata, tabii kaynaklara uygulanması ve bunun sonucunda ferdi ve sosyal ihtiyaçları karşılayacak yeni nesneler, yeni ürünler elde etmeye denir. Başka bir tanımda üretim “malın miktarı aynı iken faydasını artıracak işlemlere tabi tutmak “olarak ifade edilmektedir. Bu tanıma göre üretim dört şekilde olabilmektedir (Pekin, 1995, s.2016).

Şekil Değişikliği ile Üretim: Malın şeklinin fiziksel veya kimyasal yapısının değiştirilmesiyle faydası artırılmaya çalışılmaktadır.
Mülkiyet Değişikliği ile Üretim:  Malın sahip değiştirmesine yardımcı olan her türlü ticaret ve komisyonculuk faaliyetleri olarak tanımlanmaktadır.
Mekân Değişikliği ile Üretim:  Herhangi bir malın çok olduğu bölgeden alınıp kıt olduğu bölgeye taşınması olarak tanımlanmaktadır.

-Zaman Değişikliği ile Üretim. Malların bol olduğu zamanlarda depolanarak, saklanarak kıt olduğu zamanlarda piyasaya getirilmesi olarak tanımlanmaktadır.

Kaynak: Dergi Park

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun