Anasayfa Haber Dünyanın Dört Bir Yanından İslami Finans Haberleri

Dünyanın Dört Bir Yanından İslami Finans Haberleri

by

Ahmet Hamza Yıldırım islamiktisadi.net okurları için dünyanın dört bir yanından İslami finans haberlerini çevirdi!

Abu Dabi’nin Ekonomisi %10.5’lik Büyüme Oranıyla MENA’da En Çok Yükseliş Sergileyen Ekonomi Oldu

Abu Dabi gayrimenkul sektörü 2023 yılında geçen yılın aynı dönemine oranla %20.3 üstel büyüme gerçekleştirdi.

ABU DABİ: Abu Dabi – İstatistik Merkezi (SCAD) istatistiksel tahminler gösteriyor ki Abu Dabi Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’sı (GSYH) 2022’nin ilk 9 ayında %10.5 oran, 2021’nin aynı dönemiyle kıyaslandığında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın en yüksek büyüme oranına sahip olan GSYH oldu.

Bilgiye dayalı bir ekonominin ve esnek bir ekonomik çerçevenin sağlanması yoluyla Abu Dabi, çeşitli hükümet ve özel sektör kuruluşlarının ortak çabaları sayesinde 2022’nin 3. çeyreğinin sonunda bazı sektörlerinde sıçramalar ve sınırlar içinde büyümeye devam etti.

Abu Dabi kendisinin uluslararası statüsünü sağlamlaştırdı ve rekabet gücünü ve makroekonomik istikrarını korudu.

Abu Dabi ekonomisini petrolden uzaklaştırmaya çalıştığı, petrol harici ekonomik aktiviteyi arttırmak, ihtiyatlı bir mali politika kurmak ve düzenleyici ve legal çerçeveleri yükseltmek ve doğrudan yabancı yatırımı teşvik etmek ve yerel ekonomisini teşvik etmek için pazar ihtiyaçlarını ve trendlerini tedricen karşılamak için son yıllarda bir dizi girişim başlattı.

Abu Dabi Ekonomik Kalkınma Kurulu (ADDED) Başkanı Ahmed Jasim Al Zaabi, “Abu Dabi’nin sağlam ekonomisi, liderliğimizin net vizyonu, doğrudan yabancı yatırımcı çekme becerisi ve ekonomimizin bölgedeki en büyük büyümeyi sağlamasını sağlayan çevik politikalar tarafından yönlendirilen üstünlüğünü kanıtlamaya devam ediyor” dedi.

Ahmed Jasim Al Zaabi, “Abu Dabi dünyaca ünlü kozmopolittik yaşam tarzıyla ve eşi benzeri bulunmaz altyapısıyla küresel yatırımcılar ve yetenekler tarafından tercih edilen varış yeri. Özel sektör ülkenin halihazırda devam eden ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır ve biz yatırım ortamını genişletmek için sürdürülebilir ekonomik politikaları öncelemeye devam edeceğiz.” diye eklemede bulundu.

Abu Dabi İstatistik Merkezi Genel Direktörü Ahmed Mahmut Fikri, “Abu Dabi Emirliği petrol harici gayrisafi yurtiçi hasılada artan ekonomik büyüme oranlarına erişti, 2022’nin üçüncü çeyreğinin kapanışına kadar yüzde 10.3’lük bir artışla sonuçlandı. Bu büyüme, ekonomik çeşitliliği arttırmayı, özel sektör katılımını teşvik etmeyi ve insan sermayesinde yatırım yapmayı amaçlayan dengeli liderliğin stratejik politikalarına bağlanıyor. Bu gayret zorluklara karşı dirençli ve sağlam bir ekonomik atmosfer oluşturmuştur” dedi.

“2022’nin ilk dokuz ayından elde edilen istatistik değerlendirmeler, ana ekonomik sektörlerin sıra dışı performansıyla tüm ekonomik sektörlerde etkileyici bir büyüme kaydetti. Buna, gelişen ve sağlam bir ekonomiye işaret eden parlak bir geleceği müjdeleyen dikkate değer artışlar da dahildir.”  diyerek eklemede bulundu.

Abu Dabi İstatistik Merkezi’nin yayınlamış olduğu istatistiksel tahminlere göre, petrol harici sektörler GSYH’ye 2021’nin aynı dönemine kıyasla 39 milyar Birleşik Arap Emirliği Dinarı artışıyla ve 417.3 milyar BAD değerindeki toplam katkısıyla 2022’nin üçüncü çeyreğinin sonu itibariyle %50,3’lük katkı sağladı.

Abu Dabi gayrimenkul sektörü geçen senenin aynı dönemine kıyasla %20,3 lük olağanüstü bir artış yaşadı. Yatırımcılar Abu Dabi’nin Saadiyet Adası, Yas Adası, Al Reem Adası ve Al Raha Bahçeleri gibi ünlü sahil ve ada topluluklarına çekildiğinden, büyüme 2022’nin ilk dokuz ayında gayrimenkul faaliyetlerindeki artıştan kaynaklandı.

Konaklama ve yemek servisleri Abu Dabi’de 2022’nin ilk dokuz ayında %20.2’lik bir büyüme kat etti. Abu Dabi turizm sektörü, otel doluluk oranı diğerlerinin temel göstergelerin içerisinde iki yılın en yüksek değerine ulaştı. 2022’de Abu Dabi bir sene önceki yıla oranla %24’lük artışla toplam 4.1 milyon gecelik otel misafirlerine ev sahipliği yaptı. Otel doluluk oranları %70’lere ulaşarak Ortadoğu ortalaması %63.3’nın oldukça üstüne çıktı ve bu Abu Dabi’yi 2022’nin bölgenin en iyi turizm destinasyonlarından birisi haline getirdi.

Sağlam ekonomi Abu Dabi’nin eğlence ve spor müsabakalarına, kültür ve gelenek tecrübelerine ve önde gelen uluslararası ortaklıklar sunma konusundaki yurtiçi ve uluslararası farkındalığın artmasından kaynaklanıyor.

2022’nin ilk dokuz ayı boyunca, toptan ve perakende satış sektörü 2021’in aynı dönemine kıyasla %17.4’lük büyüme ile 45 milyon BAD’a ulaştı. Bu sektör Abu Dabi’nin dokuz aylık GSYH’sının %5,4’üne tekabül etti.

Ulaştırma ve depolama sektörü 2022’nin ilk dokuz ayında %11,4’lük büyüme kaydederek 14 milyon BAD’lık katma değer kaydetti. BAE’nin GSYH’sını %1.7’lik oranda arttıran bu sektör yolcuların ve kargoların demir yolu, kara yolu, su yolu ya da hava yolu ile taşınmasını ve ilişkili depolama aktivitelerini de içermektedir. Abu Dabi Havayolları, Emirliğin havalimanlarının 2022’de toplam 15,9 milyon yolcu tarafından kullanıldığını raporladı.

Emirlikteki imalat aktiviteleri 2022’nin ilk dokuz ayında %8.1’lik büyüme ile GSYH’nin %8’ine tanıklık etti. Emirliğin bölgenin en rekabetçi sanayi merkezi konumunu güçlendirmek için yeni ilan edilen Abu Dabi Sanayi Stratejisi ile imalat sektörünün 2031 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor.

Abu Dabi hükümeti geçtiğimiz günlerde, emirlik imalat sektörünün büyüklüğünün iki katından fazlasına, 2031 yılına kadar 172 milyar BAD’e kadar bir dizi iddialı endüstriyel programa 10 milyar AED yatırım yapacağını duyurdu.

Bu yeni strateji, Emirliğin petrol dışı ihracatını 2031 yılına kadar yüzde 143 artırarak 178,8 milyar BAD’e çıkarmak amacıyla Abu Dabi’nin uluslararası pazarlarla ticaretini artıracak.

Abu Dabi’nin finans sektörü 2022’nin ilk dokuz ayında 2021’in aynı dönemine göre yüzde 6,9 büyüyerek 28 milyar AED değer kazandı. Sektör GSYH’nın yüzde 5,5’ini oluşturuyordu.

Uluslararası toplumun artan güveni ve ekonomik büyüme potansiyeli, Abu Dabi’yi dünyanın farklı yerlerinden yatırımcılar, iş adamları, girişimciler, yenilikçiler ve diğer profesyoneller için tercih edilen bir destinasyon haline getirmiş oldu.

***

Kaynak: Zawya

 

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun