Anasayfa Haber Müslüman Alimler Birliği Eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf el-Karadâvî Vefat Etti!

Müslüman Alimler Birliği Eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf el-Karadâvî Vefat Etti!

by

Dünya Müslüman Alimler Birliği, yaptığı yazılı açıklamayla Birliğin eski başkanı Mısırlı alim Karadâvî’nin vefat haberini duyurdu.

Birliğin açıklamasında, “Ömrünü, İslam’ın hükümlerini açıklamaya adayan Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin kurucu başkanı Yusuf el-Karadâvî, Hakk’ın rahmetine kavuştu.” ifadesine yer verildi.

Yusuf el-Karadâvî Kimdir?

İslâm dünyasının en saygın âlimlerinden biri kabul edilen Mısırlı âlim Prof. Dr. Yusuf el-Karadâvî, 1926 yılında Mısır’da doğdu. On yaşına varmadan Kur’an’ı ezberledi. Temel eğitimini Ezher’e bağlı ilköğretim okullarında, üniversiteyi de 1954 yılında Ezher Usûlü’d-Din fakültesinde tamamladı. 1973 yılında doktorasını tamamlayan Karadâvî, Mısır başta olmak üzere birçok Arap ülkesinde önemli görevler üstlendi. mücadeleci bir İslâm âlimi olan Karadâvî, gençliğinin ilk yıllarında Müslüman Kardeşler hareketine katılmış ve  birkaç kez hapse girmiştir.

Birçok önemli ve hassas konuda eserleri bulunan Karadâvî’nin, 150’ye yakın eseri bulunmaktadır ve bunlar birçok dünya dillerine çevrilmiştir. Yusuf el-Karadâvî, kaleme aldığı çok sayıda eserle Türkiye’de de yakından tanınıyordu. Eserlerindeki geniş ufku, Kur’an ve tertemiz Sünnet’e bağlılığı göze çarpan Karadâvî, ayrıca İslâm fıkhının yenilenmesi ve uygulanabilir mahiyette kolaylaştırılması yönlerine özellikle vurgu yapıyordu. İlerlemiş yaşına rağmen dünyadaki Müslümanların dertleriyle ilgilenen Karadâvî, birçok ülkede konferans, sempozyum ve seminerlere katılarak İslâm’ın doğru anlaşılması için çaba sarf ediyordu. Bu anlamda uluslararası düzeyde birçok kuruluş ve çalışmayı bizzat yürütmekte ya da denetlemekteydi. Karadâvî, kurulduğu 2004 yılından 2018 yılına kadar Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin başkanlığını yapmıştı. Mısır doğumlu olan Karadâvî, 1960’lardan bu yana Katar’da yaşıyordu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

 

 

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun