Anasayfa HaberDuyuru 2023 İslam İktisadı Ödülleri Sahiplerini Buldu

2023 İslam İktisadı Ödülleri Sahiplerini Buldu

by

İLKE Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından verilen İslam İktisadı Ödülleri 2023 yılında da sahiplerini buldu.

Bu yıl 11. si Düzenlenen İslam İktisadı Atölyesi, İslam İktisadı ve Çevre temasıyla gerçekleşti. 2018 yılından bu yana verilen İslam İktisadı Ödülleri ise, atölye programının açılışında sahipleriyle buluştu.

6. İslam iktisadı atölyesinden itibaren verilmeye başlanan İslam İktisadı Ödülleri, bu alanda çalışan araştırmacıları ve kurumları taltif ve teşvik etmeyi amaçlamaktadır. 2020’ye kadar toplam 3 dalda verilen ödüllere 2020 yılında İslam İktisadı Tez Ödülünün de eklenmesiyle, İslam İktisadı çalışmaları da ödüllendirilmeye başlanmış olup 2020 yılından bu yana İslam İktisadı Uygulama Ödülü, İslam İktisadı Araştırma Ödülü, İslam İktisadı Tez Ödülü, İslam İktisadına Katkı Ödülü olmak üzere 4 dalda verilmektedir.

 

İslam İktisadı Uygulama Ödülü, Ziraat Katılım Ürün Yönetimi ve Dijital Bankacılık Grup Başkanı Suat Tüccar tarafından, ACİLDER Yönetim Kurulu Başkanı Menderes Arıcan’a takdim edildi.

İslam İktisadı Uygulama Ödülü, özellikle İslam iktisadı ve finansı alanında uygulanabilirliğe olan katkılarıyla İslam iktisadının ilkelerinin uygulamasına katkıda bulunan, kurmuş oldukları iş ve ortaklık modelleriyle piyasada yardımlaşma ve faizsiz işlem yapmanın öncüleri olan kurumlara verilmektedir. 2023 yılında İslam İktisadı Uygulama Ödülü’nün sahibi ise Acil Yardım Gönüllüleri Derneği (ACİLDER) oldu. Her gün yüzlerce ailenin acil ihtiyacı olan binlerce malzemeyi, “İsraf Etme, İnfak Et” sloganıyla; israf etmeyip, infak etmek isteyenlerden toplamakta ve gerekiyorsa bakım ve onarım atölyelerinde onarımını yaparak ihtiyaç sahiplerine tamamen gönüllülük esasıyla dağıtan dernek, son dönemde gündem olan “Sıfır Atık” hedefini çok önceden beri gündemine aldığı ve teşvik ettiği ifade edildi.

 

İslam İktisadı Araştırma Ödülü, İLKE Vakfı Yönetim Kurulu başkanı Prof. Dr. Lütfi Sunar tarafından, Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan’a takdim edildi.

İslam İktisadı Araştırma Ödülü İslam iktisadı ve finansı alanının inşası sürecinde akademik anlamda bu alanı besleyen, bu alanda genç araştırmacıları yetiştiren ve onlara örnek ve öncü olan İslam iktisadı alanının duayen isimlerine bir teşekkür mahiyetinde verilmektedir. 2023 yılı İslam İktisadı Ödül töreninde bu ödül, Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan’a verilmiştir. Uluslararası finans, makroekonomi, ekonomi politik, bankacılık ve finans konularında uzmanlaşan Prof. Dr. Aysan, birçok uluslararası derginin Yayın Kurulu ve Danışma Kurulu üyesidir. London School of Economics and Political Sciences (LSE) European Institute bünyesinde kurulan Çağdaş Türkiye Çalışmaları kürsüsünde danışma kurulu üyeliğini görevinde bulunmuştur. 2020 yılında Pacific-Basin Finance Journal’da yayımlanan bir akademik makale ile İslami bankacılık ve finans alanında en etkili isimler arasında yer alan Prof. Dr. Aysan, TÜBİTAK, ERF ve Newton fonları gibi pek çok fondan burs elde etmiştir. Hâlihazırda, Hamad bin Khalifa Üniversitesi’nde İslami İlimler Fakültesi’nde profesör ve İslami Finans ve Ekonomi alanında Doktora ve Yüksek Lisans programlarının Program Koordinatörlüğünü yürütmektedir.

 

İslam İktisadı Tez Ödülü, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu tarafından, Dr. Ozan Maraşlı’ya takdim edildi.

İslam İktisadı Tez Ödülü ile bu alanda lisansüstü çalışmalarını sürdüren ve yürütmüş oldukları tez çalışmalarıyla alanının teorik boyutuna olduğu kadar pratiğine de katkıda bulunan genç araştırmacıların teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. “The Economics of Awqaf in Türkiye” başlıklı doktora tez çalışması ile 2023 yılı İslam İktisadı Tez Ödülü’nün sahibi Dr. Ozan Maraşlı olmuştur. Dr. Maraşlı, çalışmasıyla Türkiye’deki vakıf kurumunun üçüncü bir sektör olarak önemini inceleme altına almak istenmiş olup, bu amaçla İslam iktisadı alanında çok az kullanılan bir yöntem olan DSG (genel denge modeli) kullanmıştır. Bu model sayesinde, vakıf kurumunun ekonomiye (işsizlik, enflasyon gibi makro değerlere) mevcut etkisini ve daha etkin bir şekilde kullanılması halinde olası etkisini ölçme imkanına kavuşulmuştur. İlgili tez çalışması; vakıfların fakirlik, gelir adaletsizliği, hanehalkı refahı, üretim, gayrisafi yurtiçi hasıla, vergi yükü ve bütçe açığı gibi makroekonomik değişkenler üzerindeki etkisinin tespit edilmesi yoluyla Türkiye ekonomisindeki rollerini ve önemini ortaya koymaktadır.

 

İslam İktisadına Katkı Ödülü, İLKE Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş tarafından, Prof. Dr. Murat Çizakça’ya takdim edildi.

İslam İktisadına Katkı Ödülü, bu alanın bir disiplin olarak inşa edilme sürecinde, İslam iktisadı literatürüne dair yazdıklarıyla toplumsal bilincin oluşmasında, bu alanda sektörün de gelişmesine verdikleri katkılardan ötürü Prof. Dr. Murat Çİzakça’ya verilmiştir. Academia Europaea (Avrupa Bilim Akademisi), Berlin ve Nantes Yüksek Araştırmalar Enstitüleri ile Prato’daki Istituto Internazionale di Storia Economica “F. Datini” onursal üyesi olan Prof. Dr. Çizakça, 2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden emekli olduktan sonra Koç, Fatih, Bahçeşehir, Münih (Ludwig Maximillian), Kuala Lumpur (INCEIF) ve Lüksemburg Üniversitelerinde İktisat Tarihi ve İslami Ekonomi dersleri vermiştir.
Yabancı dil olarak İngilizce, Almanca, Hollandaca ve Osmanlıca bilen ve 200’ü aşkın eserde imzası bulunan ödül sahibimiz, şu anda KTO Karatay Üniversitesi öğretim üyesidir.


 

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun