Anasayfa Haber Dünyanın İlk ‘Blockchain Mikro-Sukuk’u İhraç Edildi

Dünyanın İlk ‘Blockchain Mikro-Sukuk’u İhraç Edildi

by

Endonezya İslami mikrofinans kooperatifi BMT Bina Ummah, bir kamu blok zincirinde, 710 milyon Rupi değerinde ilk mikro sukuk ihracını gerçekleştirdi

BMT Bina’nın, Blossom Finance’in SmartSukuk platformunu kullandığı bildirildi.

BMT Bina Yogyakarta merkezli, mikro-KOBİ’leri ve tipik olarak geleneksel finansman desteğinden yoksun girişimcileri destekleyen bir İslami mikrofinans kuruluşudur.
BMT Bina genel müdürü Arif Yuliyanto, “Sukuk ihracıyla sağlanan ek fonlar, uzun vadeli istikrarlı bir finansman sunuyor ve üyelerimize sunabileceğimiz genel finansman miktarını artırıyor” dedi.
İslami finans firmaları, çekiciliğini Körfez ve Güneydoğu Asya’daki dini hassasiyeti yüksek müşterilerin ötesine taşımak için çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalar gibi sosyal unsurları birleştiriyorlar. İslam dünyasında geniş çaplı varlık fonlarını harekete geçirmek ve İslami finansın etkisini artırabilecek, sosyal bilinç düzeyi yüksek finansla ilişkilendirilmiş İslami Tahvil veya Sukuk tasarlamak da kurumun amaçlarındandır. Faiz bileşenli borçlanma araçları olan geleneksel tahvillerin aksine, sukuklar, hisse senetleri gibi kar paylaşım modeline dayanan takas edilebilir enstrümanlardır.

Blossom Finansce CEO’su Matthew Martin, Smart Sukuk platformunun, mikro yatırımları uygulanabilir, şeffaf ve sonuçta takas edilebilir hale getirerek, sosyal etki yatırımlarındaki geleneksel engelleri ortadan kaldırdığını söyledi. “Konteyner taşımacılığı, küresel ticareti, dünya çapında neredeyse herkesin ulaşmasına olanak sağlayarak lojistik maliyetlerini düşürdü. Aynı şekilde, simgeleştirilmiş varlıklar, ara maliyetleri düşürmekte, bu da büyüklüğü veya sınırları ne olursa olsun küresel finansmanı daha erişilebilir kılmaktadır.” diye ekledi. Blossom Finance, tahvillerin yasal işlemlerini, muhasebe ve ödeme yöntemlerini standartlaştırmak ve otomatik hale getirmek için SmartSukuk platformunu Mayıs ayında tanıttı. Platform, “küresel olarak sukuk ihracının etkinliğini ve erişilebilirliğini artırmak” için akıllı sözleşmelerden faydalanıyor.
Blockchain ve akıllı sözleşmelerin tahvil piyasalarında gördüğü ilgi giderek artıyor.

Kaynak: Katılım Finans Dergisi

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun