Anasayfa Temel Kavramlar Vekalet Kavramının Tanımı ve Niteliği

Vekalet Kavramının Tanımı ve Niteliği

by

Vekalet sözlükte “işinin görülmesini başkasına havale etmek” anlamındaki vekl (vükul) kökünden türeyen vekil “işin havale edildiği kimse” demektir (TDV, 2020). Mecelle madde 1449’da vekalet; bir kimse işini başkasına tefviz etmek ve o işte onu kendi yerine ikame eylemektir (Paşa, 1877, s. 1499).

Vekalet sözleşmesinin tanımı Borçlar Kanunu 386/I. maddesinde “vekalet bir akittir ki, onunla vekil, mukavele dairesinde kendisine tahmil olunan işin idaresini veya takabbül eylediği hizmetin ifasını iltizam eyler” şeklinde açıklanmıştır.

Vekalet; hıfzetmek, güven, teslim, tefviz (birisine bırakma) anlamlarına gelmekte ve kişinin kendisinin de yapma yetkisinin bulunduğu eylemi başka bir şahsa bırakması, o şahsı kendisi adına ikame etmesidir. Vekil; kendi adına başka şahıs tarafından herhangi muamele bırakılan, devredilen kimsedir.

İşi vekile ileten kişiye “Müvekkil”, vekil tayin etmeye “Tevkil” o işe de “Müvekkelün bih” denmektedir. Vekalet türlerinden bazıları ise şunlardır: Vekilet-i mutlaka; koşula bağlanmamış, bir kayıtla geçerli olmayan vekalet türüdür. “Seni bu mevzuda vekil tayin ettim.” şeklinde tesis edilen vekalet örnek olarak gösterilebilir. Bu türü “Vekalet-i mürsele” olarak da anılmaktadır. Koşula tabi olan vekalete ise “Vekalet-i muallaka” denir. Vekalet-i muzafe, belirli zamandan başlamak üzere kararlaştırılan vekalet türüdür. Vekalet-i mukayyede; koşula bağlanmış veya belirli bir süreyle sınırları belirlenmiş vekalet türüdür. Vekalet-i hassa; özellik arz eden beyanla tesis edilen, sınırları belirli olan hususa ait bulunan vekalet türüdür. Vekalet-i amme; genel ifadeler içeren, birçok işleme kapsayan vekalet türüdür. “Vekalet-i mufavvaze” olarak da anılmaktadır. Bir kişiyi tüm işlerine bakması için vekil tayin etmek şeklinde kurulan vekalet akdi örnek gösterilebilir. Vekalet-i devriyeye; vekil azledildiğinde yeni vekaletin başladığı vekalet türüdür (Bilmen, 1952, s. 311- 367).

Vekaletin aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir (Köse, 1998, s. 230):

  • Vekalet konusu olan iş veya şeyin vekilin kendisine de mubah olan şeylerden olması gerekir.
  • Vekalet konusunun, vekalet verenin mülkünde veya yetkisinde olması gerekir.
  • Vekaletin, İslam’a göre vekalete elverişli bir konu olması gerekir.
  • Vekalet akdinde belirlenen kayıt ve şartlara uymak zorunludur.
  • Vekil, müvekkilin yararına davranmak durumundadır.
  • Vekalet kayıt ve şartlı olarak kurulmuş ise bunlara uyulması gerekir.
  • Şartsız vekalette örfe göre davranılması lazımdır.

Kaynak: DergiPark

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun