Anasayfa KitapKitap-Tanıtım İktisadın Geleceği: İslamî Bir Bakış

İktisadın Geleceği: İslamî Bir Bakış

by

İktisadın Geleceği: İslamî Bir Bakış, M. Umer Chapra kalemiyle İktisat Yayınları tarafından  Ocak 2019’da yayımlanmıştır.

Eser, İktisat Yayınları’nın İslam ekonomisi, İslamî finans ilkeleri, İslam ticaret hukukunun temel özellikleri, İslamî finans kuruluşlarının felsefesi, modelleri ve araçları olmak üzere geniş bir yelpazede kitaplardan oluşan “İslamî Finans” dizisi kapsamında yayımlandı.

Eser Hakkında

Bu eser, hem iktisadi hem de ahlâki açıdan ana akım iktisadın bilimsel ve samimi bir eleştirisidir. Chapra, Batı merkezli kapitalist iktisadın hem faydalarının hem de limitlerinin farkındadır. İktisadi analizin değerinin ve insanlığın ilerlemesine katkı yapabileceğinin bilincinde olarak, bu sistemin zayıf taraflarının bu disiplinin gerçek rolünü oynamasına gölge düşürdüğünü belirtmektedir. Çalışma ayrıca iktisadi etkinliği göz ardı etmeyecek şekilde, eşitlik ve adalet meselesine odaklanılmasını sağlayan sistematik bir çaba sarf etmektedir. Eğer iktisat, insanın refahına yönelik bir bilim ise ve sadece “zenginliğin kasvetli bir bilimi” değilse denge ve etkinliğin birlikte ilerlemesi gerekmektedir. Chapra, ahlâki kavramları açıklarken, ana akım iktisadın matrisleri içerisinde meselenin adalet boyutunu yeniden oluşturmaya çalışmaktadır.
İslam iktisadını, titizlikle iktisadın kendi alanına yerleştiren Chapra, İslam iktisadına ayrı bir tür olarak bakmamaktadır. İktisadi problemleri İslamî bir bakış açısı ile değerlendirmekte, bu da iktisadı İslamî bir toplumsal düzen ve tasavvurla uyumlu hâle getiren yenilikçi bir çaba olmaktadır. Bütün bunlarla birlikte Chapra, iktisadın, adil düzen arayışında insanlık için gerçekten yararlı olması için İslamî bir bakış açısı ile ahlâki zenginleşmeye ihtiyacı olduğunu, ümmetin de iktisadın tarihini ve kendi noksanlarını fark etmesi gerektiğini ifade etmektedir.

M. Umer Chapra Kimdir?

M. Umer Chapra 1933’te Pakistan’da doğdu. İslami Kalkınma Bankası (IDB), Cidde İslami Araştırma ve Eğitim Enstitüsü’nde (IRTI) Araştırma Danışmanıdır. Bu görevden önce yaklaşık 35 yıldır Suudi Arabistan Parasal Ajansı (SAMA) Riyad’da Kıdemli Ekonomi Danışmanı olarak emekli oldu. Aynı zamanda Wisconsin Üniversitesi (Platteville) ve Kentucky Üniversitesi, Lexington’da Ekonomi ve Yardımcı Doçent , Pakistan Kalkınma Politikaları Enstitüsü’nde Pakistan Kalkınma İncelemesi Kıdemli Ekonomisti ve Yardımcı Editörü olarak; ve İslami Araştırmalar Merkezi Enstitüsü’nde (Pakistan) Reader (Doçent) olarak. ders verdi 16 kitap ve monografiye, 100’den fazla makaleye ve kitap incelemelerine imza attı. Bazı kitapları, monografları ve makaleleri Arapça, Bangla, Fransızca, Endonezya, Japonca, Malayca, Farsça, Lehçe, İspanyolca, Türkçe ve Urduca gibi bir dizi dile çevrilmiştir.

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun