Anasayfa HaberGündem Dünyanın Dört Bir Yanından İslami Finans Haberleri

Dünyanın Dört Bir Yanından İslami Finans Haberleri

by

Birleşik Arap Emirlikleri’nin İslami finans sektöründeki varlıkları 230,24 milyar dolara yükseldi

BAE, İslami finans sektörünün küresel merkezi olarak konumunu güçlendirmek için etkileyici adımlar atıyor. Küresel İslami finans sektörünün büyüklüğü bu yıl 3 trilyon doları geçmeye hazırlanıyor.

Tekafül pazarı ve sukuk ihraçlarına ek olarak, İslami bankacılık varlıklarının toplamının %25’ini oluşturan Birleşik Arap Emirlikleri‘ndeki İslami bankacılık bölümleri, 214 milyar Dirheme denk gelmektedir diyen CBUAE Başkanı, bu durumun Yüksek İslam Otoritesi tarafından İslami Finans Kurumlarında Sürdürülebilirliğe İlişkin Rehber İlkelerin yayınlanmasıyla daha da güçlenmiştir dedi.

BAE’nin İslami finans ortamı; 8 bağımsız İslami banka, 16 geleneksel bankanın İslami bankacılık bölümü ve 9 İslami finans şirketinden oluşuyor.  Raporda 2022 yılında toplam brüt yazılı katkı payı 4 milyar Dh olan 10 tekafül sigorta şirketinin varlığına dikkat çekilirken, 2023 yılının ilk yarısında ödenmemiş sukuk değerinin 217 milyar Dirhem olduğu belirtiliyor.

S&P Global Ratings’e göre, KİK ve diğer birkaç ana pazardaki olumlu dinamiklerin etkisiyle küresel İslami finans sektörünün büyüklüğü, 2022’de benzer bir hızda genişledikten sonra bu yıl yaklaşık yüzde 10 büyüyerek 3 trilyon dolar sınırını aşmaya hazırlanıyor. 2022 yılında bankacılık varlıklarındaki büyümenin büyük kısmını KİK ülkeleri sağladı. Malezya ve KİK ülkeleri aynı dönemde sukuk pazarının büyük bir bölümünü oluşturuyor.

Küresel İslami finans sektörü 2026 yılına kadar 6,0 trilyon dolara yükselecek

ICD-Refinitiv İslami Finans Gelişim Göstergesi raporuna göre, küresel İslami finans sektörü 2026 yılına kadar 6,0 trilyon dolara yükselmeye hazırlanıyor. IFDI Raporu’na göre, İslami bankacılık faaliyetleri 2021 yılında küresel İslami finans varlıklarının yaklaşık yüzde 70’ini oluşturdı. İkinci en büyük segment %18 ile İslam prensiplerine uyumlu borç sermaye piyasası araçlarıdır. Üçüncü sırada yaklaşık % 4,0 ile İslami fonlar yer alıyor.


İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) Nijerya’yı gıda depolama merkezi olarak seçti

57 ülkeden oluşan İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC), Nijerya’yı grubun üye ülkeleri için gıda ve tahıl depolama merkezi olarak seçti.

Nijerya Federal Tarım Departmanı Direktörü Abdullahi Abubaka, OIC Sekretaryasının kaynakları, gıda ürünlerini ve tahılları harekete geçireceğini ve bunları Nijerya’daki çeşitli silolarda depolayacağını söyledi. Stok daha sonra gıda ihtiyacı olan ülkelere dağıtılacak.

Organization of the Islamic Conference (OIC) ‘e üye tüm ülkeler Nijerya’yı depolama merkezi olarak seçti. Abubaka, ülkenin halihazırda 36’dan fazla stratejik tahıl rezervine sahip olduğunu açıkladı.


Suudi Arabistan’daki KOBİ’ler, 2023’ün üçüncü çeyreğinde %3,5 büyüdü

Riyad’da KOBİ sayısı, 2023’ün üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %3,5 artarak 1,27 milyon işletmeye ulaştı. Bu büyüme, hükümetin özel sektörün gelişimine verdiği destek ve yatırımcıların Suudi ekonomik sistemine duyduğu güvenle ilişkilendiriliyor.

Riyad bölgesindeki toplam KOBİ sayısı 549,346 işletmeye ulaşarak toplam küçük ve orta ölçekli işletmelerin %43’ünü temsil ederken, Mekke bölgesindeki işletmelerin sayısı 232,039’a ulaşarak %18,3’ü temsil ediyor. Doğu Bölgesi’ndeki KOBİ sayısı 136,689’a ulaşarak %10,8’i temsil ederken, Krallığın diğer bölgelerindeki toplam KOBİ sayısı 351,190 işletmeye ulaşarak %27,7’yi oluşturuyor.

Riyad bölgesindeki toplam KOBİ sayısı 549,346 işletmeye ulaşarak toplam küçük ve orta ölçekli işletmelerin %43’ünü temsil ederken, Mekke bölgesindeki işletmelerin sayısı 232,039’a ulaşarak %18,3’ü temsil ediyor.

Doğu Bölgesi’ndeki KOBİ sayısı 136,689’a ulaşarak %10,8’i temsil ederken, Krallığın diğer bölgelerindeki toplam KOBİ sayısı 351,190 işletmeye ulaşarak %27,7’yi oluşturuyor.

Mikro işletmelerin sayısı 1.1 milyona ulaşırken, küçük işletmelerin sayısı 151,170’e ve orta ölçekli işletmelerin sayısı 18,176’ya ulaştı. KOBİ’lerin başarısı, Suudi Arabistan‘ı bölgesel ve endüstriyel bir merkez olarak güçlendirerek Suudi ekonomisini çeşitlendirerek Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu’nun hedefleri olan uzun vadeli sürdürülebilirliği sağlıyor.


BAE’nin 4 milyar dolarlık Space42 şirketi MENA’nın en büyük yapay zekâ destekli uzay teknolojisi şirketi olacak

Abu Dabi merkezli Al Yah Satellite Communications Company (Yahsat) ve Bayanat AI şirketleri birleşerek Space42’yi kurmaya hazırlanıyor. Söz konusu birleşme, 15 milyar dirhem (4 milyar dolar) piyasa değerine sahip yapay zekâ destekli bir uzay teknolojisi devinin ortaya çıkmasına önayak olacak.

BAE‘nin 4 milyar dolarlık Space42 şirketi MENA’nın en büyük yapay zekâ destekli uzay teknolojisi şirketi olacak. 2024 yılının ikinci yarısında tamamlanması beklenen birleşmenin ardından Mansoor Al Mansoori Yönetim Kurulu Başkanı olurken, Dr. Bakheet Al Katheeri de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini üstlenecek.

Ayrıca Karim Michel Sabbagh da Genel Müdür olarak şirkete katılacak. Bayanat ve Yahsat tarafından Çarşamba günü Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası’na (ADX) yapılan bir bildirimle yapılan açıklamada belirtildiği üzere, bir araya gelen kuruluş dikey olarak entegre olacak ve jeo-uzamsal ve mobilite çözümleri, uydu iletişimi ve iş zekâsı alanlarında hem bölgesel hem de uluslararası fırsatları yakalamak için stratejik olarak konumlandırılacak.

Birleşme, MENA bölgesinde yapay zekâ destekli bir uzay teknolojisi şirketi kuracak ve önemli küresel büyüme ve sinerjiler için ek potansiyele sahip olacak.


NBO Muzn İslami Bankacılık ve Takaful Umman, çeşitli Bancatakaful ürünleri sunmak üzere güçlerini birleştirdi

National Bank of Oman (NBO), “Umman Ulusal Bankası” bünyesindeki Muzn İslami Bankacılık, ilave değer ve finansal koruma sağlamaya odaklanan stratejik bir girişim sonucu Takaful Umman ile bir Mutabakat Anlaşması (MOU) imzalayarak çeşitli Bancatakaful ürünlerini de piyasaya sundu.

İş birliği, her iki kuruluşun da güçlü yönlerinden yararlanacak şekilde tasarlandı. NBO Muzn İslami Bankacılık ve Takaful Umman, bir dizi Bancatakaful ürününü piyasaya sürme ve teşvik etme gayesiyle uzmanlıklarını ortaya koyuyor. Aynı zamanda bu iki kuruluş, pazardaki konumlarını güçlendirmeyi ve müşterilerine kapsamlı finansal çözümler sunmayı hedefliyor.

NBO Muzn İslami Bankacılık penceresinin Takaful Umman tarafından sunulan Bancatakaful ürünleri My Health Plus, Takaful Elite Life ve Motor Takaful gibi Şeriata uygun planları kapsıyor. Takaful Elite Life, tamamlayıcı seyahat teminatını da içeren ek bir avantajla öne çıkıyor. Bu ayırt edici özellik, hayat sigortası planının genel değerini artırarak müşterilere yalnızca finansal koruma sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda seyahat ihtiyaçları söz konusu olduğunda ek güvenlik ve gönül rahatlığı sunuyor.

Söz konusu kapsamlı ürün paketi, mümkün olan en iyi tedavi ve bakıma erişimi mümkün kılmak suretiyle müşterilere ve ailelerine güvence vermek üzere tasarlandı. İslami finansa uygunluğu gözeten bu planlar, etik ve kapsayıcı finansal çözümler içermekte olup, NBO Muzn İslami Bankacılık ve Takaful Umman’ın müşterilerinin çeşitli ihtiyaçlarını karşılama konusundaki kararlılığını ortaya koyar nitelikte.


FABMISR Yeni Kahire’de yeni İslami şubesini açıyor

BAE, Mısır’ın önde gelen finans kuruluşlarından First Abu Dhabi Bank Misr (FABMISR), Yeni Kahire Beşinci Yerleşim’deki İslami şubesinin açıldığını duyurdu.

Bankanın üst düzey yöneticileri tarafından açılan yeni şube, tasarruf hesapları, finansman seçenekleri ve varlık yönetimi hizmetleri gibi geniş bir yelpazede şeriata uygun finansal teklifler sunuyor. Bireyselleştirilmiş hizmete odaklanan şube, her ürün ve hizmetin yalnızca İslam ilkelerine uygun olmasını değil, aynı zamanda müşterilerin çeşitli finansal ihtiyaçlarını ve tercihlerini karşılamasını da garanti ediyor.

Açılış töreninde FABMISR Başkanı ve Genel Müdürü Mohamed Fayed, yeni İslami şubemizin hizmete girmesi, İslami bankacılık faaliyetlerimizi Mısır genelinde genişletme çabalarımızda önemli bir rol oynuyor dedi. Aynı zamanda İslami bankacılık inançlarına sadık kalmak isteyen müşteriler için geleneksel bankacılığa göre daha anlamlı bir alternatif sunarak büyüme stratejisinin önemli bir bileşenini oluşturduğunu dile getirdi.

Fayed, yeni tesisin, müşterilerin farklı gereksinimlerini karşılayacak ve bütünsel bir bankacılık deneyimi sağlayacak şekilde tasarlandığını dile getirdi.


İslami finans alanındaki trendler ve dönüm noktaları Bahreyn zirvesinde ele alınıyor

IFN, çok taraflı stratejik ortak olarak IsDB’nin desteğiyle bu hafta Wyndham Grand Manama’da Dünya İslami Finans Diyalogları 2023’e ev sahipliği yaptı. Toplamda bir gün süren zirve, Bahreyn Merkez Bankası Bankacılık Denetimi Başkanı Khalid Hamad Al Hamad’ın açılış konuşmasıyla başlayarak ilk oturuma geçildi.

IFN organizatörlerine göre bu tartışma; İslama uygun finans ve sermaye piyasalarının geçen yıl içinde kaydedilen önemli başarıları ve dönüm noktaları ile düzenleyici ortamların İslami piyasaların büyümesi ve gelişmesi üzerindeki etkisini ele aldı.
Aynı zamanda piyasa düzenlemelerinde yapılabilecek değişiklikleri ve piyasa derinliğinin ve likiditesinin artırılması, ürün inovasyonunun teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi, şirketler için finansman yolları, İslami finans piyasalarında devam eden yenilikler ve İslama uygun yapıların temiz enerji projelerinin ve altyapının finansmanına nasıl daha fazla uygulanabileceği dahil olmak üzere İslami sermaye piyasasının gelişimi de ele alındı.

İkinci oturumda İslami finansal hizmetlerin inovasyon, dönüşüm ve dijitalleşme yoluyla yeni zirvelere ulaşılmasına odaklanıldı. Bu konulardan bazıları da geçen yıl İslami bankacılıktaki önemli kilometre taşları ve kilit gelişmeler ile sektör için mevcut görünümün neler olduğu anlatıldı.

Ayrıca programda İslami finansal hizmetlerin dijitalleşmesi: neyin işe yaradığı, neyin yaramadığı ve bunun İslami finansal hizmetlerin gelişimi ve dönüşümü için ne anlama geldiği, ihtiyati düzenleme ortamları, Tier 1 ve Tier 2 Sukuk tartışmaları ve bunların İslami finansal kurumlara ve fonlama seçeneklerine neler sunduğu da ele alındı.


SEEC, Suudi Arabistan’ın endüstri sektöründeki karbon salınımını azaltmak için yardım girişiminde bulunuyor

Suudi Arabistan Enerji Verimlilik Merkezi (SEEC), Suudi Arabistan Krallığı’nın 246 petrokimyasal, çimento, çelik ve alüminyumun üretim hattının da dahil olduğu tüketim yoğunluklu endüstri sektöründe enerji verimliliğini artırmak için birçok girişimde bulunuyor.

SEEC girişimleriyle petro-kimya ve çimento sektörlerinin enerji tüketim yoğunluğunda %2.8’lik, sert materyal üretiminde %4.2’lik ve demir sektöründe %2’lik bir düşüş göstermesiyle, tüketim yoğunluklu endüstrilerde 2011’den 2019’a kadar enerji yoğunluk seviyelerinde (EI) gözle görülür bir iyileşme oldu.

Merkez, Krallığın iklim değişikliği konusundaki zorlukların üstesinden gelme çabalarını desteklemek amacıyla karbon salımını 2025’e kadar azaltmayı hedefliyor.


ADIB yılın ilk yarısında özellikle Birleşik Krallık gayrimenkul finansmanı alanında güçlü bir büyüme kaydetti

ADIB, müşterilerine seçilebilir İslami yapılandırılmış finansman çözümleri sunarak hem yeniden finansmanı hem de yeni satın almaları kolaylaştırdığını bildirdi. Bu bağlamda ADIB, Birleşik Krallık’taki ticari gayrimenkul finansman portföyünü genişlettiğini ve bu yılın ilk altı ayında 100 milyon sterlinin (127,3 milyon ABD Doları) üzerinde yeni finansman varlığı sağladığını açıkladı.

ADIB‘nin kapattığı anlaşmalar, Batı Londra, North Acton’da 343 ünitelik bir ortak yaşam projesi, Gatwick Havaalanı’nda 400 anahtarlı bir otel, Guildford’da 133.000 metrekarelik A sınıfı çok kiralı bir ofis kampüsü ve Galler, Newport’ta 153.000 metrekarelik bir ulusal merkez ofis kampüsü dahil olmak üzere çeşitli projeler için yapılandırılmış finansmanı kapsıyor.

ADIB söz konusu başarıları Birleşik Krallık Ticari Gayrimenkul piyasasındaki zorluklar karşısında elde etti. Abu Dhabi’li kredi kuruluşuna göre, sektör son 12 ay içinde, öncelikle yüksek faiz ortamındaki ayarlamalar nedeniyle sermaye değerlerinde kayda değer bir düzeltme yaşadı ve bu da yatırım faaliyetlerini etkiledi.

Banka, getirilerin artırılmasında ve borçların ödenmesinde önemli bir rol oynayan kira gelirlerinin sürdürülebilirliğine ve büyüme beklentilerine güçlü bir şekilde odaklandı. Sonuç olarak, özellikle yüksek kaliteli amaca yönelik öğrenci konaklaması (PBSA) ve yap-kirala (BTR) varlıklarında olmak üzere, “Gayrimenkul varlıklarının kriterlerine göre olumlu puan alan ve önemli kira sektörlerini beslemeye katkıda bulunan yaşam” açısından güçlü yatırımcı talebi, gelir artışına katkıda bulundu.

Birleşik Krallık’taki müşterilere özel şer’i uyumlu emlak finansmanı çözümleri sunma konusunda sağlam bir geçmişe sahip olan ADIB, son 5 yılda 3 milyar AED’yi (816 milyon ABD Doları) aşan üst düzey finansman işlemlerini başarıyla tamamladı.

İngiltere Merkez Bankası – TradeArabia Haber Servisi’ne göre, 2023 yılı Nisan ayında Birleşik Krallık’taki (imarlar dahil olmak üzere) ticari gayrimenkullere sağlanan net finansman 1,2 milyar sterline ulaşarak bir önceki aya göre %137 artış göstermiş ve Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.


Pakistan SPK, İslam finansmanı araştırma geliştirme merkezi kuracak

Pakistan Sermaye Piyasaları Kurumu (SPK) ve İslam Mali Kurumları Muhasebe ve Denetim Örgütü (AAOIFI), İslam finansmanında büyümeyi teşvik etmek için ortak bir Araştırma ve Geliştirme Merkezi (JRDC) kurdu. Muhtıra, SECP Komiseri Mujtaba Ahmad Lodhi ve AAOIFI Mütevelli Heyeti Başkanı Ebrahim Bin Khalifa Al Khalifa tarafından Bahreyn’deki 8. AAOIFI-IsDB Konferansı sırasında imzalandı.


AlHuda CIBE ve AAOIFI, İslam bankacılığı ve finansmanını teşvik etmek için Mutabakat Zaptı imzaladı

Dubai, BAE’deki AlHuda CIBE ve Bahreyn’deki İslam Mali Kurumları Muhasebe ve Denetim Örgütü (AAOIFI) bir Mutabakat Zaptı (MOU) imzaladı. Bu stratejik işbirliği, profesyoneller, öğrenciler ve uygulayıcılar için kapasite geliştirme girişimleri sağlayarak küresel İslam finansmanı uygulamalarını geliştirmeyi amaçlıyor.


IFC, KOBİ’leri ve Mısır’daki kadın girişimcileri desteklemek için Al Baraka Bank’a 50 milyon dolarlık Murabaha finansmanı sağlıyor

Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Al Baraka Bank Egypt ile mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ’ler) finansmana erişimini genişletmek üzere bir ortaklık yaptığını açıkladı. İşbirliği, kadınların sahip olduğu işletmelere odaklanarak, KOBİ’lerin finansman almadaki zorlukları ele almayı hedefliyor. Tahmini 71 milyar dolarlık kredi açığı göz önüne alındığında bu işbirliğin önemi ortaya çıkıyor.


Katar Bakanlığı, Zekat yönetimi için uygulama başlattı

Vakıflar ve İslam İşleri Bakanlığı, Zekat İşleri Dairesi aracılığıyla, Zekat mükellefleri ve alıcıları için Android ve iOS cihazlarında kullanılabilen bir mobil uygulama başlattı. Bakanlığın en son gelişmeleri takip etme taahhüdüne uygun olarak, uygulama elektronik hizmetler ve önemli bilgiler sunuyor.


CBUAE, Şeriat Otoritesi sürdürülebilir İslam finansmanını teşvik ediyor

Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası (CBUAE) ve Yüksek Şeriat Kurulu, sürdürülebilir İslam finansmanı üzerine rehber ilkeleri yayınladı. Bu kılavuzlar, İslam finans kurumlarının uygulamalarında ve süreçlerinde sürdürülebilirliği artırmak için teşvik ve kolaylık sağlamak üzere tasarlanmıştır.


Kaynak: Katılım FinansSalaam Gateway

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun