Emlak Katılım ilk GRI Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı
Türkiye’nin öncü ve yenilikçi katılım bankası Emlak Katılım, ekonomik, sosyal, çevresel ve yönetim alanlarındaki performansını ve hedeflerini kapsayan 2022 yılına ait ilk Sürdürülebilirlik Raporunu yayınladı. Emlak Katılım’ın çevreyi, paydaşlarını ve çalışanlarını kapsayan raporunda, sürdürülebilirlik stratejisi, hedefleri ve faaliyetleri yer aldı.
Raporda, ‘Emlak Katılım olarak, sürdürülebilir kalkınmayı yaptığımız her işin temelinde görmekteyiz ve faaliyetlerimize bu şekilde yön vermekteyiz; ekonomik büyüme, toplumsal sorumluluk ve çevrenin korunması arasında denge kurmaya, gelecek nesiller için sürdürülebilir bir dünya bırakmak için çalışmaktayız’ ifadeleri kullanıldı.
Sürdürülebilirlik misyonunda kendine ait ürünler ve çözümlerin yanı sıra paydaşlarına da rehberlik etme sorumluluğunu üstlenen Emlak Katılım, raporda 2023 yılı stratejik planının ‘Verimli ve Yaygın Hizmet, Dijitalleşme ve Operasyonel Mükemmeliyet, Yenilikçi ve Sorumlu Finans, Güçlü İletişim ana temaları’ çerçevesinde uygulandığını açıkladı.
Yenilenebilir enerji, geri dönüşüm, tarımda enerji ve su verimliliği alanlarındaki yatırımlar başta olmak üzere, yeşil ve sosyal projelerin finansmanına öncelik veren banka, gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir dünya bırakmak için kararlılıkla çalışmalarına devam ediyor.
Katılım esaslı ve sürdürülebilir sermaye piyasalarının ülkemizde gelişmesi ve derinleşmesi için çalışmalarına hız kesmeden devam eden Emlak Katılım, Türkiye’nin ilk yeşil sukuk ihracını gerçekleştiren katılım finans kuruluşu olmuştu.
Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için sektöre yenilikçi finansal çözümler sunmayı sürdüren banka, yeşil sukuk ihraçları ve katılım finans prensiplerine uygun olarak aracılığını üstlendiği sukuk işlemleri ile sektördeki mevcut konumunu sürdürüyor ve sektörün gelişimine katkıda bulunmaya devam ediyor.
Emlak Katılım uluslararası “Best Sukuk Arranger” ödülüne layık görüldü
Emlak Katılım, uluslararası finans dergisi International Finance’in düzenlediği International Finance Awards 2023’te, ‘İnovatif ve Başarılı Sukuk İhraçları’ dalında ‘Best Sukuk Arranger 2023’ ödülünün sahibi oldu.
Emlak Katılım, aracılığını üstlendiği inovatif ve başarılı sukuk ihraçları kapsamında ‘Best Sukuk Arranger‘ ödülüne layık görüldü.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, İngiltere’nin önde gelen finans yayınlarından International Finance dergisinin düzenlediği ‘International Finance Awards 2023’ ödülleri sahiplerini buldu.
Sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak üzere Türkiye ve dünyada örnekleri olmayan yeni sukuk (kira sertifikası) modellerini Türkiye’de hayata geçiren Emlak Katılım, International Finance’nin düzenlediği International Finance Awards 2023’te sektör bazında yılın sukuk ihraçlarına aracılık eden en iyi kurum ödülüne layık görüldü. Banka, bu ödülü aracılığını üstlendiği inovatif ve başarılı sukuk ihraç modelleri ile kazanmayı başardı.
Emlak Katılım, gerçekleştirdiği sukuk ihraçlarının yanı sıra katılım esaslı sermaye piyasalarındaki bilgi ve tecrübelerini çeşitli sektörlerdeki kurumsal firmalara aktarmaya devam ediyor.
Şirket, tarım, geri dönüşüm, gayrimenkul, otomotiv, gıda vb. birçok sektörde faaliyet gösteren kurumsal firmaların faizsiz finans prensiplerine uygun sukuk ihraçlarına da aracılık ediyor.
Açıklamaya göre, Emlak Katılım’ın gerçekleştirdiği ilkler şu şekilde:
- 25 Haziran 2020; Türkiye’nin ilk getirisi katılma havuzuna referanslı sukuk ihracı,
- 19 Mart 2021; Türkiye’nin ilk özel fon havuzu üzerinden ortaklığa ve risk paylaşımına dayalı sukuk ihracı,
- 10 Kasım 2021; Türkiye’nin ilk yeşil sukuk ihracı,
- 24 Aralık 2021; Türkiye’nin ilk eser sözleşmesine dayalı sukuk ihracına aracılık,
- 14 Eylül 2022; Geri dönüşüm sektörünün ilk yeşil sukuk ihracına aracılık
TKBB ve IILM Likidite Yönetimi Konusunda Kapasite Geliştirme Programı Düzenledi
Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kurumu (IILM) iş birliğinde Türkiye’deki katılım bankaları ve finans kurumları için kapasite geliştirme programı düzenlendi.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ile Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kurumu (IILM) iş birliğinde 14 Aralık 2023 tarihinde İstanbul’da “IILM-TKBB Kapasite Geliştirme Programı” başlıklı ortak bir kapasite geliştirme programı düzenlendi.
Bir gün süren program, İslami likidite yönetimi alanında Türk katılım bankaları, finans kuruluşları ve sektör temsilcileri arasındaki bilgi birikimini ve bilgi paylaşımını artırmak amacıyla organize edildi.
Kapasite geliştirme programı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından düzenleyici otorite perspektifinden likidite riski yönetimi; Albaraka Türk Katılım Bankası tarafından Türkiye’deki katılım finans kuruluşlarına sunulan İslami likidite yönetimi araçlarının görünümü ve zorlukları, son olarak ise IILM tarafından sınır ötesi likidite yönetimi çözümü olarak IILM sukuk piyasası hakkında sunumların yapıldığı üç ana oturumda gerçekleşti.
Programda açılış konuşması gerçekleştiren IILM CEO’su Dr. Umar Oseni, “IILM, Türkiye’deki katılım bankalarının likiditelerini yönetme ve iç piyasayı daha da büyütme kabiliyetlerini artıran son gelişmeleri memnuniyetle karşılamaktadır. Hiç şüphe yok ki Türkiye’nin gelişmiş altyapısı ve sağlam katılım bankacılığı sektörü, kamunun ve çeşitli kilit roldeki yerel ve uluslararası paydaşların aktif iletişimi ile desteklendiğinde, potansiyel yatırımcılar için cazip bir yatırım piyasası olacak ve ülkeyi İslami finans için merkez olarak konumlandıracaktır.” dedi.
TKBB adına açılış konuşması gerçekleştiren Direktör Fatma Çınar, tüm katılımcılar ve konuşmacılar için özellikle Türkiye’nin likidite yönetimi piyasasına ilişkin fikir ve deneyim alışverişinde bulunmak için ideal bir platform sağlanmasının yanı sıra program boyunca verimli bir etkileşim olmasına dair memnuniyetini ifade etti.
Çınar, Türkiye’nin 6 tam teşekküllü ve 2 dijital üye katılım bankasından oluşan katılım bankaları birliği olarak bugünkü programın ev sahipliğini gerçekleştirerek IILM ile iş birliği yapmaktan ötürü memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bugünkü oturumların özellikle Türkiye katılım finans ekosistemi için önemli olduğunu düşünüyoruz.
Program, iç piyasada mevcut fırsatların ve karşılaşılan zorlukların altını çizdi ve katılım bankacılığının Türkiye’deki genel bankacılık sektöründe %8,6 olan toplam pazar payının 2025 yılına kadar %15’e çıkarmak i̇çi̇n neler yapılabileceğini değerlendiriyor. Programın, ülkemizde son yıllarda önemli bir ivme kazanan sukuk piyasasındaki yenilikçi yapılarını ele alırken, İslami sermaye piyasalarının tüm unsurlarıyla gelişiminin desteklenmesine de katkı sağlayacağına inanıyoruz.
Özellikle katılım bankalarımız tarafından ilk sukuk ihracının gerçekleştirildiği 2010 yılından 2023 yılı Ekim ayına kadar olan dönemde 368 milyar TL tutarında yerli sukuk ihracı gerçekleştirilirken, yaklaşık 5 milyar ABD doları ve 2 milyar MYR tutarında yabancı para cinsinden sukuk ihracı gerçekleştirilmiştir.
Bu ihraçlara ek olarak T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2012-2023 yılları arasında toplam 294 milyar TL tutarında sukuk ihracı gerçekleştirilirken, 3 milyar ABD doları, 4 milyar Avro ve 233 ton altına dayalı sukuk ihracı gerçekleştirilmiştir.” ifadelerine yer verdi.
IILM-TKBB Kapasite Geliştirme Programı’na Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından yaklaşık 80 finans uzmanı ve kamu otoriteleri, yerel ve uluslararası finans kuruluşları (IFIs), katılım bankaları, birlik organizasyonları ve alanında uzman kişiler dahil olmak üzere ilgili paydaşlar katılım gösterdi.
Albaraka Türk depremden etkilenen KOBİ’lere finansman destek sağlıyor
Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uludağ, “Proje kapsamında, esnaf ve KOBİ’lerin faaliyetlerine devam edebilmeleri için avantajlı işletme finansmanına erişmelerini hedefliyoruz ve toplam 1,1 milyon avro finansman sağlıyoruz” dedi.
Albaraka Türk, depremden etkilenen esnaf ve KOBİ‘lere avantajlı işletme finansmanı sağlıyor.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, Albaraka Türk, uluslararası sivil toplum kuruluşu SPARK ile işbirliği yaparak bu yıl meydana gelen depremden etkilenen 11 ildeki esnaf ve KOBİ’lere destek veriyor.
Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla bölgedeki esnaf ve KOBİ’lere iş geliştirme, finansmana erişim, yeni fırsatlar için iş ağları kurma konusunda rehberlik edilmesi hedefleniyor.
Öte yandan yine projeyle bölgedeki ekonomik canlanmaya katkı sağlayarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılması da amaçlanıyor. Albaraka Türk, SPARK ile gerçekleştirdiği işbirliğini tamamladıktan sonra da sürdürülebilirlik ve sosyal kalkınma alanlarında benzer faaliyetlerini sürdürmeyi planlıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uludağ şu ifadeleri kullandı:
‘Depremin ardından normalleşme sürecine destek olmak adına sürdürdüğümüz bu proje ile bölgedeki işletmelerin yeniden faaliyete geçmelerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında, esnaf ve KOBİ‘lerin faaliyetlerine devam edebilmeleri için avantajlı işletme kredisine erişmelerini hedefliyoruz ve toplam 1,1 milyon avro finansman sağlıyoruz. Şu ana kadar birçok müşterimizin faydalandığı bu proje tamamlandıktan sonra da sürdürülebilirlik ve sosyal kalkınma hedefleri altında faaliyetlerimizi devam ettirmeyi planlıyoruz.’
Türkiye Finans, Trendyol ile yeni bir tüketici finansmanı anlaşmasına imza attı
Türkiye Finans Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mert, Türkiye Finans olarak finansman alternatiflerini çeşitlendirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Biz finans kurumlarının asli görevleri arasında ticaretin içinde olmak; üretimi ve ihracatı teşvik etmek yer alıyor. Türkiye Finans olarak yeni teknolojilerden aldığımız güçle ve dijital ürünlerimizle müşterilerimizin yanında oluyoruz. Yeni bankacılık trendlerini kullanarak finansal hizmetlerin, e-ticaret platformları gibi finansal olmayan hizmet sağlayıcıları tarafından verilmesini sağlıyoruz ve finansal işlemleri müşterilerin günlük etkileşimlerine dahil ediyoruz. Böylelikle tüketiciler için finansal süreçleri kolaylaştırıyor, finansal sektör dışı firmalar için ise bir banka lisansına gerek olmadan finansal işlemlere aracılık edebilmesi sayesinde müşteri aidiyetlerini ve kazançlarını arttırıyoruz.
Uçtan uca dijital bir altyapı üzerine kurulan iş modellerini bankacılık ürün ve hizmetlerine uyarlayarak müşterilerimize günlük hayatları içerisinde ek bir süreç yaratmadan hızlı, güvenli ve kolay bir deneyimle sunmayı hedefliyoruz. Bu yaklaşımın bizleri yakın geleceğin bankacılık dünyası olarak tanımlanan ‘görünmez bankacılık’ seviyesine ulaştıracağına inanıyoruz. Bu içgörüden yola çıkarak Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformu Trendyol ile gerçekleştirdiğimiz dijital iş birliğimizden mutluluk duyuyoruz.”
Bu anlaşma ile Türkiye Finans müşterileri Trendyol mobil uygulaması üzerinden yapacakları alışverişlerindeki tüm ödeme sürecini dijital kanallardan tamamlayarak alışverişlerini finanse edebilecekler.
Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kuruluşu, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım ile murabaha finansmanı anlaşması imzaladı
Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kuruluşu (ITFC), KOBİ’leri desteklemek için Vakıf Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankası ile 40 Milyon ABD Doları Tutarında finansman temin etti
Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kuruluşu (ITFC), Vakıf Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankası ile her biri 20 milyon ABD Doları değerinde iki önemli Murabaha Finansmanı Anlaşması imzaladığını duyurdu. Anlaşmalar, ITFC CEO’su Eng. Hani Salem Sonbol’un 4 Aralık 2023 tarihinde İSEDAK Toplantıları sırasında İstanbul’a yaptığı ziyaret sırasında resmiyet kazandı.
ITFC ve Vakıf Katılım Bankası arasındaki Murabaha Anlaşması, Vakıf Katılım Bankası Genel Müdürü Mehmet Ali Akben ve ITFC Genel Müdürü Eng. Hani Salem Sonbol, ITFC CEO’su tarafından imzalandı. Benzer şekilde, Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Metin ÖZDEMİR ve ITFC Genel Müdürü Eng. Hani Salem Sonbol, Murabaha Finansman Anlaşmasının imzalanmasında kurumlarını temsil etmişlerdir. Bu ortaklıklar, Vakıf Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankası‘nın ITFC’nin Türkiye’deki yeni ortak bankaları olması açısından bir dönüm noktasıdır.
Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı;
“Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Yabancı sermaye ilgisi ve finansmanı Türkiye’ye girişe devam ediyor. Sendikasyon ve murabaha finansmanlarındaki son dönemdeki artış da bunun en önemli göstergesi. Gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği ile 2023 yılında aldığımız 1 yıldan uzun vadeli yurt dışı kaynak 350 milyon dolara yaklaşmış bulunuyor. Bu kaynakları reel sektöre aktaracağımız için mutluyuz. Önümüzdeki dönemde ülkemize kaynak girişi artarak devam edecek. İş birliğimiz hayırlara vesile olsun.”
Tahsis edilen 40 milyon ABD Doları, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’nın özel sektör ve KOBİ müşterilerinin ticaret finansmanı ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olmak için kullanılacak. İşbirliği, şeri hükümlere uygun Murabaha finansmanı sağlanması yoluyla Türkiye’deki özel sektörün ve KOBİ’lerin büyümesini desteklemeyi amaçlıyor.
ITFC CEO’su Eng. Hani Salem Sonbol ortaklıktan duyduğu heyecanı dile getirerek şunları söyledi:
“Bu anlaşmalar Türkiye’de ticaretin ve ekonomik faaliyetlerin güçlendirilmesine yönelik önemli bir adımı temsil ediyor. Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası ile işbirliğimizin bölgedeki özel sektör ve KOBİ’ler için sürdürülebilir kalkınma ve refahın teşvik edilmesinde önemli bir rol oynayacağından eminiz.”
ITFC, İslami finans çözümleri aracılığıyla Türkiye’nin özel sektörü ve KOBİ’lerinin büyümesini ve başarısını desteklemek için birlikte çalışırken, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası ile verimli bir ortaklık kurmayı dört gözle bekliyor.
TSKB, İslam Kalkınma Bankası ile 100 milyon dolarlık anlaşmaya imza attı
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), İslam Kalkınma Bankası ile deprem bölgelerinin sürdürülebilirlik prensipleriyle yeniden kalkınması için 100 milyon dolar tutarında bir finansman anlaşmasına imza attı.
Ulusal ve global kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağladığı fonlarla nitelikli yatırım projelerini destekleyen Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), İslam Kalkınma Bankası ile deprem bölgelerinin sürdürülebilirlik prensipleriyle yeniden kalkınması için 100 milyon dolar tutarında bir finansman anlaşmasına imza attı.
TSKB açıklamasına göre, İslam Kalkınma Bankası’ndan temin edilen bu yeni finansmanla, AFAD tarafından resmi olarak depremden etkilendiği açıklanan 17 ildeki özel sektör firmalarının yatırımlarına destek verilerek bölgenin sürdürülebilir ekonomik toparlanmasına katkı sağlanacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, Türkiye’de yaşanan deprem felaketlerinin ardından bölgenin sosyoekonomik yönden yeniden kalkınmasına katkı sağlamak ve refah seviyesini yükseltmek amacıyla ilk günden beri çalışmaya devam ettiklerini belirtti.
Deprem felaketlerinin herkesi çok üzdüğünü aktaran Bilgiç, ‘Bölgedeki temel hayatın devamlılığını sağlamak için yaptığımız ayni ve nakdi yardımlardan sonra bu illerimizdeki sanayi odalarını ziyaret ederek iş dünyasının ihtiyaçlarını yerinde dinledik. Bölgenin yeniden ve sürdürülebilirlik kriterlerine göre kalkınmasına destek verilmesini kendimize önemli bir ödev olarak aldık ve uluslararası kalkınma finansmanı kurumlarından yeni finansman olanakları sağlamak için temaslarımızı hızlandırdık.’ ifadesini kullandı.
Kaynak: Katılım Finans