İslami finans sektörü 2021 yılında 4 trilyon dolar olarak ölçüldü ve büyümeye devam edecek.
Bir rapora göre, İslami bankalar ve Sukuklar tarafından desteklenen küresel İslami finans sektörü, 2026 yılında 4 trilyon dolardan 5,9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
2022 İslami Finans Gelişme Endeksi (IFDI), Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu (LSEG) şirketi Refinitiv ve Özel Sektörün Kalkınması İslami Kurumu (ICD) tarafından yayımlandı.
Endeks, İslami finans sektörünün genel gelişimini ölçen bir ağırlıklı bileşik endekstir.
Veriler, bilgi, yönetişim, sürdürülebilirlik ve farkındalık gibi 10’dan fazla temel ölçüt üzerinden 136 ülkeden kapsamlı bir şekilde toplanmıştır.
Malaysia bu yıl IFDI listesinde 113 puanla ilk sırada yer aldı, onu Suudi Arabistan (74), Endonezya (61), Bahreyn (59), Kuveyt (59), BAE (52), Umman (48), Pakistan (43), Katar (38) ve Bangladeş (36) takip etti.
GCC, İslami finansın en yüksek ortalama puanına sahipken, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri en düşük puanlarına sahip.
Endekse göre, İslami bankacılık şu anda küresel İslami finans sektörünün %70’ini elinde tutarken, Sukuk’lar 2021 yılında %14 büyüyerek 713 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Üçüncü en büyük sektör olan İslami fonlar ise 2021 yılında %34’lük bir büyümeyle 238 milyar dolarlık yönetilen varlığa ulaştı.
Özel Sektörün Kalkınması İslami Kurumu’nun (ICD) Geçici CEO’su Hani Salem Sonbol, “Orta Asya ve Kuzey Afrika gibi yeni ve gelişmekte olan pazarlarda gördüğümüz olumlu gelişmeler nedeniyle küresel İslami finans sektörünün çift haneli büyümesine yönelik iyimseriz” dedi.
Sonbol, “Bu bölgelerdeki düzenlemeler ve kapasite oluşturma gibi gelişmeler, özellikle ICD gibi kuruluşların büyük katkılarıyla yıllar süren çalışmalar sonucunda gerçekleşti” diye ekledi.
LSEG’nin İslami Finans Başkanı Mustafa Adil ise, “İslami finans artık sadece İslam veya Müslüman çoğunluklu ülkelere özgü değil.
“Uzun yıllardır, Birleşik Krallık gibi ülkelerin tüm sektörlerdeki katılımıyla küresel endüstri faydalanmıştır.
“Temmuz 2022’de Avustralya’nın ilk tam teşekküllü İslami bankası lisansını alması, İslami finansın devam eden ve artan cazibesini göstermektedir” şeklinde konuştu.