Anasayfa Analiz Pandemiden Bir Çıkış Yolu Olarak: Ülkeler Arası Eşitsizliği Azaltmak

Pandemiden Bir Çıkış Yolu Olarak: Ülkeler Arası Eşitsizliği Azaltmak

by

Çoğu insan Covid-19 virüsünden ve içinde bulunduğumuz pandemi sürecinden kurtulmayı,yaşamın az ya da çok bahar aylarında normale döneceğini umuyor. Fakat böyle bir beklenti içinde olmak doğru mu ? Pandemi döneminden kurtulmak için ne yapabiliriz? Kısacası: bu pandemi nasıl sona erecek ve bunu daha hızlı nasıl bitirebiliriz? Şuanda elimizde etkili ve güvenli bir aşıya sahip olsak da önümüzde büyük zorluklar bizi bekliyor. Virüsün sürekli mutasyona uğraması sonucunda daha bulaşıcı olma ve potansiyel olarak ciddi sağlık sonuçlarına sebebiyet verme açısından zorlayıcı varyantlara sahibiz. Daha da kötüsü, virüsün sürekli mutasyona uğraması sonucunda mevcut aşılarımızın daha az etkili hale gelmesi ve yeniden pandemi sürecine girme olasılığı olacaktır: Covid-19’un bir versiyonuna sahip olmak, başka birine sahip olamayacağımız anlamına gelmez. Durum biraz aşılması zor gözükse de elbette çıkış yolları var.

Ülkeler, çocuklar da dahil olmak üzere, nüfusun büyük bir kısmının “sürü” bağışıklığı elde edilmesi için aşılanması gerekiyor. Ülkeler, aşıları hızlı bir şekilde uygulayabilir ve dünyanın diğer bölgelerinden gelen mutasyona uğramış virüse karşı koruyabilirlerse, kısıtlamaları kaldırabilir ve önümüzdeki altı ila sekiz ay içinde biraz normal bir hayata geri dönebilirler. Bu, okulların, restoranların açılması anlamına gelir. Vatandaşların ülkede daha fazla özgür ve hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmek için, uluslararası seyahatin kısıtlanması gerekecektir. Örneğin Kanada hükümetinin aldığı bir kararla şuan Kanada’ya seyahat eden birisinin Kanada’da bulunan dört havalimanından birine ulaşarak ülkeye karışmadan önce belirlenen otellerde izolasyona girmesini gerekiyor.

Pandemiden kurtulmak için en önemli yapılması gereken bir diğer şey ise, İngiltere gibi zengin ülkeler, daha az varlıklı ülkelerin vatandaşlarını aşılama süreçlerinde desteklemelilerdir. Dünya’da sayılı ülkeler dışında kalanlar nüfuslarının çoğunluğu için bile hala yeterli aşıya sahip değiller fakat bazı zengin ülkeler kişi başına şimdiden dokuz doz aşı satın aldı. Dünya Sağlık Örgütü, bu ülkelerden aşıları yoksul ülkelere dağıtmak için Covax girişimine doz bağışlamalarını istedi. Norveç, aşı dozlarını kendi nüfusunu aşılarken aynı anda paylaşmayı açıkça kabul etti bunun yanında İngiltere, Covid 19’a para taahhüt etti, ancak dozların nasıl sağlanacağını hala belirtmedi. Pandeminin sona ermesi ancak uygun fiyatlı, erişilebilir ve etkili aşılar tüm dünyaya dağıtıldığında gerçekleşecektir fakat hala ne yazık ki
uzak bir hedef gibi görünüyor.

Pandeminin aniden sona ermesi pek olası değildir, Covid-19 virüsü mutasyona uğrayan ve sürekli değişen bir virüstür. Zengin ülkeler bunu test etme ve aşıları sürekli olarak yeniden tasarlama ile daha iyi tedavi etme yoluyla virüsü yenmeyi başaracaktır. Yoksul ülkeler ise yetişmek için mücadele edecek ve iyi sağlık hizmeti için gerekli desteği alana kadar tekrarlanan dalgalar ve alevlenmelerle karşı karşıya kalacaklar. Ne yazık ki, bu küresel sağlığın bir hikayesidir: kızamık, kabakulak, kızamıkçık, tüberküloz ve çocuk felci gibi dünyanın zengin ülkeleri tarafından yönetilen ve daha sonra hızla unutulan sorunlar, yoksul bölgelerde hala sorun olmaya devam etmektedir.

 

Aşı alanındaki gelişmeler hayatın sonunda “normale” dönebileceğine dair umutları artırsa da Kovid-19 salgını birçok alandaki küresel eşitsizliği iyice belirgin bir hale getirdi.

Covid-19 aşılarının küresel dağıtım eşitsizliğinin muhtemel sonuçlarını okumak için tıklayınız. 

Kaynak : https://www.theguardian.com/international

 

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun