Anasayfa Tartışma Kitle fonlaması ile nasıl yatırım yapılır?

Kitle fonlaması ile nasıl yatırım yapılır?

by

Melih Turan

Hani bazen şikâyet ediyoruz bu finansal düzen nereye kadar gidecek diye. Değiştirmek istiyoruz, yazılar yazıyoruz, yakınıyoruz. Ama elimizden daha fazlası gelmiyor mu sizce? Gelmeyecek mi?

Son zamanda müşahede ettiğim vakalarda bu düzeni değiştirecek küçük adımlar atılabilecek iken maalesef pasif kalıyoruz. Özellikle kitle fonlaması arzu ettiğimiz düzene bir kapı aralayacak niteliğe sahip ve herkes tarafından erişebilir olmasına rağmen buna gösterdiğimiz ilgi maalesef çok zayıf.

Fatih hocamızın Girişimciler İçin Kitle Fonlaması Finansman Yöntemi yazısında gayet güzel bir şekilde açıkladığı gibi kitle fonlaması hem adil hem de herkese erişilebilir şekilde bir tarafta girişimcilerin projelerini gerçekleştirmelerini diğer tarafta da düzen değiştirmek isteyen insanların ufak rakamlarla buna destek olmalarını sağlıyor. Değiştirmek için tepeyi hedeflediğimiz maceralar çok uzun ve meşakkatli. Takatini zorlayan yolculuklar. Fakat elimizle küçük bir şeyi değiştirmek pekâlâ kolay ve uygulanabilir.

Mevcut iktisadî dizgeden memnun olmadığımız gibi onu değiştirmek için bir şeyler yapmamakla onu sürdüren de bizleriz. Kitle fonlaması bir açıdan bu düzeni değiştirmek için bize bir kapı aralıyor. Bu zihniyetin yeniden toplumumuzda oturması gerekiyor. Eski vakıf geleneğimiz bize ahalinin ufak yardımlarıyla bir işin ucundan tutarak büyük işlerin yapıldığını göstermiyor mu?

Bu vesileyle bugünlerde kendisine kitle fonlaması ile yatırım toplayan Yielders’tan bahsetmek istiyorum. Yielders kendisi de kitle fonlamasına dayalı Londra’da faaliyet gösteren bir İslami finansal teknoloji şirketi olarak, hisse bazlı kitle fonlama girişimi olan Seedrs üzerinden yatırım çağrısında bulunuyor. Peki bu ne anlama geliyor? Buna nasıl yatırım yapılır?

Bir bağış temelli kitle fonlama kampanyasını desteklediğiniz zaman bunun karşılığında genellikle bir ödül alınır. Ancak bir hisse temelli kampanyada şirkete bir nevi ortak olunur. Şirket sizinle belirlediği hisse oranını paylaşır. Siz yatırım yaptığınız ölçüde hisseye sahip oluyorsunuz. Ancak bu hisseler borsadaki gibi ikincil bir piyasada satılmıyor. Şirket satıldığı ya da sizden ileride hisselerini geri aldığı zaman para kazanıyorsunuz. Tabii ki paranızın batma riski de var 🙂

Bu platformlarda çok fazla başarılı İslami finans projesi bu şekilde halka açılmadığı için Yielders’a yatırım yapmanın kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Projeye olan güvenin ne kadar sağlam olduğu 2-3 günde %75 oranında hedeflerine ulaştıklarından anlaşılabilir.

Ayrıca şunu da belirtelim ve ayrıştıralım; Yielders’ın kendi sitesinde de kitle fonlaması ile projelere yatırım yapabilir ve kısa vadede dönüş alınabilir. Yani burada iki seçenek mevcut ya Yielders’ın kendisine yatırım yapmak (üstelik en düşük tutar 15 Pound civarı) ki bu kısa vadeli bir çağrıdır. Ya da Yielders üzerinden proje bazlı geri dönüşümü olan kampanyalara yatırım yapılabilir.

Şimdi katılım bankalarının kâr payına dahi karşı olanlar bu sisteme ne diyecekler merak ediyorum. İşte değişmek ve değiştirmek için fırsat, işte risk, işte kâr payı olmadan yatırım işte, işte, işte… Kelebek etkisi oluşturmak bizim elimizde, hodri meydan!

Seedrs platformundaki Yielders kampanyasını incelemek için tıklayın.

Yielders şirketini ve platformunu incelemek için tıklayın.

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun