Dünya’da genç olmak için zor zamanların olduğu bir süreçten geçiyoruz. Koronavirüs salgını nedeniyle, 1,52 milyar genç nitelikli eğitime ulaşamıyor. Online eğitimle birlikte eğitimdeki eşitsizlik artıyor bu durum Dünya öğrenci nüfusunun %87’si-akademik, sosyal ve davranışsal gelişimlerini kesintiye uğratıyor. Her 4 gençten 1’i pandeminin yanında çatışma ve şiddet ile karşı karşıya kaldı. Bunun yanında gençlerde açlık ve işsizlik ise yüksek seviyelerde. Özellikle kızlar bu süreçte daha da savunmasız kalmıştır. Cinsiyete dayalı şiddet, çocuk işçiliği ve çocuk evliliği artmaktadır. Kısacası, Koronavirüs salgını gençlerin kişisel ve mesleki gelişimini engelliyor, mevcut eşitsizlikleri büyütüyor ve bir nesli ömür boyu fiziksel, duygusal, ekonomik, sosyal ve çevresel zorluklarla baş başa bırakıyor.
Peki, eğer gençler hayatlarının geri kalanında pandeminin zorluklarını taşımaya devam edeceklerse, o zaman neden şimdi sistematik olarak politika üretenlerin dışında kalıyorlar? Covid-19’dan önce bile, dünya çapındaki parlamenterlerin sadece yüzde 2,2’si 30 yaşın altındaydı ve ülkelerin üçte birinde aday olma yaşı 25 olsa da bir parlamentonun küresel ortalama yaşı 53’tür ve sadece %19’u kadındır. Politikacıların çoğunluğu nispeten zengin, eğitimli, orta yaşlı ve baskın etnik kökene sahip yaşlı erkeklerden oluşuyor. Sonuç olarak, gençlerin deneyimleri, gündemleri ve vizyonları, nihayetinde hayatlarını yönetecek politikalara karar verilirken doğru temsil edilmemektedir. Gençlerin politika ve siyasetten bu kadar uzak olmalarına karşı bu gençlerin küresel sorunlardan uzaklaştığı anlamına gelmez; tam tersi. Küresel iklim kriziyle ile karşı karşıya kalan milyonlarca genç iklim aktivisti, dünya liderlerinin iklim değişikliğini durdurmak amacıyla harekete geçmesini talep etmek için haklarını aradılar ve devam etmektedirler. Bunların yanında gençler Dünya çapındaki topluluklarda covid-19 virüsünü kısa sürede yenebilmek için büyük bir çaba harcamışlardır. Gençler, sağlık ve diğer ihtiyaçlara doğrudan cevap vererek, çözümler geliştirerek ve daha iyi bir gelecek hayal ederek pandeminin zorluklarına çoktan tırmandılar. Bu deneyimlere saygı duyularak ve politikya dahil edilmeyi hak ediyorlar. Ülkeler virüs başlangıcından beri sadece sağlık problemleriyle ilgilenmeye çalışmışlardır fakat bir yıldır bizimle birlikte olan bu durum yalnızca sağlık sorunlarını tetiklemekle kalmamıştır. Hala hükümetlerden pandeminin sosyal sorunlarına dokunacak gerekli adımlar atılmadı.
Oxfam, gençlik haklarının ilerlemesini engelleyen mevcut eşitsiz güç yapılarının daha adil sosyal, ekonomik ve politik ilişkilere dönüştürülmesini istiyor. Gençleri kapsayan bir Covid-19 yanıtı ve iyileşmesinin üç temel madde belirtiyor:
-Gençlerin insan haklarını ve temel özgürlüklerini koruyarak liderler ve eşit ortaklar olarak tanıyın ve onları aranıza dahil edin.
-Kapsayıcı ve erişilebilir eğitime yatırım yapan adil ve sürdürülebilir bir sistem sağlayın.
-Gençlerin ruh sağlığını destekleyin.
Gençlerin haklarının ve ihtiyaçlarının anlaşıldığı ve saygı duyulduğu bir dünya arıyoruz ve tüm çeşitliliklerinde gençler hayatlarını ve topluluklarını etkileyen karar verme sürecine öncülük etmeleri gerekiyor. Koronavirüs zaten dünyayı dönüştürüyor. Bu dönüşümü herkes için daha adaletli yönlendirmeyi seçelim.
Kaynak: Oxfam