Dünyanın dört bir yanından en son İslami finans haberlerinin bir özeti.
Bangladeş’in Nagad Islamic uygulaması 60 milyon kullanıcıya ulaştı
Jagonews24’ün bildirdiğine göre, Bangladeş temelli finans alanında kullanıcılarına hizmet sunan Nagad Islamic uygulaması üç yılda 60 milyon kullanıcıya ulaştı.
Ülkenin Din İşleri Bakanı Feridul Haque Khan, “Mobil finans hizmetleri sunan Nagad’ın popülerliği her geçen gün artıyor. Son üç yıldır Nagad Islamic, ülke halkının İslami yaşam tarzına uygun, Şeriat temelli finansal işlemler yapmasına olanak tanıyor” dedi.
Nagad Islamic, müşterilerin hesaplarını yönetmesine, hac ve umre seyahatleri, İslami sigorta ödemeleri gibi işlemlerini yapmasına imkân sağlıyor. Portal ayrıca zekât hesaplama, bağış yapabilme ve namaza dair özellikleri içerisinde barındırıyor.
Nagad yönetici müdürü ve Nagad Şeriat kurulu üyesi Said Mohammad Aminul Haque, “Ülkemizin toplam nüfusunun yaklaşık %90’ı Müslüman vatandaşlardan oluşuyor. Bunu hesaba katarak, Nagad Islamic uygulamasını geliştirdik. Nagad Islamic, ülkenin İslami temelli dijital işlemlerinde bir dönüm noktası ve hayatın her kesiminden bireylerin, uygulamanın avantajlarından yararlanacağını düşünüyoruz” dedi.
Birleşik Arap Emirlikleri İslami sigorta şirketleri Watania ve Dar Al Takaful birleşiyor.
Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası Zawya’nın bildirdiğine göre, Abu Dabi’de kayıtlı National Takaful Company (Watania) hissedarları Dar Al Takaful ile birleşmeyi onayladılar. İslami sigorta şirketleri arasındaki anlaşma, BAE pazarını konsolide etmek amacıyla Mart ayında önerildi. Merkez bankası tarafından şartlı olarak onaylanan birleşmenin üçüncü çeyreğe kadar tamamlanması planlanıyor.
Podcast: Fintek geleceğinde İslami Finans
Salaam Gateway’in İslami finans muhabiri Hassan Jivraj, Jakarta Post’un ve Melbourne Üniversitesi Asya Enstitüsü’nün Ear to Asia podcast’inde fintek geleceğinde İslami finans üzerine bir röportaj yaptı. Podcast, yaklaşık 3 trilyon dolar değerindeki Şeriat uyumlu küresel finans endüstrisinin büyümesini ve İslam alimlerinin Endonezya’da kriptoyu haram sayarak yakın zamanda kriptoyu yasaklayan kararın ardından kripto para birimleriyle nasıl uğraştığını tartışıyor. Şer’i hukukun sosyal etkilerini araştıran Dr. Ryan Calder ile de bir röportaj yapılıyor.
Dubai İslam Bankası, Flydubai anlaşması.
Dubai İslam Bankası ve Flydubai, banka müşterilerinin uçakla seyahat edebilmeleri için bir anlaşma imzaladı ve uçak biletlerinde %15’e varan indirimler sağlandı. Daily Times Pakistan’ın haberine göre, anlaşma ayrıca ücretsiz BAE transit vizesi (48 saat) ve Find My Doctor uygulaması aracılığıyla yapılan PCR testlerinde %40 indirim de içeriyor.
Al Rajhi Bank Malaysia, Kişisel Finans Yönetimi için Moneythor’u seçti.
Al Rajhi Bank Malaysia bir basın açıklamasında, Suudi Arabistan’ın, dünyanın en büyük İslami bankalarından biri olan Al Rajhi Bank’ın bir yan kuruluşu olan Al Rajhi Bank Malaysia’nın, Malezya’daki yakın zamanda hizmete girecek olan dijital bankasında yenilikçi kişisel finansal yönetim özelliklerini uygulamak için önde gelen bir dijital bankacılık çözümü sağlayıcısı olan Moneythor’u seçtiğini duyurdu. 2021 yılında kendini dijital dönüşüme adamış olan Al Rajhi Bank Malaysia, müşterilere her şeyi kapsayan bir İslami bankacılık çözümü sunmaya odaklanmıştır. Bu ortaklık Al Rajhi Bank Malaysia’nın, ülkenin önde gelen İslami inovasyon bankası olma hedefiyle uyumludur.
Moneythor, dijital finansal yönetim için veriye dayalı kişiselleştirme sağlamak için yapay zekaya dayalı öğrenim ve davranış bilimi teknikleriyle birleştirilmiş gerçek zamanlı verilerle desteklenmektedir. Bu durum, Al Rajhi Bank Malaysia’nın İslami bankacılıkta lider konumunu güçlendirirken müşteri odaklı değerlerine yaslanmasına ve dijital katılım yeteneklerini geliştirmesine imkân sağlayacaktır.
İslami finans ve sürdürülebilir yatırıma yönelen yüksek servetli Ortadoğulu yatırımcılar
Önde gelen bir küresel servet ve varlık yöneticisi olan Lombard Odier tarafından Orta Doğu’daki yüksek servete sahip 300 yatırımcıyla yapılan bir anket, %85’inin çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) veya sürdürülebilir yatırımlarını artırma niyetinde olduğunu gösterdi. %81’i ise yatırım kararları verirken zaten sürdürülebilirliği ve ESG’yi dikkate alıyor. Bölgedeki yatırımcıların yaklaşık %72’si, ESG yatırımlarıyla daha iyi getiri elde edebileceklerine inanıyor. Şu anda sürdürülebilir yatırımlar, yatırım portföylerinin %33’ünü oluşturuyor ve önümüzdeki beş yıl içinde bu oran %52’ye yükselebilir.
Anket, sırasıyla %39 ve %38 ile bölgede en çok tercih edilen iki varlık sınıfı olan sukuk ve İslami krediler ile Şeriat uyumlu finans stratejileri için güçlü bir ivme olduğunu gösterdi. Yatırımcıların yaklaşık %67’si yatırımlarında İslami yatırım ilkelerine uymanın kendileri için önemli olduğunu söylerken, yatırımcıların sadece %4’ü İslami yatırımlara ilgi duymadıklarını söyledi.
Anket, Şeriat temelli yatırımların genç yatırımcılar için de önemli olduğunu, 18-40 yaşındakilerin %54’ünün varlıklarının bir kısmına buna göre yatırım yaptığını ortaya koydu. 40 yaş ve üzerindeki yatırımcıların ise %52’sinin Şeriat temelli araçlara yatırım yaptığını göstermiştir. Bu oranın, önümüzdeki beş yıl içinde 40 yaş ve üzeri yatırımcılar için %56’ya, genç yatırımcılar için %60’a yükselmesi bekleniyor.
Ankete BAE, Suudi Arabistan, Kuveyt, Umman, Katar, Bahreyn, Mısır ve Lübnan’dan 300 yüksek gelir düzeyindeki yatırımcısı ve işletme sahibi dahil edildi ve katılımcılar hem genç yatırımcıları (18-40 yaş) hem de daha eski jenerasyonlardan yatırımcıları (40 yaş ve üstü) içeriyor.
Güneydoğu Asya’nın İslami Bankacılık sektörü gelececk üç yılda %8 büyümeye hazırlanıyor.
S&P Global Rating raporuna göre, Güneydoğu Asya’nın 290 milyar dolarlık İslami bankacılık pazarı, Malezya ve Endonezya liderliğinde önümüzdeki üç yıl içinde yıllık bileşik büyüme oranıyla %8 büyüyecek.
S&P Global Ratings kredi analisti Nikita Anand, “Bölge, 1,7 trilyon dolarlık küresel İslami bankacılık varlıklarının %17’si ile dünyanın en büyük üçüncü İslami bankacılık piyasasıdır. Malezya ve Endonezya’nın büyük pazarlarında, İslami bankaların güçlü talebe dayanarak geleneksel bankalardan daha hızlı büyüyeceğine inanıyoruz” dedi.
Rapor, Malezya’daki toplam ticari banka kredilerinin %45’inin 2026 yılına kadar İslami bankacılık sektöründen geleceğini, Endonezya’da ise İslami kurumların aynı yıl genel pazarın %10’unu oluşturabileceğini tahmin ediyor.
Brunei’de İslami kurumlar finans sektörünün varlıklarının helalliğinden sorumluyken, Filipinler’de gelişmekte olan sektör, yerel düzenleyicinin İslami finansı desteklemek için yaptığı hamlelerden sonra bazı olanaklara sahip.
Tanzanya’nın tekafül sektörü
Zawya, Tanzanya Sigorta Düzenleme Kurumu (TIRA) tarafından Nisan ayında yayınlanan tekafül segmenti için yeni yönergelerin bu ay yürürlüğe girdiğini bildirdi. TIRA ayrıca sigorta satış gücü ve sektörün dijitalleşmesi ile ilgili yönergeleri de tanıttı.
Global Finance, Dünyanın En İyi İslami Bankaları 2022’yi açıkladı
Global Finance dergisi 2022 için ödül kazananları açıkladı ve İslami bankaların net kârının 2021’de %50’den fazla arttığını, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) bankalarının özellikle güçlü sonuçlar bildirdiğini, dijital ve teknolojik yatırımlara güçlü yatırımcılar olduğunu belirtti.
Kuveyt Finans Kurumu (KFH) dünyanın En İyi İslami Finans Kurumu olurken, Katar İslami Bankası (QIB) En İyi İslami Kurumsal Banka seçildi. Suudi Arabistan’ın Al Rajhi Bankası En İyi İslami Perakende Bankası seçildi, Katar İslami Bankası ise Kurumsal Sosyal Sorumluluk (CSR) için En İyi İslami Banka seçildi. Dubai İslam Bankası En İyi İslami Yatırım Bankası seçildi ve Katar’ın Dukhan Bankası (Barwa Bank ile International Bank of Qatar’ın birleşmesi) En İyi İslami Özel Banka ödülünü kazandı. Standard Chartered Saadiq, 2021 Uluslararası sukuk lig tablolarında %12 pazar payı ile ikinci sırada yer alarak En İyi Sukuk Bankası seçildi. Banka ayrıca En İyi İslami Yatırım Bankası ödülünü alırken, Suudi Arabistan’dan Sidra Capital En İyi İslami Fon Yöneticisi ödülünü kazandı.
islamiktisadi.net için çeviri: Talha Bedirhan IŞIK
Kaynak: Salaam Gateway