Daniel A. Wren – Arthur G. Bedeian, Yönetim Düşüncesinin Evrimi, çev. Ahmet Melik
Aksoy, Albaraka Yayınları, 1 Baskı, Mayıs 2021, 708 sayfa.
Yönetim Düşüncesinin Kronolojik Tarihi
Toplumsal verimlilik kazanılması ve dahi elde edilmesi istenilen bir durumdur. İnsanlık tarihi boyunca büyük yapılar, çalışmalar insan organizasyonu ve yönetimin eseri olmuştur. Çin Seddi, Mısır Piramitleri, Sanayi Devrimindeki fabrikalar, günümüzdeki büyük şirketler bunun bazı örneklerdir.
Yönetim mekanizmasının çevresel faktörlerle insan kaynağını üretken ve verimli hale getirmesi, toplumun refah seviyesini şekillendirmektedir. Sosyolojik açıdan dinamik yapısı yüksek olan çalışan insan sektörü, ekonomik değişimin kaynağıdır. Bu açıdan ekonominin temel yapısı verimli insan kaynağıdır.
İnsan kaynağını yönetim ve organize eden yönetici vasfı, en etkili olma konumundadır.
Illinois Üniversitesi’nden mezun, Oklahoma Üniversitesi’nden Onursal İşletme Profesörü ve Harry W. Bass İşletme Tarihi Koleksiyonun Onursal Küratörü olan Daniel A. Wren; “kuşağının önde gelen yönetim tarihçisi olarak” onurlandırılmış ve ödüllendirilmiştir. Mississippi State Üniversitesi’nde Boyd Emeritus Profesör ve Louisiana State Üniversitesi’nde İşletme Profesörü olan Arthur G. Bedeıan; J. William Fulbringht Yabancı Bilim Adamları Kuruluna iki kez başkanlık etmiş ve National Science Foundation gibi kurumları için hakemlik yapmıştır.
Yönetim uygulamasının uzun bir geçmişine karşılık disiplin olarak yönetim araştırmalarının geçmişi kısadır. Yönetim olgusunun uygulanışının ve zihinsel uzantısının kronolojik evrimini anlamlandırma nihayetinde olan bu çalışmayı Daniel A. Wren ile Arthur G. Bedeian, “Yönetim Düşüncesinin Evrimi” adıyla beraber hazırlamışlardır. Erken Dönem Yönetim Düşüncesi, Bilimsel Yönetim Çağı, Sosyal Birey Çağı ve Yakın Döneme Doğru dört kısım ile yirmi iki bölümden oluşan bu kitapta; yönetim anlayışının nasıl bir değişim ve dönüşüm geçirdiğinin tarihî seyri anlatılmaktadır.
Bir hareketliliği organize ve iş birliği çerçevesinde verimlilik kazanmak hedefinin genel ismine “Yönetim” denir. İnsanlık tarihinin bir parçası olan yönetim eylem olarak çok eskilere dayanır. Yönetim Düşünce şekli ayrıntılı bir durum olmakla beraber zihinsel verimlilik açısından elzemdir. Wren ile Bedeian birlikte hazırladığı bu kitabın asıl hedefi; tarihsel süreç içinde yönetim düşüncesinin yönetimdeki işlevi, amacı ve kapsamı üzerinde oluşmuş bilgi birikimini analiz etmektir. Yönetim düşüncesinin etkilendiği ve etkilediği birçok alan vardır; böylece değişen bir doğaya sahiptir. Yönetim düşüncesinin değişen doğasını anlamak noktasında kavramsal bir çerçeve oluşturmak için eğilimleri, hareketleri ve çevresel güçleri birleştirme anlamında kurgusal ve yönetim düşüncesini, kültürel ve tarihsel bir bakış açısıyla inceleyebilmek amacıyla ekonomi tarihi, sosyoloji, psikoloji, sosyal tarih, siyaset bilimi ve kültürel antropolojiden yararlanan geleneksel yönetim düşüncesi içermesiyle disiplinler arasıdır. Kitap, bu disiplinler arası ilişkileri mesafe ve derecesini kronolojik süreçle işlev, amaç ve kapsam çerçevesinde bilimsel bir disiplin tavrıyla yönetimin zihinsel evrelerini incelemektedir.