Anasayfa Araştırma Malezya İslami Finansında Özgünlük Sorunları

Malezya İslami Finansında Özgünlük Sorunları

by
Daromir Rudnyckyj

Reklamlar kredi kartları, İslami ipotekler ve sigorta poliçelerinin canlı ve renkli reklamları tüketicileri cezbetti. Malezya başkentinin hipermodern tren istasyonunda ve sokaklarda kendisini dünyanın en büyük İslami bankası olarak ilan eden  Suudi firması  Al-Rajhi’nin göz alıcı reklamları, potansiyel müşterileri “Al Rahji Personal Financing” ile “Oraya Hızlı Ulaşmaya” teşvik etti . İstasyonun diğer tarafında ise esas olarak Katar yönetimindeki Asian Finance Bank, cesurca “dünyayı İslami bankacılığa taşıdığını” ilan etti. Ülkede faaliyet gösteren yirmiden fazla İslami bankanın sahip olduğu ATM’ler, alışverişin yoğun olduğu dönemlerde istekli tüketicilere para harcamamalarını teşvik etti ve sağladı. Ülkenin Merkez Bankası öncülüğünde Malezya devleti, yalnızca bir bankacılık kurumları ağından değil, aynı zamanda İslami bir para piyasasından, İslami sermaye piyasalarından ve İslami bir sigorta veya tekafülden oluşan kapsamlı bir İslami finans sistemini tasarlamaya çalışmaktadır.

Wall Street mi yoksa Helal Street mi?

Malezya’da toplam finansal varlıkların yüzde yirmisinden fazlası İslami olarak sınıflandırılır, dünya çapında ihraç edilen İslami bonoların (sukuk) neredeyse üçte ikisi Malezya ringgiti cinsindendir ve Malezya, Kuwait Finance House, Asian Finance Bank ve Al-Rajhi gibi Körfez bölgesi merkezli İslami finans kurumları ile rekabet sınırları açarak büyüme ve yeniliği teşvik için çabalamaktadır.

Malezya devleti agresif bir şekilde ülkeyi İslami finans için küresel bir “merkez”, “İslami ekonomiye açılan bir kapı” ve saha çalışmamdaki bir katılımcının sözündeki gibi “Müslüman dünyasının New York’u” olarak konumlandırmaya çalıştı.

Ülke ayrıca, bu alanda kilit bir bilgi üreticisi ve iki kilit kurum kurarak İslami finans uzmanları yetiştirmek için lider bir merkez olmayı amaçlamıştır. Uluslararası İslami Finans Eğitim Merkezi (INCEIF), tartışmasız dünyanın en önde gelen üniversitesidir ve sadece İslami finansa adanmıştır ve dünyanın dört bir yanından istekli öğrencilere lisansüstü dereceler sunmaktadır. Kardeş kurumu Uluslararası Şeriat Araştırma Akademisi (ISRA), İslami finans alanında yeni bilgiler geliştirmek için uygulamalı şeriat araştırmasının önde gelen küresel bir üreticisidir. Malezya’nın İslami finans projesi, giderek daha rekabetçi hale gelen ulusötesi ekonomide kendine özgü bir yer ararken ülkeyi rekabetçi tutmayı amaçlamaktadır.

Bununla birlikte, İslami finans Malezya’da ve diğer ülkelerde  hızla yayıldıkça, İslami finansın dini reçetelere ne ölçüde uyduğu konusunda ateşli ve ara sıra sert tartışmalar yapılmaktadır. Bazı eleştirmenler ve reformcular, İslami finansın yalnızca biçim olarak İslami olduğunu, ancak özünde basitçe geleneksel muadilini taklit ettiğini savunuyorlar. Temel bir çekişme noktası, İslami finansın, İslam hukukunun lafzına uyan ancak ruhunu karşılamayan araçların yaygın kullanımına yol açan, esaslı olanlardan ziyade İslam’ın resmi gerekliliklerini karşılayan sözleşmelerle tatmin olduğudur. 

Form ve Madde Soruları

Biçim ve öz arasındaki ayrım, kısmen İslami finansta yaygın olarak başvurulan ve İslami bankalar tarafından geliştirilen araçların izin verilebilirliği konusunda farklı sonuçlara varan İslam hukuku ekollerinde (fıkıh) iki farklı kolunda izlenebilir. Güneydoğu Asya’daki baskın fıkıh okulu olan Şafii geleneği, tipik olarak içerikten çok forma vurgu yapmış ve aktörlere niyet atfeden yasal kararlardan kaçınarak, bireysel niyetleri yalnızca Allah’ın ayırt edebileceğini iddia etmiştir. Buna karşılık, Güney Asya’da ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın bazı bölgelerinde yaygın olan Hanefi okulundan fukaha, genellikle formdan ziyade içeriği vurgular ve niyetlerin eylemlerden çıkarılabileceğini savunur. Bu nedenle, Güneydoğu Asya’daki bilim adamları tarafından izin verilen bazı finans ve bankacılık araçları, Güney Asya ve Orta Doğu’daki bilim adamları tarafından açıkça yasaklanmıştır.

