Anasayfa Haber Küresel İslami Ekonomi 2024 Yılına Kadar % 3,1 Büyüyerek 2,4 Trilyon Dolara Ulaşacağı Öngörülüyor

Küresel İslami Ekonomi 2024 Yılına Kadar % 3,1 Büyüyerek 2,4 Trilyon Dolara Ulaşacağı Öngörülüyor

by
Küresel İslam Ekonomisinin Durumu Raporu, bu yıl% 8 düşüşe rağmen beş yıllık büyüme öngörüyor

Küresel İslam Ekonomisi Raporu’nun son durumuna göre, Covid-19’un bir sonucu olarak bu yıl harcamalardaki düşüşe rağmen, küresel İslam ekonomisinin 2024 yılına kadar yüzde 3,1 oranında büyüyerek 2,4 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Müslümanlar, geçen yıl gıda, eczane, kozmetik, moda, seyahat ve medya/eğlence sektörlerinde İslami kurallara göre göre geliştirilen ürünlere 2.02 milyon dolar harcadı ve bu durum  yıllık %3.2’lik bir büyüme ile neticelendi.  Raporda, bu rakamın pandeminin bir sonucu olarak bu yıl % 8 oranında düşeceği tahmin ediliyor, ancak helal Seyahat dışındaki tüm kategorilerin 2021 yılı sonuna kadar geçen yılki seviyeye geri dönmesi bekleniyor.

Dubai İslami Ekonomi Geliştirme Merkezi CEO’su Abdulla Al Awar, “Bu belirsiz zamanlarda, etik ve şeffaf ekosistemi ile İslam ekonomisi güçlü bir sistem olarak  daha iyi bir gelecek için garanti olmaya devam ediyor” dedi.

Küresel İslam Ekonomisinin Durumu, araştırma şirketi Dinar Standard ve DIEDC tarafından  desteklenen İslam portalı Salaam Gateway ile ortaklaşa desteklenen yıllık bir çalışmadır. Bu çalışma İslam ekonomisinin farklı sektörlerindeki yatırımların boyutunun ve seviyelerinin detaylandırıldığı bir çalışmadır. 

Küresel olarak İslami finans varlıklarının toplam değerinin geçen yıla nazaran yüzde 13,9 artarak 2,88 trilyon dolara çıktığını tahmin ediliyor ve 2024 yılına kadar yıllık % 5 ile 3,69 trilyon dolar arasında bir büyüme öngörülüyor. Helal gıda sektörünün geçen yıl yüzde 3,1 artarak 1,17 trilyon dolara yükseldiğini ve beş yıllık büyümenin yüzde 3,5 ile 1,38 trilyon dolara çıkacağını tahmin ediliyor.

Helal seyahat pazarı 2019’da yüzde 2,7 artarak 194 milyar dolara yükseldi, ancak bu yıl 58 milyar dolara düşmesi ve 2023’e kadar toparlanmaması bekleniyor. Yine de önümüzdeki beş yılda  yıllık % 1,4 büyüme elde etmesi bekleniyor.

Raporda, ülkeler açısından Malezya’nın geçen yıl en büyük İslami ekonomi olmaya devam ettiği ve İslami finans sektöründe güçlü performansı nedeniyle Suudi Arabistan’ın küresel sıralamada iki sıra yükselerek ikinci sıraya yükseldiği belirtildi.

Dubai Veliaht Prensi ve Dubai’s Capital of Islamic Economy Initiative müdürü Şeyh Hamdan Bin Muhammed, BAE’nin İslami ekonomide kapsamlı bir uzmanlık biriktirdiğini ve onu güçlü bir konuma yerleştiren sağlam bir FinTech altyapısı kurduğunu belirtti.

Rapora göre İslami ekonomi işletmelerine yapılan yatırımlar 2019/20 döneminde % 13 düşüşle 11,78 milyar dolara düştü. Bunların 9 milyar dolarından biraz fazlası, birleşme ve devralmalardan, neredeyse 2.3 milyar doları risk sermayesiyle finanse edilen anlaşmalardan ve 455 milyon doları özel sermaye yoluyla geldi. Helal gıda sektörü toplam yatırımın yarısından fazlasını veya yaklaşık 6,1 milyar $ ‘ı çekmiştir.

 

Kaynak: The National News

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun