Anasayfa Tartışma Herkes Güvende Olana Kadar Kimse Güvende Değil

Herkes Güvende Olana Kadar Kimse Güvende Değil

by

Mohamed A. El-ERIAN

G7 ülkeleri herkes güvende olana kadar hiç kimsenin güvende olmadığını kabul etti, kısa bir süre önce covid-19 ile mücadelede küresel olarak aşılara, ve teşhis kitlerine uygun fiyatlı ve adil erişimi kolaylaştırmak için adımlar atılacağını açıkladılar. Adil bir şekilde bu durumu gerçekleştirmek kolay olmayacak, ancak zengin ülkeler bir kalede yaşamaktan kaçınmak istiyorlarsa, adım atmalılar.

  Aşıların kullanılabilirliği ve dağıtımındaki mevcut eşitsizlik oldukça açık bir şekilde görülebilir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’e göre, sadece on ülke şu ana kadar nüfusunun %75’ini aşılamasını tamamladı. 130’dan fazla ülke halkına tek bir doz uygulamadı. Bu eşitsizlik karşısında G7, pandemi ile ilgili yardımı 7,5 milyar dolara çıkarmayı kabul etti ve G20 ülkeleri ve çok taraflı kuruluşlar da dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelere olan desteğini artırmaya çağırdı. Gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya olduğu önemli riskler göz önüne alındığında, bu eylemler sadece adil bir paylaşım gerçekleştirmek için değildir; aynı zamanda gelişmiş ülkelerin çıkarlarına da yöneliktir. Dünyanın geri kalanı virüsle mücadelede başarılı olmadıkça, yeni varyantlar çoğalır ve hiç bitmeyen bir döngünün içine girilebilir bununla birlikte gelen belirsiz haliyle ile gelişmiş ekonomilerde yüzleşmek zorunda kalır. Belirtilen durumun etkili bir eyleme dönüştürülmesi için hem siyasi adımlar hem de mali yardımın çok ötesine geçen gelişmekte olan ülkeler için destek gerekiyor.

    Mevcut aşıları işlevsiz hale getiren virüsün yeni varyantlarının “ithal edilmesi” riskinden kaynaklanmaktadır. Zaten, COVID-19’a karşı mücadele, İngiltere ve Güney Afrika gibi yeni virüs varyantlarının ortaya çıkmasıyla daha da zorlaştı. Bu varyantlar bulaşma hızını artırmış olsa da aşıları işlevsiz hale getirmemişlerdir. Bu noktada insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını daha istikrarsızlaştırıcı virüs varyantlarının riskini en aza indirmek çok önemlidir. Şimdi hepimiz sadece orijinal virüsü değil, aynı zamanda yeni varyantları da aşmak için çabalıyoruz. Virüs varyantlarından korunmak için günümüz şartlarında ülkelerin yurtdışıyla bağlantılarını kesmesi sürdürülebilir değildir. Bundan dolayı G7 ülkeleri aşılamayı gelişmekte olan ülkeler için daha erişilebilir hale getirmek için etkili bir yaklaşımı gerektirir. Çin, Rusya gibi ülkeler aşılarını üretip dünyaya satmaya başladılar. Örneğin, Afrika Tıbbi Malzeme Platformu kısa bir süre önce Afrika Birliği’ne 300 milyon doz Rus Sputnik V aşısı teklif edildiğini ve buna ihtiyaç duyan ülkeler için fon sağladığını açıkladı. G7’nin bu alandaki etkinliği, fakir ülkelere aşı bağışlamaktan çok daha fazlasını yapması gerekiyor. G7 ülkeleri, aşı üreticilerine bilgilerini yerel üreticilerle paylaşmaları ve bunu yapmak için yasal olarak kolaylaştırmaları için baskı yapmalıdırlar.

Kaynak:   Project Syndicate

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun