Davranışsal İktisadın Doğuşu ve Gelişimi
İnsanın düşünebilme ve irade sahibi olma yetileriyle rasyonel bir varlık olduğu düşüncesi yaygın olarak kabul görür. Peki, sizce genel anlamda insanlar, gerçekten de her zaman rasyonel davranışlar mı sergiler? Başka bir deyişle, insanların davranışlarını yalnızca rasyonel çıkarımları ön plana koyarak öngörmek ortaya doğru sonuçlar çıkarır mı?
Başka bir soruyla devam edelim. Bugüne dek yaptığınız harcamaların, bütçe planlamalarının ve birikimlerin tümünü, gerçekten rasyonel sebepler doğrultusunda yaptığınızı düşünüyor musunuz? Klasik iktisatta “homo-economicus” olarak adlandırılan, maddi kararlarında kendi fayda ve çıkarlarına odaklanarak seçim yapan, dolayısıyla her durumda mantığını kullanarak düşünen birey tanımına uyuyor musunuz?
1930’lu yıllarda sorgulanmaya başlayan “homo-economicus” kavramını tartışmaya açan ve bu konuda yepyeni bir bakış açısı getiren kavramla tanışın: Davranışsal iktisat! İnsanların karar sürecinde etkilendikleri birçok farklı değişkeni ortaya koyan davranışsal iktisat, iktisat ve psikolojinin bir arada düşünülmesi gerektiğini savunur. Peki, davranışsal iktisat kavramı nasıl ortaya çıkmıştır? Ekonomi kuramlarını ne açıdan etkilemiştir? Tüm bu soruların yanıtlarını birlikte bulmaya ne dersiniz?
Davranışsal İktisat Nedir?
Behavioral Insights Team tarafından davranışsal iktisat üzerine yapılan bir sosyal deneyde, Guatemala vatandaşlarının posta kutularına, ülkenin vergi kurumunun imzasını taşıyan mektuplar gönderilir. Mektuplarda ülkedeki vatandaşların %65’inden fazlasının vergi borçlarını ödedikleri, henüz ödeme yapmayan vatandaşların da en kısa sürede vergilerini beyan etmesi gerektiği belirtilir. Esasen ülkedeki vergi ödeme oranı, çok daha azdır. Ancak bu mektubu alan vatandaşların büyük çoğunluğu, kısa sürede vergi ödemesini gerçekleştirir. Öyle ki, mektupların adreslerine ulaşmasından yaklaşık 3 ay sonra, vergi ödeme oranında %43’lük bir artış tespit edilir. Çünkü Guatemala vatandaşlarına verilen, ülkenin büyük çoğunluğunun vergisini çoktan ödediğine dair bilgi; onların davranışlarını değiştirmelerine dair yönlendirmeyi başarmıştır.
Davranışsal iktisat, insanların her zaman kendi faydalarını gözeterek, rasyonel düşünce sistemi çerçevesinde karar almadıklarını savunur. Davranışsal iktisada göre, irrasyonel davranış ve düşünceler, bireylerin gündelik hayatta aldıkları pek çok kararı doğrudan etkileyebilir. Ekonomik modellemeler ve kuramlar, insanın karar alma sürecinde etki gösteren psikolojik ve sosyolojik unsurları da göz önünde bulundurmalıdır. Kısacası, davranışsal iktisat bireylerin neden kimi zaman ekonomik açıdan mantıksız karar verdiklerini ve ekonomik tahminlerin hangi unsurlardan kaynaklı olarak gerçekte olanla uyuşmadığını araştıran bir alandır.
Davranışsal İktisadın Doğuşu
Davranışsal İktisadın Gelişimi
Davranışsal İktisadın Konusu ve Yöntemi