Anasayfa Araştırma Yemek Kartı Bakiyeleri Ay Ortasında Bitiyor!

Yemek Kartı Bakiyeleri Ay Ortasında Bitiyor!

by

Şirketler için “yan haklar” gittikçe daha da önemli bir parametreye dönüşürken Ticket Restaurant Edenred’in gerçekleştirdiği 2021 Gıda Alışkanlığı Endeksi Araştırması’na göre yemek kartları çalışanların alım gücünü yükselten en önemli yan hak olarak ön plana çıkıyor. Fakat maalesef bakiyeler ayın ortasında tükeniyor. Konuya çalışan perspektifinden dikkat çeken Ticket Restaurant Edenred Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Zeynep Ege Dura, yemek kartı uygulamalarının hem ülkedeki kayıt dışılığı azalttığını hem de işverenin gider kaleminde önemli iyileştirmelere sebep olduğunu söylüyor. Nasıl mı? Elbette yüzde 100’e varan vergi tasarrufuyla. Gelin kalem kalem tasarruf adımlarını Dura’dan dinleyelim.…

  • Hizmet ve ödeme çözümleri alanının lider dijital platformu Ticket Restaurant Edenred olarak şirketlerle aramızda aslında tüm ekosisteme fayda sağlayan çok anlamlı bir iş ortaklığı bulunuyor. Onlar çalışanlarının en önemli yan haklarından biri olan yemek hakkını Ticket Restaurant Yemek Kartları aracılılığıyla karşılıyor. Biz de çalışanların öğle yemeklerini seçecekleri restoranda hijyenik, pratik ve keyifli bir biçimde yiyebilmelerine aracı oluyoruz. Bunu yaparken şirketlerin vergi avantajlarıyla tasarruf etmelerine, çalışanların mutlu hissedebilmelerine, restoranların daha çok müşteriye ulaşabilmelerine ve yemek sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçerek ülke ekonomimize fayda sağlamaya odaklanıyoruz.
  • Sunduğumuz yemek kartı sisteminde şirketler öğle yemeği giderinde yüzde 15 SGK işçi primi, yüzde 22,5 SGK işveren primi, yüzde 0,75 damga vergisi, yüzde 22 gelir vergisi istisnası ile KDV indirimine tabi oluyor. Vergi istisnaları ile işverenlere yaklaşık yüzde 100’e varan vergi tasarrufu avantajı sağlıyoruz. Böylelikle şirketler çalışanları başına yılda 9.000 TL’ye varan tasarruf imkânı yakalıyor. Bunu yıllık olarak hesapladığımızda bir şirketin yılda sadece 1 kişi için 9.000,10 kişi için 90 bin TL tasarruf edebildiğini görüyoruz. Bu da neredeyse yemek gideri kadar tasarruf anlamına geliyor.

Öğle yemeği çalışanın kırmızı çizgisi

  • Şirketlere sağladığımız vergisel avantajların yanı sıra çalışana yatırım yapmanın uzun vadede şirkete yapılabilecek en büyük tasarruf olacağına inanıyoruz. Şirketlerin başarılarının arkasındaki en büyük güç olan çalışanların yan haklarını layığıyla vermek, çalışanı değerli hissettirmek, çalışanların şirketine duyduğu bağlılığın artmasına katkı sağlıyor. Çalışanların en önemsediği yan hakların başında ise yemek hakkı geliyor. Boğaziçi Üniversitesi ile yaptığımız etki araştırmasına göre çalışana tabldot yemeğin ötesinde bir özgürlük sağladığınız zaman çalışanın verimliliği yüzde 10 civarında artıyor. Ekim 2021 tarihinde faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde gerçekleştirdiğimiz Gıda Alışkanlığı Endeksi araştırmasının sonuçlarına göre yemek kartı artık alım gücünün bir parçası. Çalışanlar “Yemek kartı benim hayat standardımı daha yukarı çıkarıyor.” diyor.
  • Salgın süreciyle birlikte pek çok şirket evden çalışma düzenine geçerek yeni normale adapte olmaya çalıştı. Bugün hala çoğu firma uzaktan çalışmaya devam ediyor ya da çalışanlarına haftanın belirli günleri ofisten, belirli günleri uzaktan çalışmayı kapsayan hibrit seçenekler sunuyor. Evden çalışma düzeninde yemek hakkının olup olmayacağı hala zaman zaman sorgulanabiliyor. Oysaki 10 Mart 2021’de yayımlanan Uzaktan Çalışma Yönetmeliği’ne göre çalışanların yemek haklarının uzaktan çalışma sürecinde de devam etmesi gerekiyor. Biz evden çalışan şirketlere yemek haklarının devam etmesi gereken en önemli yan haklardan biri olduğunu pandeminin başından beri sıklıkla dile getiriyoruz. Çünkü biz iş akdi devam ettiği sürece bu kadin gerekliliklerinin yerine getirilmesi gerektiğini biliyoruz ve bunu savunuyoruz. Yemeğin çalışanın kırmızı çizgisi olduğu bilinciyle Ticket Restaurant Yemek Kartları ile çalışanlara öğle yemeği konusunda geniş bir seçme özgürlüğü sunmaya ve onların motivasyonlarını yükseltmeye odaklanıyoruz.

Kart bakiyeleri yetmiyor!

  • 2022 yılı için şirketlerin gelir vergisinden istisna tutulacağı günlük yemek bedeli belli oldu. Geçtiğimiz yıl KDV dahil 27 TL olan tutar, yüzde 36 artışla KDV dahil 36,72 TL olarak belirlendi. Ticket Restaurant Edenred olarak çalışanlarına destek olmak için öğle yemeği ödeneğini belirlemeye çalışan bir işverenin, sadece vergi tasarrufu odağında değil, mevcut ekonomik tablo ışığında da hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü ne yazık ki pandeminin de etkisiyle ekonomik anlamda zorlu günlerden geçiyoruz. Yüzde 55 olarak açıklanan gıda enflasyonu sonucunda tüm ülkede standart bir öğle yemeği bedelinin 50 TL seviyesine yükseldiğini ve bu tutarın büyük şehirlerde daha da artabildiğini gözlemliyoruz. Bu süreçten en çok etkilenenlerin ise ellerindeki kart bakiyesini ay boyunca yetirmeye gayret eden ancak başaramayıp çoğu zaman öğle yemeği ihtiyaçlarını geçiştirmek zorunda kalan çalışanlar olduğunu görüyoruz. İstatistiklerimize göre kart bakiyeleri bir ayda çoğu zaman 16’ncı günü bile görmeden bitiyor.
  • Bu konuda Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’ün çok değerli bir incelemesi bulunuyor. Bingöl incelemesinde, 1998 yılında hayatımıza giren yemek bedeli istisnasının her yıl damga vergisi ve harçlar gibi değişkenleri kuruşu kuruşuna hesap ederek artırılmış olması durumunda bugün en az 70 lira 69 kuruşa ulaşmış olması gerektiğini ortaya koyuyor.  Benzer şekilde yemek bedeli istisnası 1998 yılında bir günlük asgari ücretin yüzde 57,6’sına tekabül ederken, bugün yalnızca yüzde 20,40’ına denk düşmesi de aslında tüm söylemek istediklerimizi özetler nitelikte…
  • Ne mutlu ki, iş ortaklarımız arasında 65 TL seviyelerini yakalayanlar, hatta üstünde olan şirketler de var. Özellikle gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle, geçtiğimiz yıl sene başında belirlenen öğle yemeği tutarı ne yazık ki sene ortasından itibaren yetmemeye başlayınca bazı firmalar ara düzenlemeler yaptı. Bu şekilde çalışanlarını önemseyen, onların yan haklarını layığıyla veren şirketlerin sayısının artmasını diliyoruz. Bu anlamda şirketlerin yemek kartı bakiyelerini mevcut ekonomik tabloya uyumlu bir oranda artırdıklarında, çalışanların ihtiyaçlarının eksiksiz bir biçimde karşılandığı ve mutlu bir çalışma ortamı yaratıldığı sürece verimlilik ve başarının da artacağına yürekten inanıyoruz.

Edenred Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Zeynep Ege Dura
Kaynak: Marketing Türkiye

Edenred Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Zeynep Ege Dura ve Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’ün yemek kartı kullanımıyla işverenlerin ne oranda vergi tasarrufu yapabileceğine dair keyifli anlatısını aşağıdaki link üzerinden izleyebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun