Anasayfa Araştırma 10 Okumada Kapitalizm

10 Okumada Kapitalizm

by

Editör Notu: İktisat alanına ilgi duyuyorsanız, özellikle kapitalizm üzerine okumalar yapmak veya okumalarınızı ilerletmek isterseniz Doç. Dr. Zeyneb Hafsa Orhan hocamız tarafından hazırlanan liste sizler için faydalı olabilir. İyi okumalar dileriz.


10 Okumada Kapitalizm

Malum bugün dünyadaki hakim ekonomi politik sistem kapitalizmdir. Buna dair daha detaylı bilgi edinilmesi, mevcudu, mevcuttaki sorunları, olası alternatifleri anlayabilmek adına önemlidir. Bu sebeple bu yazıda sizlere kısa bir kapitalizm okuma listesi sunacağım.

Herhangi bir kitap satış sitesinde kapitalizm terimini içeren başlıktaki kitaplar taranacak olursa, karşınıza oldukça kabarık bir liste çıkacaktır. Bu konuya dair temel ve derinlemesine okuma yapmak isteyenlerin bu uzun listeyle kafası karışmasın diye şimdiye değin doğrudan ilgili okumalarımdan hareketle kısım kısım şunları önereceğim:

Genel Okumalar

  1. 10 Derste Kapitalizm, Michel Husson

Daha Detay Okumalar

  1. Kapitalizm: Bilinmeyen İdeal, Ayn Rand
  2. İdiotizm: Kapitalizm ve Hayatın Özelleştirilmesi, Neal Curtis
  3. Soğuk Yakınlıklar: Duygusal Kapitalizmin Şekillenmesi, Eva Illouz
  4. Şok Doktrini: Felaket Kapitalizminin Yükelişi, Naomi Klein

İslam İktisadı ile Birlikte Okumalar

  1. Kapitalizm, Maxime Rodinson
  2. İslam ve Kapitalizm, Ali Şeriati
  3. İslam’ın Erken Döneminde Kapitalizmin Doğuşu, B. Koehler

Türkiye Bağlamında Okumalar

  1. Türkiye’de Yeni Kapitalizm, Ayşe Buğra&Osman Savaşkan

Gelecekle İlgili Okumalar

  1. Kapitalizm Sonrası: Geleceğimiz için bir Kılavuz, Paul Mason.

Yukarıdaki listeye dair bazı açıklamalar yapayım. Listenin başındaki kitap, 10 temel soru üzerinden kapitalizmi anlataya çalışıyor. Kitabı ben yazsam muhtemelen başka sorular sorardım ancak kapitalizmin belli başlı zöelliklerinin anlaşılması için yardımcı bir kitap. Kitabın bir başka önemli özelliği ise içerisinde çizgi roman tadında resimler oluşu. Yeni nesil kitap anlayışı için güzel bir örnek bu bence.

İkinci kısımda yer alan okumalardan ilki yani Ayn Rand’a ait olan aslında bir kapitalizm güzellemesi. Hemen her konuda olduğu gibi bunda da çapraz okuma yapmak, farklı görüşleri birbirinin ardı sıra okumak önemli diye düşünüyorum, tabi özellikle belli bir anlayış seviyesine erişilince. Üçüncü sıradaki kitabın yazarı Neal Curtis, daha önce hakkında ayrıca yazı yazdığım Ben Devri belgeselinin de yönetmeni. Denk gelişleri seviyorum.

Önerilerin üçüncü kısmı, İslam ekonomisiyle birlikte kapitalizme dair okuma yapmak isteyenler için hazırlandı. Bu kısımda yer alan son kitap, ahlaki kapitalizm abdestli kapitalizm, sünnetli kapitalizm -bu tabirler gerçekten mevcut!- gibi tabirlerein de çıkış noktasını oluşturacak şekilde İslam’ın ekonomik anlayışının aslında bozulmamış kapitalizm olduğuna bizi indandırmaya çalışıyor.

Bir sonraki kısımda Türkiye bağlamında bir kitap yer alırken en sonda ise geleceğe yönelik yani kapitalizm sonrasına dair bir eser var. İyi okumalar…

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun