Anasayfa Haber Dünyanın Dört Bir Yanından İslami Finans Haberleri

Dünyanın Dört Bir Yanından İslami Finans Haberleri

by

Ahmet Hamza Yıldırım islamiktisadi.net okurları için dünyanın dört bir yanından İslami finans haberlerini çevirdi!

Mısır İslami Banka Hacmi, Eylül 2022 sonunda 459 Milyar EGP olarak hesaplandı.

İslami bankacılık, toplam Mısır bankacılık sektörünün yaklaşık %5’ine tekabül ediyor.

Muhammed El-Biltaci – Mısır İslami Finans Derneği Başkanı – Mısır’da İslami bankacılığın hacminin, Eylül 2021’den bu yana 52 milyar EGP’lik artış ve %12,8’lik büyüme oranıyla, Eylül 2022 sonunda yaklaşık 459 milyar EGB olarak hesaplandığını söyledi.

İslami Bankacılık Mısır toplam bankacılık sektörünün %52’sine tekabül ediyor.

El-Biltaci, dernek tarafından yayımlanan bir raporda, Mısır Faysal İslami Bankasının Mısır’daki İslami Bankacılık sektörünün %30,9’unu oluşturduğunu ve 141,7 milyar EGP ile Mısır’daki İslami Bankaların başını çektiğini söyledi.

Aynı zamanda Ebu Dabi İslami Bankasının da sektörde %22,9’lük payı ve 104,8 milyar EGP’lik ciro ile Mısır’da ikinci sırada yer aldığının altını çizdi. Bu arada, Banque Mısr’ın İslami şubeleri ise %20,8’lik payı ve 95,4 milyar EGP’lik cirosuyla üçüncü sırada yer aldı. Son olarak, Albaraka Bankası’nın %18,5’lik sektörel payı ve 84,9 milyar EGP’lik ciroyla dördüncülükte yerini aldı.

Mısır’da, Mısır Merkez Bankası’ndan onay almış ve İslami bankacılık ürünleri alanında hizmet veren 14 banka bulunmaktadır. Bunlar, geleneksel bankacılığın yanında İslami bankacılık şubeleri olan 11 bankanın yanında, Mısır Faysal İslam Bankası, Mısır Al-Baraka Bankası ve Abu Dabi İslami Bankası gibi tamamen İslami Bankacılık hizmeti içeren bankalardan oluşur.

El-Biltaci, bankalarda İslam hukukuna uyumlu mevduat hacminin Eylül 2022 sonunda %8,7’lik büyüme ve 29 milyar EGP’lik bir atışla 364,2 milyar EGP olduğunu ve bu mevduat hesaplarının toplam Mısır mevduat hacminin %6,1’lik kısmını oluştuğunu aktardı.

Buna ek olarak, İslami bankacılık şubelerinin 253’e ulaştığını ve bunun Mısır’daki toplam bankacılık sektörünün %5,5’ine denk geldiğini ve bu şubelerin 3,2 milyon müşteriye hizmet sunduklarını ekledi.

İslam hukukuna uyumlu finansman hacminin Eylül 2022 sonu itibariyle, 47,4 milyar EGP’lik artış ve %15,1’lik büyüme oranıyla, 360,5 milyar EGP’ye ulaştığını ve bu finansmanın ise Mısır’daki toplam finansman hacminin %5’ine tekabül ettiğine dikkat çekti.

El-Biltaci, Mısır pazarının, 60’dan fazla bankacılık ürünü ve hizmetleriyle, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayan birçok İslami bankacılık ürünün geliştirilmesine tanık olduğunu ekleyerek, pazarın halen daha bireyler, firmalar ve küçük ve orta düzey işletmeler sektörü için şeriate uyumlu ürünlerin geliştirilmesine ve yenilenmesine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Son olarak, Kurumsal Sukuk Kanunu ve icra yönetmeliğinin 2018 yılı sonunda çıkarıldığını söyledi. Eylül 2022’nin sonuna kadar 11,3 milyar EGP değerinde altı sukuk ihraç edildiğini ve hali hazırda üç yeni sukuk ihracı değerlendirildiğini ve Mısır pazarının bu yılın sonundan önce devlete ait ilk sukuk teklifinin çıkarılmasına tanık olmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Zawya

islamiktisadi.net için çeviren: Ahmet Hamza Yıldırım

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun