Endonezya, yerel helal endüstrisini daha iyi izlemek ve yönetmek için helal sertifikalarının verilerini kodlamayı ve dijitalleştirmeyi planlıyor.
Ulusal İslam Ekonomisi ve Finans Komitesi (KNEKS) helal ürünler sektörü direktörü Afdhal Aliasar, “Helal sertifikaları verilerini kodlanmasına başlayacağız ve bunları Ticaret Bakanlığı ve Ekonomik İşler Koordinatörlüğü’nden alınan verilerle senkronize edeceğiz” dedi.
Ayrıca Afdhal, bu kodlama sayesinde Endonezya’daki helal ürünlerin tam hacmini, mevcut değerini ve ne kadarının ihraç edildiği hakkında net bir bilgi edinilmesini sağlayacağını; böylece ileriye dönük helal ürünlerin ihracat stratejisi açısından daha iyi bir haritalandırma yapılabileceğini belirtti.
Afdhal, helal sertifikasyonu, QR Kodlarının tanıtılması ve tüketicilerin helal ürünleri tanımlaması için diğer teknolojiler ile birlikte dijitalleşmenin merkezi olacak bir bilgi sistemi oluşturmak için KNEKS ekibi olarak bu konu üzerine özel girişimlerinin olduğunu belirtti.
“Bu bilgi sistemi, Endonezyalı tüketiciler tarafından kullanılan mevcut helal pazar yerlerine, helal elektronik para sağlayıcılarına ve diğer helal yaşam tarzı uygulamalarına entegre edilecek.”
Afdha ayrıca hükümetin, ülkenin helal ürün güvence ekosistemini “devasa ve yenilikçi yollarla” hızlandıracağını da sözlerine ekledi.
KNEKS’in 2021 için dört öncelik alanı vardır: helal ürünler endüstrisi, İslami finans hizmetleri ve İslami sosyal finans ve İslami işletmelerin girişimlerin genişletilmesi.
İslami Finans
KNEKS İslami ekonomi direktörü Dr. Sutan Emir Hidayet, Endonezya’nın 2021’de İslami Kalkınma Bankası ile çok yönlü işbirliğine devam edileceğini söyledi.
Bunun beş işbirliği alanı belirledi:
- Endonezya’da bir İslami Yatırım Bankası kurulması için çalışmalara başlama
- Dünya standartlarında bir tekafül operatörü kurmak
- İslami mikrofinans için bir mevduat sigorta sistemi kurmak
- Helal sertifikalarının doğruluğu noktasında teknoloji destek verecek İslami bir dijital ekosistem oluşturmak
KNEKS, İslami sosyal finansın gelişmesi için Ocak ayında iki büyük program yürütecek:
- Vakıf için markalaşmayı içerecek bir İslami ekonomi logosu ve bu markasının lansmanı
- Başkan Joko Widodo tarafından bağış fonunun başlatılması
KNEK’in oluşturmayı hedeflediği ekosistem üzerinde yoğun olarak çalışan İslam ekonomisi direktörü Dr. Sutan Emir Hidayad, Endonezya’nın 2021’de İslami Kalkınma Bankası ile çok yönlü işbirliğine devam edeceğini yineledi.
2021 yılında devlet kurumları, İslami finans ve İslami ekonomiyi güçlendirmek için yasa taslaklarını tamamlamak için çalışmaya devam edecek. Devlet kurumlarının yanı sıra bu ekosistemin oluşturulması noktasında üniversiteler de destek verecek. Dr. Sutan, Şeriat’a uygun işletme yönetimi, ekonomi, muhasebe, bankacılık ve finans ve ekonomi hukuku alanları da hocaların ve öğrencilerin özel olarak çalışmalarını yürüttükleri programlara desteklerin devam ettiğini belirtti.
Bu konuda Endonezya’da Diyanet İşleri Bakanlığı ile Eğitim ve Kültür Bakanlığı 750’den fazla eğitim programı ile koordineli çalışacaklarını da kamuoyu ile paylaştı.
Dr. Sutan, KNEKS’in Endonezya’daki araştırmacıların çalışmalarını küresel dergilerde yayınlama kapasitelerini güçlendirmek için Malezya’nın International Centre for Education in Islamic Finance (INCEIF) kurumundan Prof. Mansor H. Ibrahim ile birlikte çalışılacağını söyledi.
Kaynak: https://www.salaamgateway.com/story/indonesia-islamic-economy-2021-increasing-digitalization-for-halal-industry-work-on-shariah-complian