Bahreyn Merkez Bankası (CBB) Başkanı, yönetişimin ve uyumluluğun, finansal sektörün temel taşlarından biri olduğunu ve küresel finansal krizden sonra daha da önemli hale geldiğini söyledi
CBB Başkanı Rasheed Al Maraj, “İslami finans, uzun vadeli proje finansmanı için idealdir ve bu alanda bölgesel Şer’i finans kurumları için çok büyük fırsatlar mevcut.” dedi.
3-4 Kasım 2019 tarihlerinde, The Gulf Hotel Bahrain’da gerçekleştirilen Dünya Bankası 14. Yıllık Konferansı’nda görüşmeye katılan Al Maraj, sektör paydaşlarının likiditeyi, İslami yatırımlara daha etkili odaklanmış olan fonlara ve sektörlere kanalize etmenin yollarını bulmaları gerektiğini söyledi.
Konferans sırasında yaptığı açıklamada, CBB Başkanı, yönetişim ve uyumun, finans sektörünün temelini oluşturduğunu ve küresel finansal krizden sonra daha da önemli hale geldiğini söyledi. Başkan, Şer’i yönetim ve uyumluluğun İslami finans endüstrisine yeni bir boyut getirdiğini ve yasal uyumsuzluğun güven kaybına yol açabileceğini ekledi.
“Şer’i bütünlüğün eksikliği, itibar ve kamu güveninin kaybı şeklinde sonuçlanabilir. İslami finansal kurumların bu alana odaklanması ve yönetişim ve uyumlulukta bir rol model olmaya çalışması gerekiyor. ”
Konferansın ana konularından biri olan, Fintech’in sektöre girişine dair görüşlerini açıklayan Başkan, finansal hizmetler sektörünün “fırtınanın merkezi” olduğunu ifade etti.
Al Maraj, “İş modellerinde büyük değişiklikler görüyoruz ve düzenleyiciler yenilikçiliğe ayak uydurmakta zorlanıyorlar. Müşteriler finansal ihtiyaçlarını daha rahat ve daha düşük maliyetlerle yerine getirmenin yeni yollarını talep ediyorlar. Müşterilerin talepleri doğrultusunda kendisini yeniden tanımlayamayan finans kurumları, zaman içerisinde eskimiş ve önemsiz olma riskiyle karşı karşıya kalıyor.” dedi.
Al Maraj’a göre, İslami finans kurumlarının teknoloji ile -blok zinciri, kitle fonlaması ve diğer finansal hizmetler aracılığıyla- bu denli iç içe olması, bir fırsat olduğu kadar bir tehdit de oluşturuyor.
Başkan, “Son zamanlarda İslami bankaların mobil ve internet bankacılığına yönelik önemli adımlar attığını görmek güzel. Teknoloji şirketleri ve bankalar arasında yenilikçi fintech çözümleri bulmak için gelişen bir ortaklık görüyoruz ”dedi. Bun ek olarak, kapasite ve insan kaynaklarının geliştirilmesine yatırım yapma ihtiyacının sektör için bir zorunluluk olduğunu söyledi.
“İslami finans sektörüne liderlik etmek için etik, kararlı, yetkin ve eğitimli insanlara ihtiyacımız var. Ayrıca bu liderlerin net bir vizyon ve stratejileri olmalıdır. Her İslami finans liderinin kendisine sorması gereken soru şudur: Geleceğin liderlerinin yetiştirilmesi için yeterince yatırım yapıyor muyuz?”
Al Maraj, Şeriat alimleri, bankacılık uzmanları, avukatlar, yönetim kurulu üyeleri ve İslami Finans kuruluşlarının üst yönetimi için özel ve özelleştirilmiş eğitim programları geliştirmek gerektiğini belirtti.
Bundan ayrı olarak, yöneticiler ve kurul üyelerinin, kendi kurumlarında bir uyum, verimlilik ve etik kültürü oluşturma görevini üstlenmesi gerektiğini, böylece dürüst ve yetkin kişilerin İslami Finans kurumlarında çalışmaları konusunda istekli olacağını ifade etti. Birinci sınıf insanlar olmadan, sektörün büyüme ivmesinin uzun vadede sürdürülemeyeceğini söyledi.
Kaynak: Katılım Finans