Bilim adamlarının üzerinde farklı fikirlere ulaştığı resmi bir satış gerektiren ancak pratikte büyük ölçüde faiz getiren bir krediye benzeyen tartışmalı sözleşmeye  bai al inah denir.

Bu sözleşmeler Malezya’nın İslami finans endüstrisinin bel kemiği olmuştur, ancak son eleştiriler bunların her yerde bulunup bulunmadığını sorgulamasına neden olmuştur. Bai al inah , bir finans kuruluşunun bilgisayar gibi sahip olduğu bir varlığı alıp, ertelenmiş ödeme koşullarında bir artışla müşteriye sattığı bir “maliyet artı” sözleşmesidir. Müşteri, varlığı bankaya geri satar, ancak daha düşük bir fiyatla.  Malezya’da, ertelenmiş ödeme ve kâr marjı, KLIBOR tarafından belirlenen geçerli faiz oranını veya Kuala Lumpur Bankalararası faiz oranını yansıtır. Bu, bankaların diğer bankalardan borç aldıkları faiz oranlarını temel alan günlük bir referans oranıdır ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki federal fon oranına benzerdir.

Malezya’da bai al inah sözleşmesine izin verildi çünkü Şafii alimler insan niyetlerini yalnızca Allah’ın bildiğini, dolayısıyla sözleşmenin özü veya fonların ne için kullanıldığına ilişkin hiçbir hüküm verilemeyeceğini iddia ediyorlar. Dahası, sözleşmeyi sadece resmi mülklerine dayanarak yargıladılar, iki satış içerdiği, borç para verilmediği ve en önemlisi üzerinde anlaşmaya varılan faiz ödemesi olmadığı için izin verilebilir buldular. Bununla birlikte, sözleşmeyi başlangıçta onaylarken, ülkenin Merkez Bankası şeriat danışma komitesi, başlangıç aşamasında bai alinah‘ı geçici bir çözüm olarak gördüğünü, ülkedeki İslami finansın olgunlaşmasının ötesinde daha gerçek sözleşmelerle değiştirileceğini açıkça belirtmişti. Buna karşılık, Ortadoğu’daki şeriat alimleri, meşru bir finansal işlemin resmi gerekliliklerini yerine getirmesine rağmen, sözleşmenin amacının bir krediyi kopyalamak olduğu için bai al inah’ın kabul edilemez olduğunu savundu. Böylece, yüzeyde şeriata uyumlu görünmesine rağmen özüne dair daha eleştirel bir bakış, bunun yasal bir numara (hile) olduğunu ortaya koydu.

Finansın Ruhu

İslami finansta reform yapmak isteyen eleştirmenler, çoğunlukla Müslümanların sahip olması gereken ekonomik ilkeleri ve İslam hukukunun “gerçek” ruhunu karşılayan mudaraba denilen bir sözleşmeye başvurdular . Bir mudaraba  İslam’ın vahiy olarak gelmesinden bile önce Arap Yarımadası’nda kullanılan ve klasik İslam dünyasında ortak bir ekonomi düzeni olan bir kar paylaşım sözleşmesidir.

Günümüzde ise İslami finans, büyük ölçüde geleneksel finansın faiz odaklı yapılarını çoğaltan bai al inah gibi borç temelli sözleşmelerin hakimiyetindedir. Eleştirmenler ve reformcular, geleneksel finansa gerçek bir alternatif olabilmek için mudaraba gibi farklı sözleşme biçimleri kullanmaları gerektiğini savunuyorlar. Bu formların doğası gereği daha istikrarlı olduğunu, daha az kaldıraç içerdiğini ve geleneksel finansın borç temelli yönelimini esasen kopyalayan sözleşmelerden daha istikrarlı ve daha güvenilir bir ekonomik büyüme yarattığını iddia ediyorlar. İslami finansın geleceği ve belki de kolektif finansal geleceklerimiz, bu tartışmanın nihayetinde nasıl çözüleceğine bağlıdır.

 

 

Kaynak: The Maydan

 

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun