Anasayfa Haber Dünyanın Dört Bir Yanından İslami Finans Haberleri

Dünyanın Dört Bir Yanından İslami Finans Haberleri

by

Ahmet Hamza Yıldırım islamiktisadi.net okurları için dünyanın dört bir yanından İslami finans haberlerini çevirdi!

BAE-Merkezli İslam Bankalarının Varlıkları 2022 Ekim’den Sonra 165 Milyar Amerikan Dolar Seviyelerine Ulaştı

Yıllık bazda, varlıklar %2.1 oranında artış gösterdi.

Abu Dabi – BAE merkez bankasının istatistiklerine göre, Birleşik Arap Emirlikleri’nin şeriate uygun banka varlıkları 2022 Ekim sonlarına doğru 165.61 milyar dolara yükseldi.

Yıllık bazda, varlıklar Ekim 2021’de yaklaşık, 162.07 milyar Amerikan dolarına karşılık yüzde 2,1 arttı.

Apex Bank’a göre, İslami bankaların kredisi, Ekim 2021’deki yaklaşık 102.78 milyar Amerikan dolarına kıyasla, geçen Ekim sonunda yıllık %5.7 artarak 108.66 milyar Amerikan doları yükseldi.

İslami bankalardaki mevduatlar, Ekim 2021’de 115,52 milyar Amerikan doları yıllık bazda yaklaşık yüzde 1 arttı.

İstatistiklere göre, toplam İslami banka yatırımları, Ekim 2021’deki yaklaşık 22.9 milyar Amerikan dolarına kıyasla, geçen Ekim sonunda yıllık yüzde 22’lik bir büyüme olan 5.04 milyar Amerikan dolarlık artışla, 22.77 milyar Amerikan dolarına ulaştı.

Kaynak: Zawya

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Sukuk’unu Desteklemek İçin Daha Yüksek Petrol Fiyatları ve Geliştirilmiş Makro Görünüm

Azimut, sabit getirili sukuklardan elde edilen yüksek mutlak getirilerin onları çekici kıldığını belirtti.

Yeni bir raporda, avantajlı petrol piyasa dinamikleri ve KİK için makro görünümün orta vadede bölgesel sukukları desteklediği belirtildi.

Azimut’un Ortadoğu Yıllık Küresel Sukuk Görünümü 2023’e göre, “İhraççının temelleri, iyileştirilmiş ekonomik, mali ve dış beklentiler temelinde güçlendirilmeye devam etmelidir”

“Yerel yatırımcılar yerel finansal ürünlere fazla nakit dağıtmaya çalışacaklarından, bol bölgesel likidite KİK’in sukukları için yeni bir destek kaynağı olmalıdır. Bize göre, sabit gelirli sukukun mutlak getirisi, varlık sınıfını geçmiş yıllarda yatırımcılar için daha cazip kılmaktadır.”

Rusya-Ukrayna savaşı başladığından beri, Ortadoğu’nun petrol üreticileri yüksek petrol fiyatlarından faydalandı ve IMF geçen yıl önümüzdeki dört yıl için 1.3 trilyon Amerikan doları kazanacaklarını hesapladı.

Azimut, küresel yatırımcıların, yüksek cari ve mali hesap bakiyelerinin gösterdiği gibi, bölgenin elverişli makroekonomik dinamiklerinden yola çıkarak bölgeyi fazla yatırım alan menkul kıymetlerden gösterecekleri için Ortadoğu sabit gelirinin pozitif teknikten yararlanması gerektiğini söyledi.

Ancak raporda, ekonomilerin açılmasıyla birlikte daha yüksek petrol fiyatları ve üretiminin 2022’de KİK üye ülkelerin ekonomik büyümeyi arttırırken, OPEC petrol üretim artışları tersine döndükçe büyümenin yavaşlayacağını belirtiyor.

Çeşitlendirme çabalarına rağmen, petrol gelirleri, devlet gelirlerinin ve ihracatının büyük kısmını oluşturan KİK ekonomileri için hayati öneme sahip olmaya devam ediyor. “OPEC+ ülkeleri tarafından arz/talep dengesinin pro-aktif yönetiminden dolayı petrolün önceki yıllara göre çok daha yüksek fiyat seviyelerinde işlem görmeye devam edeceğine inanıyoruz. İkincisi, bir takım finansal, düzenleyici ve arzla ilgili kısıtlamalar nedeniyle ABD’nin kaya gazı üretimindeki artışının orta vadede olası olmadığına inanıyoruz.”

Kaynak: Zawya

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun