Dünya Sağlık Örgütü’nün COVİD-19’u küresel bir pandemi ilan etmesinden bir yıl sonra, virüs marjinalleşmiş topluluklardan biri olan mülteciler üzerinde çok fazla etkiye neden oldu. Mülteciler, temiz su veya yiyecek gibi basit şeyleri bulmanın bile zor olduğu yerlerde pandeminin getirdiği yeni sorunlarla da karşılaşmak zorunda kaldı.
Kamplardaki zor koşullara rağmen mülteci kamplarındaki insanlar şimdiye kadarki en kötü zamanları yaşıyor. Bunun yanında kamplarda 26 kilometrekarelik alanı paylaşan yaklaşık bir milyon insan vardır ki bu da ciddi düzeyde kalabalık bir topluluğu oluşturmaktadır. kilometrekare başına 40.000 kişi düşmektedir. Birçok alanda ortalama 250 kişi tek bir su musluğunu paylaşmaktadır. Sosyal mesafe neredeyse imkansızdır. Sağlıkçılar, kamplarda yıkıcı bir salgın ve çok fazla can kaybı olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor
Pandemi ekonomik bir krizi de körüklemesiyle birlikte mültecilerin refahında keskin bir düşüş oldu. Erkeklerin yarısından fazlası ve kadınların %84’ü Covid-19 öncesi ile aynı parayı kazanamadıklarını söylüyorlar. Ailelerin yüksek riskli işleri kabul etme ve çocuklarını işe gönderme durumları artış gösterdi. Tüm mülteci ailelerinin yaklaşık dörtte biri daha yüksek bir güvenlik açığı riskiyle başbaşa kaldı. Bu da daha az yiyecekleri olduğu ve daha fazla ekonomik stres yaşadıkları anlamına geliyor. Pandeminin açlığı da körüklemesiyle bugün mülteci hanelerin sadece yarısı kabul edilebilir bir gıda seviyesine sahiptir. Hem mülteciler hem de ev sahibi topluluklar, yeterli veya kaliteli yiyecek bulmak için ezici zorluklarla karşı karşıyalar. Covid-19’dan önce, mülteciler kamplardaki veya dışarıdaki dağıtım merkezlerinden yiyecek temin edilebiliyordu, ancak şu an çoğu yerde düzenli yapılan yemek dağıtımları sekteye uğramış durumdadır.
Bunun yanında en savunmasız insanlar, özellikle bekar anneler, hamile ve emziren kadınlar, yaşlılar ve engelli insanlar bu durumdan en çok etkilenenlerdir. Oxfam, kadınların hem kamplarda hem de evlerinde şiddet artışı gibi daha büyük risk ve yüklerle karşı karşıya kaldıklarını gösteren bir cinsiyet analizi yaptı. Çalışma ayrıca birçok Covid-19 mesajının pandemi nedeniyle kadınlara ulaşamadığını da ortaya koydu. Bu nedenle, kamplardaki kadınlar, Covid-19 risklerinin erkeklerden daha az farkındaydı. Koronavirüsle nasıl başa çıkılacağına dair kamplarda bilgilendirici mesajlar yayınlamazsa, daha fazla vaka olacak ve daha fazla insan zarar görecek.
Pandeminin zorluklarının yanında yeniliklere de yol açtı. Araştırmalara göre kamplarda 73.552 kişiye temiz su ve sanitasyon tesisleri kurulmuştur. Yaşanan pandemi halinin kamplardaki insanlara bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi yönünde önemli adımların atıldığı kamplar da mevcuttur.
Kaynak: Oxfam