Anasayfa Haber Dünyanın Dört Bir Yanından İslami Finans Haberleri

Dünyanın Dört Bir Yanından İslami Finans Haberleri

by

Talha Bedirhan Işık islamiktisadi.net okurları için dünyanın dört bir yanından İslami finans haberlerini çevirdi!

 

Büyüme yörüngesinde ESG bağlantılı sukuk

Fitch Ratings, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) bağlantılı sukuk’un, artan yatırımcı talebi ve farkındalığının yanı sıra sürdürülebilirliği ve ekonomik çeşitliliği teşvik eden hükümet girişimleri arasında, temel İslami finans yetki alanlarında temel ihraç konusu olmaya devam edeceğini söylüyor. Fitch, döviz cinsinden ESG bağlantılı sukuk piyasasının %80’inden fazlasını oranlıyor; Fitch tarafından derecelendirilen tüm sukukların %10,4’ü ESG bağlantılı olsa da, segmentin büyüme potansiyeli yüksek olmaya devam ediyor.

Fitch İslami Finans Küresel Başkanı Bashar Al-Natoor, “Yerleşik şeriat filtreleri nedeniyle İslami finans ve ESG ilkeleri arasında ortak noktalar var, ancak farklılıklar var” dedi. “İslami finans sadece hasılatların kullanımıyla ilgili değil, İslami ürünlerin de şeriata uygun bir şekilde yapılandırılması gerekiyor. Küresel ESG bağlantılı sukuk piyasası son yıllarda gelişti ve orta vadede büyümenin devam etmesini bekliyoruz.” dedi.

ESG bağlantılı sukuk, 2022’nin ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğe göre %11,2 artarak 19,3 milyar dolara ulaştı. Fitch, Global ESG Sukuk Piyasası raporunda, 2022’nin ilk yarısında yaklaşık 4,3 milyar dolarlık ESG bağlantılı sukuk ihraç edildiğini yazdı.

 

Pakistan, Sharjah İslam Bankası sukuku için ödeme yaptı

Pakistan, yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle IMF’den 6 milyar dolarlık kredi talep etti. Mali sıkıntılarına rağmen, yaklaşık 10 milyar dolar açık veren Pakistan İslam Cumhuriyeti, 24 milyar dolarlık dış borcunu temerrüde düşmeyeceğinin sinyallerini verdi ve tahvil geri ödemelerine devam etti. Bloomberg, Sharjah İslam Bankası’nın Ocak ayında ihraç ettiği 1 milyar dolarlık sukuk için 31 Temmuz’da yaklaşık 40 milyon dolarlık bir program kuponu aldığını bildirdi. Pakistan Devlet Bankası, Bloomberg’e, “Pakistan’ın sukuk kupon ödemesi yapıldı ve 3 Ağustos’taki vadesi de dahil olmak üzere bu hafta boyunca tüm borç geri ödemeleri yolunda” diyerek gelişmeyi doğruladı.

31 Ağustos’ta yayınlanan haberlere göre, Pakistan Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, IMF Guvernörler Kurulu’nun onayının ardından Genişletilmiş Fon Kolaylığı (EFF) kapsamında Pakistan’a 1,16 milyar dolarlık kredinin serbest bırakıldığı belirtildi.

Açıklamada, bu kredinin, Pakistan Merkez Bankasının döviz rezervlerini artırmasına katkı sunacağı vurgulandı.

IMF ile anlaşma

Pakistan, IMF ile 2019’da 39 ayda ödenmesi planlanan 6 milyar dolarlık ekonomi kurtarma paketi için anlaşmıştı. Anlaşma gereği Pakistan’dan petrol ve elektrik ücretleri dahil pek çok kalemin sübvanse edilmemesi istenmişti.

İmran Han hükümeti, 28 Şubat’ta görevdeyken petrol fiyatlarını düşürmüş ve bu fiyatları 4 ay dondurduğunu açıklamıştı. IMF ise petrol fiyatlarının sübvanse edilmesi sona erene kadar Pakistan’a vereceği 3 milyar dolarlık fonu durdurmuştu.

Mayıstan bu yana yapılan görüşmeler sonucu, Şahbaz Şerif yönetimi, IMF ile 14 Temmuz’da 1,17 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılması konusunda anlaşma yapmıştı.

Pakistan Gelir ve Maliyet Bakanı Miftah İsmail, 18 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, IMF’nin işaret ettiği 4 milyar dolarlık finansman açığının kapatıldığını söylemişti.

Bu kapsamda Birleşik Arap Emirliklerinin 1 milyar dolar yatırım yapma kararı aldığını belirten İsmail, dost ülkelerden 3 milyar dolarlık yatırım sözleri alındığını ancak bu ülkeler açıklama yapmadan bir bilgi paylaşamayacaklarını kaydetmişti.

Suudi Arabistan, 26 Ağustos’ta Pakistan ekonomisine destek amacıyla 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamıştı.

 

Umman’ın İslami bankacılık sektörü çift haneli büyüme bildirdi

Umman Observer’ın haberine göre, merkez bankasının 2021 Finansal İstikrar Raporu’na göre Umman’ın İslami bankacılık sektörü varlık tabanı 2021’de %13,6 artarak 15,34 milyar $ oldu. Sultanlığın, toplam bankacılık sektörünün varlıklarının %15,2’sini oluşturan iki İslami bankası ve beş İslami bankacılık penceresi vardır. Kârlılık, COVID-19 pandemisi nedeniyle faaliyetlerde düşüş olduğu gerekçesiyle 2020’de geçen yıl üç kat daha yüksekti.

islamiktisadı.net için çeviren: Talha Bedirhan Işık

Kaynak: Salaamgateway, Dünya

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun