Anasayfa Haber MÜSİAD, AKILLI TARIM KENT PROJESİNİ HAYATA GEÇİRİYOR

MÜSİAD, AKILLI TARIM KENT PROJESİNİ HAYATA GEÇİRİYOR

by

Türkiye ekonomisinin kalkınmasına yönelik geliştirdiği projelerle öne çıkan MÜAD, yine bir kırsal kalkınma projesi olan Akıllı Tarım Kent Projesini hayata geçiriyor. Kırsal yaşamı şehir standartlarında yeniden yapılandırmayı hedefleyen bu proje kırsal yaşamı teşvik edebilmek adına geniş çaplı bir dönüşümü hedefliyor.

Türkiye, 3 milyona yakın tarımsal işletmeye; 5 ila 5,5 milyon nüfus arasında değişen tarımsal istihdama ve beldeler dahil 36 binden fazla köy yerleşimine sahip.

Her dört kişiden birinin kırsal alanda yaşadığı ülkemizde, tarım ve kırsal kalkınma politikaları her dönemde önemini koruyor. Çünkü bir ülkenin tarım gücünü üretim gücü belirliyor.

Köylerden büyükşehirlere göçlerin devam ettiği Türkiyede bu göçün durması için kırsal hayatı konforlu hale getirmek gerekiyor.

11 bin üyesiyle Türkiyenin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan MÜSİAD kırsal alanda yaşam kalitesi yüksek ve sürdürülebilir bir ekosistem oluşturma amacıyla Akıllı Tarım Kent Projesini hayata geçiriyor.  Bugün bu projenin duyurulması için Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirlinin de katıldığı bir basın toplantısı yapıldı.

3 BİN KİŞİYE KIRSAL ŞEHİR HAYATI SUNULACAK

Tarım ve kırsal kalkınma alanında yapılan projeleri yakından takip ettiğini söyleyen  Dr. Bekir Pakdemirli “Ülkemizin geleceğinin tarım olduğunu gösteren MÜAD’ın Akıllı Tarım Kent Projesine  katkıda bulunan herkese teşekkür ederim” dedi.

Pandemi dönemini kırsal kalkınma için bir fırsat olarak gördüklerini söyleyen Pakdemirli,  MÜAD’ın projesindeki akıllı” kelimesinin öneminin de altını çizdi. Tarımda teknoloji kullanımını artırmak gerektiğini söyleyen Pakdemir,  Tarımda üretim gücüne sahip bir ülkeyiz. Pandemi sonrasında birçok ülkede raflar boş dururken Türkiyede tarım ve gıda sektöründe hiçbir problem yaşamadık. Pandemi sürecinde gıda milliyetçiliğinin daha da öne çıktığını gördük. Bu önümüzdeki yıllarda da gündemde olacak. Dolayısıyla bizim tarımdaki gücümüzü daha da artırmak için tarım sektöründeki projelere sıkı sıkı sarılmalıyız” diye konuştu.

Toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan  ise projenin hedefi ile ilgili şu bilgileri verdi:

Türkiyenin ihracatının  yüzde 30u tarıma dayalı sanayicilerce gerçekleştiriliyor. Esasen Türkiyeye net döviz kazandıran, yani ticaret açığı vermeyen sektörler, sadece tarım ve tarıma dayalı sanayi kategorisinde yer alıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yayınlanan yeni raporuna göre, küresel  tarım-gıda ticareti, 1995ten bu yana iki kattan fazla artarak 2018 yılında 1.5 trilyon dolara ulaştı. Bu artışta dünya toplamının üçte birinden fazlasını oluşturan gelişmekte olan ülkelerin yükselen ihracatı etkili. Yani Türkiye için avantajlı bir seyir söz konusuyken, bizler yeni projeler ve atılımlarla, Türkiyenin tarımda yaklaşmış olduğu yukarı yönlü hareketini, daha da hızlandırmayı, güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda hayata geçireceğimiz MÜAD Akıllı Tarım Kentler projesi, tarım, hayvancılık ve endüstriyel tarım alanları başta olmak üzere kırsal kalkınma hedefine uygun çalışmaları ve kırsal yaşamı teşvik edebilmek adına geniş çaplı bir dönüşüm içeriyor.”

Bu proje kapsamında her bir şehrimizde oluşturulacak tarım kentleri ile kent başına 400 milyon liralık ticaret hacmine ulaşılacağını söyleyen Kaan, 500 aile, bin çalışan olmak üzere 3 bin kişiye kırsal şehir hayatı sunulacağının da altını çizdi.

Kaynak: MÜSİAD

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun