Temel Hazıroğlu’nun uzun süredir üzerinde çalıştığı “Katılım Ekonomisi” adlı kitabı İz Yayıncılık tarafından yayınlandı. Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu’nun yazdığı takdim kısmından bir kaç paragraf paylaşarak okuyucuyu kitabın kendisine havale ediyoruz.
“İslâm iktisadı”nın ilkeleri, öncelikle Kur’ân ve Sünnet gibi iki aslî kaynaktan doğmuştur. “Kul hakkı”na önem ve öncelik veren bir sistem kurmayı amaçlayan bu ilkeler israfın bertaraf edilmesi, iktisâdî ve siyâsî bağımsızlığın sağlanması, mülkiyetin yaygınlaştırılması, içtimâî adalet, güvenlik ve refah şeklinde özetlenebilir. Bu ilkeler ışığında oluşturulacak sistem, iktisada kaybettiği aslî anlamı tekrar kazandıracak ve kendi bünyemize uygun bir iktisat ilminin gelişmesine katkı da bulunacaktır. Yani, bir yönüyle, “İslâm iktisadı”, iktisadın “millîleşmesi” demektir.
İşte Temel Hazıroğlu’nun elinizdeki Katılım Ekonomisi adlı kitabı iktisadın bu ikinci plana itilen ahlâk ve kültür temelli olma özelliğini öne çıkarmakta, İslâm iktisadı’nın aslî kaynaklarına dayanan düşünceleri ihtiva etmektedir.
Bilindiği gibi Türkiye’de Katılım Bankası kavramını ortaya atan ve kabul ettiren 1999 yılından beri yaptığı çalışmalar ve yazdığı yazılarla Temel Hazıroğlu’dur. Bu yaklaşım “Geçiş dönemi İslâm ekonomisi” konseptine uygun, uluslararası ilişkileri hesaba katan ve ayakları yere basan bir yaklaşımdır. Fakat kendisi aynı zamanda olması gereken “İdeal İslâm Ekonomisi” hakkındaki düşüncelerini elinizdeki kitapta, yine ayakları yere basan, meslekten birisi olarak ortaya koymuş, dikkate alınması gereken teklifler ileriye sürmüştür. Onun yeni zihin ve “Katılım Felsefesi” üzerinden geliştirdiği iktisada yeni bir boyut katacak “Katılım Ekonomisi” kavramsallaştırması üzerinde düşünülecek ve tartışılacak bir konudur. Düşünce ve meslek hayatındaki başarılarının devamını dilerken, okuyucuyu İslâm iktisadı konusundaki uzun bir tecrübeye dayanan bu telifle baş başa bırakıyoruz.