Anasayfa Haber S&P: Katılım Bankacılığı 2025’te %15 Pazar Payına Ulaşacak

S&P: Katılım Bankacılığı 2025’te %15 Pazar Payına Ulaşacak

by

İslami finans kapsamında faaliyet gösteren ve genellikle ülkede “katılım bankaları” olarak bilinen faizsiz bankalar, son beş yılda sağlıklı bir hızla büyüdü. S&P Global Ratings, Pazartesi günü paylaştığı bir raporda, Katılım Bankacılığının toplam Türk bankacılık sektöründeki paylarının 2015 sonunda % 5,1 olan payın 2020 sonunda % 7,2’ye yükseldiğini söyledi.

2,2 trilyon dolarlık (18,3 trilyon TL) küresel İslami finans sektörünü değerlendiren rapor, artan İslami tahvil ihraçları ve İslami finans sektöründeki ılımlı ekonomik toparlanma nedeniyle sektörün 2021-2022 döneminde% 10-% 12 oranında büyümesinin beklendiğini söyledi.

Raporda, faiz ödemeli bir yapısı olmayan konvansiyonel finans tahviline benzer bir İslami finans sertifikası olan sukukun da 2015 sonundan 2020 sonuna kadar 2 milyar dolardan 14 milyar dolara çıktığı vurgulandı.

“Bu büyüme, Türk ekonomisini finanse etmek için ek bir araç olarak katılım finansmanının önemi konusundaki görüşlerini defalarca ifade eden Türk yetkililerin güçlü desteği sayesinde sağlandı ” dedi.

Ancak açıklamada, sermaye mevcudiyetinin önümüzdeki yıllarda Türkiye’deki katılım finansmanının büyümesini sınırlayabileceğine dikkat çekildi.

S&P raporu, salgının, enerji dönüşümünün ve Türkiye’nin elektrikli otomobil üretme hedefinin , başta Sukuk olmak üzere İslami finans ürünleri de dahil olmak üzere sosyal ve yeşil finansman araçlarının daha fazla kullanılmasına yol açabileceğini söyledi.

Şubat raporunda, küresel derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’deki katılım bankacılığı varlıklarının Aralık 2020 itibarıyla toplam bankacılık varlıklarının yaklaşık% 7,2’sinden önümüzdeki beş yıl içinde ikiye katlanacağını söyledi.

Rapor, Türk katılım bankacılığı sektörünün hızlı bir şekilde büyümesi olasılığının yüksek olmasına rağmen, İslami bankacılık varlıklarının ortalama toplam bankacılık sisteminin yaklaşık% 40’ını oluşturduğu Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyelerinden çok daha küçük olduğunu belirtti. varlıklar.

Küresel olarak büyümeye devam edin

Dünya çapında endüstri, COVID-19 salgınına rağmen geçen yıl büyümeye devam etti, ancak 2019’dakinden daha yavaş bir hızda olsa da, küresel İslami varlıklar 2020’de bir önceki yıla göre% 17,3’lük bir büyümeye karşı% 10,6 oranında genişledi.

Faizsiz bir finans sistemi olan İslami finans, Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya pazarlarında uzun yıllardır yükselişte, ancak kurallarının eşitsiz uygulanmasıyla parçalanmış bir endüstri olmaya devam ediyor.

S&P “Önümüzdeki 12 ay boyunca, İslami finans için küresel düzeyde yasal ve düzenleyici çerçevede ilerleme görebiliriz. Böyle bir çerçevenin, İslami finans endüstrisinin on yıllardır karşılaştığı standardizasyon ve uyum eksikliğini gidermeye yardımcı olabileceğine inanıyoruz, “dedi.

Derecelendirme kuruluşu, şirketler ve hükümetler arasındaki bol likidite ve sürekli finansman ihtiyaçları sayesinde, 2020’de kabaca 140 milyar dolardan bu yıl 140-155 milyar dolara yükselen küresel Sukuk ihraçlarının olacağını tahmin ediyor.

S&P ayrıca, koronavirüs krizinin tam etkisinin henüz gerçekleşmediğini ve bu yıl daha yüksek temerrüt oranlarının yanı sıra Sukuk yeniden yapılandırmaları ve vade uzatmaları için daha fazla talep beklendiğinin altını çizdi.

 

Kaynak: Daily Sabah 

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun