Nihal Budak
islamiktisadı.net olarak gerçekleştirdiğimiz “Farklı Açılar” söyleşi serimizin 3.’sünü sizlerle paylaşmaktan dolayı heyecanlıyız. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz iki söyleşide İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nden, bu alanda akademik çalışmalar yapmayı planlayan ve sektör üzerinden bu alana katkı vermek isteyen iki arkadaşımızla bir söyleşi gerçekleştirmiştik. Sırada İstanbul dışından, Konya’dan bir üniversite var. KTO Konya Karatay Üniversitesi. Bu üniversitenin Sabahattin Zaim Üniversitesi ile ortak noktası ise İslam Ekonomisi ve Finans alanında Türkiye’de lisans eğitimi veren iki üniversiteden biri olması. Gelin KTO Konya Karatay Üniversitesine misafir olalım.
1) Öncelikle hoş geldiniz. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Merhaba. İsmim Nihal Budak. Bursalıyım. KTO Karatay Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans 4. Sınıf öğrencisiyim.
2)Bu alanda lisans eğitim almaya karar verme hikâyenizden bahsetmek ister misin?
Üniversite sınavına hazırlandığım esnada aslında ileride ne yapmak istediğimi sürekli düşünür haldeydim. Genel olarak fikrim para kazanacağım bir işi yapmalıyım şeklinde değildi. Bu sebeple gerçekten ömür boyu meşgul olabileceğim ve ne yapıyorsam üretebileceğim bir alanda çalışmayı istiyordum. Tercih zamanında bu düşüncelerim beni daha çok araştırmaya yöneltti. Bölümümüzün açılacağından haberdar olduktan sonra araştırdığımda ilk kez lisans düzeyinde bir eğitim programının tasarlandığını gördüm. Okulum Karatay Üniversitesi ve Sabahattin Zaim üniversitesinin ilk öğrencilerini alacağını öğrendim. Açıkçası bu durum beni heyecanlandırmıştı. Eğitim programını, akademik kadroları araştırdıktan ve emin olduktan sonra tercih listemin en başına İslam Ekonomisi ve Finans bölümünü ekledim. Sonuç olarak şu anda KTO Karatay Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans 4. Sınıftayım.
3) Bölüm tercihiniz noktasında ailenizin tepkisi ne oldu?
Bu süreç biraz farklı ilerledi. Bölümümüzün açılacağını ilk annem öğrendi ve benim beklentilerimi karşılayabileceğini düşündüğü için araştırmam noktasında yönlendirdi. Bu sebeple genel olarak ailemin tepkisi olumlu ve yapıcıydı diyebilirim.
4) Bölümün ilk mezunlarından olacak olmanız kendinizi özel hissetmeni sağlıyor mu?
Bu soru lisans hayatım boyunca farklı vesilelerle bana soruldu. Dolayısıyla çok fazla düşünme fırsatı buldum diyebilirim. Genel olarak ilk mezun olacak olmak beni özel hissettirmiyor bu duruma çok fazla bir anlam yüklemediğim için olabilir. Fakat özel hissetmekten kastımız ilk kez lisans düzeyinde böyle bir eğitim almak, çok kıymetli hocalarımızın öğrencisi olmaksa evet çok özel ve gururlu hissettirdi. Bu duyguyu birinci sınıfta ilk kez bölüm başkanımız Hamdi Döndüren hocamızla derse girdiğimizde çok net yaşadığımı ifade edebilirim. İlk mezun olmak konusu ise mes’uliyetlerimizin büyüklüğünden dolayı beni zaman zaman düşündürüyor.
5) İslam ekonomisi bölümü okuduğunuzu söylediğinizde insanların tepkisi ne oluyor?
Bu sorunuzun cevabı asıl olarak muhatabıma göre değişebiliyor. Araştırmaya ya da farklı fikirlere açık bir ortamlarda isem ilgi görüp, bazen de ilginç bulunup bölümüm hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya çalışılıyor. Daha farklı ortamlarda ise genel olarak “ilahiyat gibi bir bölüm mü?” soruları alabiliyorum. Alaycı bir tavırla karşılaştığım da oldu. Ya da “faizsiz bankada mı çalışacaksınız?” soruları da sıklıkla gelmeye devam ediyor. Tabi ilk yıllarımdan sonra bu duruma alıştım. Anlaşabilecek şekilde bölümümüzün katılım bankacılığı dışındaki çalışma alanlarından kısaca ders içeriklerinden bahsediyorum. Bölümümüzün kuruluş amacını açıklamaya çalışıyorum.
6) İslam ekonomisi alanının bir lisans eğitimi verilecek seviyede olgunlaştığını düşünüyor musunuz?
Alanımızda ilk lisans eğitimini alanlardan biri olarak şöyle açıklayabilirim. Burada en önemli mesele olan müfredatın tam anlamıyla profesyonel olarak hazırlanmasıyla alakalı bir cevap doğuyor. Takibi de müfredatın oturabilmesi için belirli bir dönemin geçmesi gerekecektir. Bunun için de disiplinler arası derslerin sayısınında bir denge kurulması gerekli. Derslerin dışında sivil akademik çalışmalar ile de desteklenmek gerekiyor. Ders dışı çalışmalar hangi alana ilgi duyduğunuzu anlamanızda büyük yardımcı.
Diğer bölümlere kıyasla çok yoğun bir müfredatımız vardı. Eğitimimizin kalitesini de düşünecek olursak geçirdiğim 4 yıllık eğitim sürecine baktığımda beni tatmin ettiğini söyleyebilirim. Programımızın son döneminde tüm teorik eğitimin üzerine pratik eğitimimizin tamamlanması için sektörü de deneyimleyecek olmamız lisans eğitimimden memnun ayrılacak olmamın en büyük nedeni. Bu nedenle lisans çalışmalarının temelden yetişmek açısından yeterli ve olgun olduğunu düşünüyorum. Ve zamanla çok daha kaliteli bir şekilde ilerleyecektir.
7) Şuan yeniden lisans tercihi yaptığınız zamana dönme imkânınız olsa yine bu bölümü tercih eder miydiniz?
Hiç tereddüt etmeden bu soruya evet cevabını verebilirim. Kendimi ait olduğum yerde hissediyorum. Tabi düşüncelerimin bu kadar net olmasında hocalarımın bölümümüze olan inancını bize tam olarak yansıtmalarının büyük etkisi oldu.
8) Bu alanda sivil akademi çalışmalarını takip edebilme imkânınız oluyor mu?
Tabi. Konya’da programlar genel olarak okulumuzun ev sahipliğinde gerçekleşiyor. İstanbul’da yapılanları da gidebilme imkanı olmadığı zamanlarda dijitalden takip edebiliyoruz.
9) Bu alanda İstanbul’da da lisans eğitimi veriliyor bildiğiniz gibi. İstanbul’da okumamayı dezavantaj olarak görüyor musunuz? Varsa bunlar neler?
Eğitimime başladığım ilk zamanlarda bunun bir problem teşkil edebileceği konusunda tereddütlerim vardı. Zaman geçtikçe üniversite eğitiminin kişinin kendi çabasıyla kendini geliştirdiği bir ortam olduğunu gördüm. Ayrıca İstanbul’daki programlar konferanslar gibi süreçleri okulumuzun ve hocalarımızın desteğiyle kolaylıkla takip edebiliyoruz. Kaliteli bir eğitim ile de desteklenince bu durum hakkındaki olumsuz düşüncelerim kendiliğinden kayboldu diyebilirim.
10) İmkânınız olsa İstanbul’da bu alanda eğitim almayı ister miydiniz?
Lisans eğitimim için hayır. Lisansüstü eğitimimi İstanbul’da devam ettirmeyi hedefliyorum.
11) Konya’da İKAM gibi sivil akademi alanında destek alacağınız programlar ve kurumlar oluyor mu?
Şu an için İslam İktisadı alanında çalışmalar yapan özel bir kurum yok. Çeşitli programlar genelde okulumuzun ev sahipliğinde yapılıyor.
12) Sabahattin Zaim Üniversitesi İslam ekonomisi lisans bölümü öğrencileri ile bir irtibatınız var mı bölüm öğrencileri olarak?
Benim şahsi olarak bir irtibatım olamadı. Fakat çeşitli ortak programlarda aynı ortamlarda bir araya gelme fırsatımız oldu.
13) Bu alanda lisansüstü eğitimi almayı düşünüyor musunuz?
Evet . Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra İslami Finans alanında lisansüstü eğitimimi sürdürmeyi planlıyorum.
14) İslam iktisadı alanının geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Sarf edilen samimi çabaların mutlaka bir sonuca bağlanacağını düşünüyorum. Bir taraftan önemli olanın yolda olmak olduğunu da biliyorum. Kısa vadede büyük atılımlar olmasa da samimi çalışmalar mutlaka karşılığını bulacaktır.
15) Bu alanı kariyer yapmak için iyi bir alan olarak görüyor musunuz? Yoksa sana göre bu soru gayet kapitalist bir soru mu?
Bu soruyu kapitalist olarak değerlendirmiyorum. Kariyer yapmak için iyi bir alan olabileceği görüşünü de abes karşılamıyorum fakat bireysel olarak yalnızca kariyer kavramına odaklanmanın, üretmenin ve alanda çalışmalara katkıda bulunmanın önüne geçeceğine inanıyorum. Bireysel olarak bakış açımı ve niyetimi eğitimimin hakkını verip sürekli gelişerek ülkeme ve İslam iktisadı alanındaki çalışmalara katkıda bulunmaya çalışmanın üzerinde tutuyorum.
16) Alanın literatürünü üretken buluyor musunuz? Yoksa kendini tekrar mı ediyor?
Bu sorunuza cevap verebilmek için yetkin değilim haddimi de aşmak iste. mem fakat bakış açım şu şekilde: Dünya üzerinde her şeyin gelişip değiştiğini düşünecek olursak literatür mutlaka yeniliklere adapte olmalıdır. Fakat sağlam temeller üzere kurulmuş bir inanç sisteminin iktisadi prensipleri de sağlam olmalıdır ki nasslar ile bu prensipler belirlenmiş. Günümüzde temel iktisadi meseleler üzerine tartışmaktan ve kendini tekrar etmekten çok yeni gelişen meseleler ve cevap bekleyen finansal sorulara karşı yeni çözümler üreterek gelişmek gerekiyor. Bunun yanında da temel iktisadi metodolojik çalışmaların da devam ettiğine bakacak olursak hiç de azımsanmayacak bir hızı var denilebilir.
17) Son olarak bahsettiklerini toparlama mahiyetinde neler söylemek istersiniz?
Öncelikle size düşüncelerimi paylaşma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Mezun olamaya çok yakın olduğumuz bir dönemdeyiz. Bundan sonraki süreç için bizim de elimizi taşın altına koyan taraf olma zamanımız geldiğini görebiliyorum. Tüm çabalarımızın Allah rızası olduğu bilincini kaybetmeden eğitimimizin hakkını vermek için çalışmaya devam edeceğiz.