Yunus Özdemir islamiktisadi.net okuyucuları için “Şirketi İçten Değiştirmek” adlı kitabı değerlendirdi!
Gerald F. Davis – Christopher J. White, Şirketi İçten Değiştirmek, çev. Zekiye Baykul, Albaraka Yayınları, 1. Baskı, Ekim 2021, 148 sayfa.
Toplumsal hareketlilik sebepler ve sonuçlar faktörleriyle değişim halindedir. Bu değişimin kontrol ve yönetilmesi için inovasyon bir yapı önemlidir. Kurumsal yapının bir örneği olan şirketlerin etki ve değişim yönleri inovasyon olmasıyla mümkün olabilir. Birçok yönüyle inovasyon toplumsal hareketliliğin çıkar ve talepleri karşında şirketlerin güçlenmesi ayakta durmasını sağlamaktadır.
İşletme profesörü, sosyoloji profesörlüklerini Michigan Üniversitesi’nde yapan Gerald F. Davis; Michigan Disiplinlerarası Organizasyon Araştırmaları Komisyonu başkanıdır. 2010’da işletme alan bilgisine değerli katkılarından dolayı Academy of Management ödülüne layık görülmüştür. Pozitif Organizasyonlar Merkezi’nde idari yönetici ve Michigan Üniversitesi Ross İşletme Fakültesi’nde misafir öğretim üyesi olan Christopher J. White; kâr amacı gütmeyen ve gönüllülüğe dayalı şirketlere danışmanlık vererek liderlik etmektedir.
Günümünüz imkân ve şartlarında tüzel yada gerçek kişilerin ortak bir amaçla emek ve mallarını bir sözleşme ile birleştirerek şirketler ortaya çıkartmışlardır. Şirketlerin iç ve dış dinamikleri, nitelik bakımından önemlidir. Şirketlerin iç dinamiklerinden bir tanesi de çalışanların verimlilikleridir. Bu verimliliği arttırmak ve yönlendire bilmek için sosyal inovasyonu iyi bilmek ve kullanmak gerek. Şirket içi sosyal yapı, hareketlilik ve özellikleri öğrenmek acısından Gerald F. Davis ile Christopher J. White beraber hazırladıkları sekiz bölümden oluşan; “Şirketi İçten Değiştirmek” kitabıyla etkili sosyal hareketlerden ve şirket içi girişimlerin tecrübelerinden olumlu sosyal değişimler ortaya çıkartması yönünden bilgiler vermektedir.
Sosyal inovasyon olgusunun sebep sonuç bağlamında çevresel zemin ve iç girişimcilik rolü bağlamında kitabın ilk konuları anlatılmaktadır. Kurumsal inovasyon için toplumsal hareket çerçevesinin anlaşılması, örneklendirilmesi yapılmaktadır. Toplumsal hareket çerçevesi dört soru etrafında şekillenir:
- Ne zaman? Bir hareket için doğru zamanı belirleyen nedir? Bir kurumun içindeki ve dışındaki olaylarla ilgili duruma fırsat yapısı, denir.
- Niçin? Bir inovasyon veya değişim söz konusu olduğunda, muhtemel destekçileri ikna edecek ve muhalifleri bertaraf edecek en tesirli durum nedir? Sorusuna cevap aranır, bu kısma çerçeveleme denir. Kurumun misyonu, stratejisi ve değerleri tüm çerçeveye, dile ve hikayelere işaret eder.
- Kim? İnovasyonun potansiyel ortakları ve destekçileri kimdir? İknâ etmeniz ve hareketinize dahil edeceğiniz kimlerdir? Tarafsız hale getirmeniz gereken muhtemel engelleyiciler kimlerdir? “Kim?” sorusu ağlarla ilgilidir.
- Nasıl? Hangi çevrimiçi ve çevrimdışı araçlar ve platformlar taraflarının sosyal inovasyonu desteklemek için iş birliği yapabilmesine yardımcı olur? “Nasıl?” sorusu hareketlenmeyle ilgilidir.
Toplumsal hareket ve kurumlarda inovasyon stratejisi için bu sorular derinlemesine cevaplar bulunmaya çalışılır. Bu yönüyle yaşanmış örnek vakalar süreci sorular ve cevaplar tekniğiyle analizler çıkartılır. Dördüncü bölümde zaman kavramının gerekliliği ve önemi üzerinde durularak kurumsal inovasyon için muhtemel fırsatlar ele alınır.
Toplumsal hareketlilik değişim ve dönüşüm ile sonuçlanan etki ve tepkiler olmuştur. Bunun sonucunda toplumsal hareketliliğin sonuçlandığı, hikayesi yazıldığı vakalar ortaya çıkmıştır. Buna örnek olarak Arap Baharı, Cascade Mühendislik sosyal ve kurumsal inovasyonu kitabın beşinci bölümünde anlatılmaktadır. Bu örneklerle olayların öncesi, gidişatı ve sonuçlarıyla hikayeler, görseller, rakamlar ve rol modellerin imitasyonları anlatılmaktadır.
Toplumsal hareketliliğin ve sosyal inovasyon stratejinin “Kim?” kısmı sosyal ağ nedir, nasıl anlayabilir? Sorularına kitabın altıncı bölümünde bahsedilmektedir. Sosyal ağlar hayatın bir parçası, aracı halindedir. Ağların iyi anlaşılması ve kullanılması için kitap şu başlıklarla anlatmaktadır: destekçi ve insan kazanma, erken uyarı sistemi için bilgi, destek almak için meşruiyet, son olarak yayılım.
Toplumsal hareketlilik ve sosyal inovasyon katılım ve dinamik yönlerinin düzenleyici araçları kitabın yedinci bölümünde anlatılarak; şirketin değişimi konusu da kitabın sekizinci bölümde anlatılarak tamamlanmaktadır.
Toplumsal hareketlilik ve sosyal inovasyon hayatın bir gerçeğidir. Bu iki olgu hayatın her anında canlılığını korumaktadır. Ancak yönünü ne zaman ve ne yöne çevireceğini bilemiyoruz. Bu yönüyle Gerald F. Davis ile Christopher J. White beraber hazırladıkları “Şirketi İçten Değiştirmek” kitabıyla şirketlerin kendi doğal ortamlarında organizasyon ve inovasyon gerçekleştirerek olumlu sosyal değişimler yaratması için bir rehber niteliğinde.