Afganistan İslami bankacılık sistemi uygulayacak
Afganistan Merkez Bankası, Da Afghanistan Bank (DAB), İslami bir bankacılık sistemi uygulamayı planladığını duyurdu. “İslami bankacılık sisteminin uygulanmasının uzun bir süreç olacağı ve birçok yabancı ülkede de uygulandığı belirtildi. DAB sözcüsü Sabir Momand, TOLO News’e yaptığı açıklamada, Afganistan’da da kademeli olarak yürürlüğe girecek” dedi.
Mart ayında, DAB’ın Afganistan Merkez Bankası Yasasını ve Bankacılık Yasasını gözden geçirmek ve değiştirmek için bir komite kurduğu haberleri yayınlanmıştı. Yedi üyeli bir komite, merkez bankasının yasal çerçevesini Şeriat uyumlu bir çerçeveyle değiştirecek ve geleneksel bankacılık sektörüne son verecek. Ülkenin geleneksek bankalarında İslami bankacılık pencereleri bulunurken, ilk İslami banka olan the Islamic Bank of Afghanistan, 2018’de lisans aldı. Diğer yandan DAB, yaklaşık 900 milyon dolarlık insani yardım aldıklarını açıkladı.
2027 yılı, Pakistan bankacılık sektörünün tamamen İslami hale gelmesi için çok iddialı
Nisan ayı sonlarında, Pakistan Federal Şeriat Kurulu, tüm bankacılık sektörünün 2027 yılına kadar İslami finansa dönüşeceği ve faizden arındırılacağı yönünde bir yönerge yayınladı. Ancak bu hafta Karaçi’de düzenlenen Dünya İslami Finans Forumu’nda (WIFF), Federal Maliye Bakanı Miftah İsmail daha fazla zamana ihtiyaç duyulacağını söyledi. Ismail, Express Tribune’de “Beş yıl çok iddialı bir zaman dilimi ve belki biraz daha uzun sürebilir” dedi. Ismail, ‘Küresel refah için Finans Ekosisteminin Geliştirilmesi’ konulu iki günlük WIFF konferansında kapanış oturumunda söz aldı.
Merkez bankasının Nisan 2021’de yayınladığı Pakistan Devlet Bankası’nın (SBP) beş yıllık stratejik planı kapsamında, 2025 yılına kadar toplam banka varlıklarının ve mevduatlarının %30’unun İslami finans sektörü tarafından tutulması hedefi belirlendi.
Miftah, önümüzdeki yıl bankacılık sektörünün %35’ini İslami bankacılığa çevirmek üzere bir çaba olduğunu düşünüyorum” dedi ve ekledi “Doğru yönde çalışıyoruz. Hızımız belki garanti edilenden çok daha yavaş olabilir ama… Pakistan bir ülke olarak İslami finans ve bankacılık sisteminin faizsiz bankacılığın tam olarak uygulanmasına doğru ilerliyor”.
Moody’s Investor Service tarafından mayıs ayında yayınlanan bir raporda, İslami bankaların toplam bankacılık varlıklarının %19’unu elinde bulundurarak 5.577 milyar Pakistan Rupisi (31,2 milyar $) olduğu tahmin ediliyor. Moody’s, önümüzdeki beş yıl içinde %25’in üzerinde iki yıllık büyüme ve sektörün %30’luk Pazar payı almasını bekliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Abu Dhabi Islamic Bank dijital bankacılık kullanımında artış gösteriyor
Abu Dhabi İslam Bankası (ADIB), bir basın açıklamasına göre, 2022’nin ilk çeyreğinde dijital bankacılık kanalları kullanımında önemli bir artış kaydettiğini söyledi. Müşterilerin kişisel finans uygulamalarının yaklaşık %40’ı, geçen yılın ilk çeyreğinde %30’dan daha yüksek olan mobil uygulamasında dijital olarak yer alıyor. ADIB’in şu anda dijital olarak aktif olan 700.000’den fazla müşterisi var. ADIB, dijital kanallarında sunulan hizmet ve ürünlere yönelik artan talebi karşılamak için müşterilere, kişisel finans başvurusunda bulurken mobil uygulama kullanmaları durumunda 1000 AED’ye (272 $) kadar geri alma olanağı sağlayan ‘Hızlı Finans Nakit Geri Ödeme Kampanyası’nın lansmanını gerçekleştirdi. 5 Temmuz 2022 tarihine kadar devam edecek olan kampanya, 120 güne varan taksit ödemesiz dönem ile her yıl iki takside kadar erteleme içeriyor.
Bahreyn’deki Al Salam Bank, Finans Eğitim Akademisi’ni başlattı.
TradeArabia’nın haberine göre, Bahreyn’deki Al Salam Bank, Al Salam Bahrain Financial Learning Academy adlı bir personel eğitim programı başlattığını duyurdu. Program, Sudan finans kurumları ile ortaklaşa çalışacak ve İslami Finansal Kurumlar Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI) altında faaliyet gösterecek.
islamiktisadi.net için çeviri: Talha Bedirhan Işık
Kaynak: Salaamgateway