Ahmet Hamza Yıldırım islamiktisadi.net okurları için dünyanın dört bir yanından İslami finans haberlerini çevirdi!
Endonezya İslami Tahvil Açık Arttırmasından 122 Milyon Dolar Getiri Sağladı
Bakanlık getiride daha fazla artış için çarşamba günü ek bir açık arttırma yapmayı planlıyor. Maliye Bakanlığı, Cakarta–Endonezya’da salı günü gerçekleştirilen toplam 6.4 trilyon rupi değerinde gelen tekliflerin olduğu açık arttırmada, beklenilen hedefin altında kalarak, 1.89 trilyon rupi (122 milyon dolar) değerinde İslami tahvil satışı gerçekleştirdiklerini söyledi. Bakanlık, çarşamba günü daha fazla artış için ek bir açık arttırma yapmayı planlıyor. Asıl beklenilen hedef ise 5 trilyon rupiydi.
($1 = 15,465.0000 rupi)
Kaynak: Zawya
Avustralya Menkul Kıymetler Borsası İslami Borsa Yatırım Fonu (ETF) Sahibi Oluyor
Hisse ve emlak senetleri pazartesi günü Avustralya Menkul Kıymetler Borsasında işlem görmeye başladı. Şeriata uygun ilk borsa yatırım fonları (ETF’ler), Melbourne merkezli bir finansal servis şirketi tarafından fonların piyasaya sürülmesiyle pazartesi günü Avustralya Menkul Kıymetler Borsasında (ASX) işlem görmeye başladı. Hicaz Finansal Servislerinin yaptığı açıklamada, Hicaz Hisse Senedi Fonu (ASX: ISLM) ve Hicaz Emlak Fonu’nun (ASX: HJZP) öğlen saatlerinde Avustralya Menkul Kıymetler Borsasında işlem görmeye başladığını belirtti.
Hicaz Hisse Senedi Fonu, şeriata uyumlu yatırımlardan oluşan çeşitlendirilmiş küresel hisse senetlerini barındıran bir büyüme fonudur. Hicaz Emlak Fonu ise küresel olarak listelenen Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına (REIT) yatırım yapmaktadır. Temmuz 2022’de Hicaz’ın yönetim altındaki toplam fonu 285 milyon dolardı. Yatırımcılar inanç ve ahlak temellerine uygun yatırımlar aradıkça, son zamanlarda Şeriata uygun yatırımlarda (ETF’lerde) artış meydana geldi. Invesco’dan Dr. Chris Mellor’a göre, İslami borsa yatırım fonları 2021 yılında, dünya çapında 900’den fazla lansman ve 1 trilyon doların üzerinde global net girişle rekor bir yıl geçirdi ve Kasım ayı sonu itibariyle varlıkları yönetim altına alarak 9.9 trilyon dolara çıkardı.
Kaynak: Zawya
Watani Demir Çelik Şirketi Alinma Bankasıyla 6.66 Milyon Dolarlık Tesis Anlaşmasını Yeniledi
Watani Demir Çelik Şirketi’nin işletme sermayesi için yapılan tesis anlaşması, 12 Ekim 2022’den 31 Ağustos 2023’e kadar devam edecek. Yakın zamanlı bir borsa başvurusuna göre, Riyad-Watani Demir Çelik Şirketi, Alinma Bankası ile 25 milyon Suudi Arabistan Riyali değerindeki şeriata uygun tesis anlaşmasını yeniledi. Aynı zamanda finansman, Suudi borç veren lehine olacak şekilde kredi limit değerinde olan bir senetle güvence altına alındı. Tedavül borsasında işlem gören firma, 2021 yılında Alinma Bankasından 25 milyon Suudi Arabistan Riyali kredi aldı. Bankanın 2022’in ilk yarısında elde etmiş olduğu 1.35 milyar Suudi Arabistan Riyalinden 2022 yılında yıllık bazda %29,4 artışla 1.74 milyar Suudi Arabistan Riyali net kâr ettiğini belirtmekte de fayda var.
Kaynak: Zawya
İslami Kalkınma Bankası Piyasaları 5 Yıllık İslami Tahvil Belgesi
Cidde merkezli çok yönlü borç veren en son Nisan ayında piyasaya çıktı ve 5 yıllık sukukta 1.6 milyar dolar topladı.
Dubai – İslami Kalkınma Bankası, bir banka verisinin gösterdiğine göre, beş yıllık ABD teminatlı gecelik finansman oranı (SOFR) üzerinden yaklaşık 60’ların ortalarında baz puanlarda planlanan 5 yıllık bir İslami tahvil için ilk fiyat rehberliğini sundu.
Aynı zamanda belgede, BNP Paribas, Credit Agricole, Dukhan Bank, Goldman Sachs, İslam Özel Sektörü Geliştirme Kurumu, JPMorgan, Mizuho, SNB Capital ve Standart Chatered’ın perşembe günü fiyatlandırılması yapılması beklenen satışta ortak lider yöneticiler oldukları belirtildi.
Cidde merkezli çok yönlü borç veren, en son Nisan ayında piyasaya çıkmış ve 5 yıllık sukukta 1.6 milyar dolar toplamıştı. Körfezdeki yeni tahvil ihraçları, bu sene piyasaların dalgalı olması ve faiz oranın yükselmesi sebebiyle düşüş gerçekleştirdi. Ancak salı günü kıyaslama oranlarında hafif düşüş yaşanınca Suudi Arabistan’ın sukuk ve tahvillerle 5 milyar dolarlık, Abu Dhabi’nin Varlık Fonu’nun Mübadele ile 1 milyar dolarlık ve Dubai Emirlikler Bankası NBD’nin 500 milyon dolarlık üç ani ihraç gerçekleşti.
Kaynak: Zawya
Kuveyt’teki İslami Bankalar %8,5’luk Büyüme Kaydetti
Ajans, dijital bankacılık servislerinin daha da gelişmesinin bu bankalar için en yüksek öncelik olarak kalmaya devam edeceğine dikkat çekti.
Kuveyt Şehri – Fitch Ratings, Kuveyt merkezli İslami bankaların bu yılın ilk yarısında esnek kredi kalitesinin, önümüzdeki dönemde daha yüksek petrol ve faiz oranları ve daha güçlü kredi büyümesi ile önümüzdeki dönemde faaliyet alanlarını daha da destekleyeceğini belirtti. (Al-Qabas Gazetesi)
Ajans, dijital bankacılık servislerinin daha da gelişmesinin bu bankalar için en yüksek öncelik olarak kalmaya devam edeceğini dikkat çekti. Yakın zamanda yayınlanan bir raporda ise Fitch, Kuveyt İslami bankalarının varlıklarının yılın ilk yarısında geçmiş senenin aynı dönemine kıyasla Kuveyt Bankacılık Sektörünün %8,5 oranında arttığını ve ülkenin toplam varlıklarının %45,5’ini oluşturduğunu söyledi.
Fitch, Kuveyt’teki İslami bankacılık hizmetlerinin dünyanın en önde gelen İslami bankacılık pazarları arasında olmasını, İslami bankacılık ürünlerine büyük talebi olan, Müslüman çoğunluktan faydalanarak elde ettiğini de ekledi çünkü Kuveyt’in hala dünyadaki en büyük İslami bankacılık pazarları arasında olduğunu ekledi.
Fitch, Kuveyt’teki İslami bankaların, faaliyet alanlarını destekleyen finansal ve yasal mevzuat yoluyla devlet desteğinden yararlanıldığına dikkat çekti, Kuveyt Merkez Bankası’nın son zamanlarda Kuveyt’teki bütün bankalar için Mevduat Sigortası Yasasına (mevduat sigortası projesine) alternatif bir yasa hazırladığını ve sunulmadan önce hükümet tarafından nihai bir incelemeye tabi tutulacağını da ekledi. Ancak, İslami bankaların yatırım hesaplarında bulunan kar paylaşımının anılan tasarıya eklenip eklenmeyeceği hala belli değil.
Ajans, Kuveyt’teki İslami bankaların şüpheli alacaklar yüzdesinin geleneksel bankalardaki şüpheli alacaklar yüzdesine paralel olarak 2022’nin ilk yarısının sonuna kadar %1,4 oranında azaldığına dikkat çekerek, son iki yılda genel olarak Kuveyt bankacılık sektöründe biriken ancak Kuveyt İslami bankalarında hala daha yüksek olan yeterli düzeyde karşılıklar nedeniyle 2017’nin ilk yarısından itibaren Kuveyt’teki İslami Bankaların da geleneksel muadilleri gibi yetersiz fonlama ücretlerini ortalama tutara indirdiğini belirtti. Ancak Kuveyt’teki İslami bankalarda bu oran hâlâ daha yüksek.
Kaynak: Zawya
islamiktisadı.net için çeviren: Ahmet Hamza Yıldırım