Anasayfa Haber Hükümet Faizi Rant Olmaktan Çıkarabilir

Hükümet Faizi Rant Olmaktan Çıkarabilir

by

İngiltere Durham Üniversitesi İslami Finans Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mehmet Asutay “Hükümetin faizler konusunda yapabileceği en fazla faizleri rant oluşturmayacak ve üretime katkısı olacak şekilde düşürmek” dedi. Asutay, ayrıca Türkiye’de son dönemlerde İslami finansla ilgili ciddi bir hareketlilik olduğunu söyledi.

Hükümet faizlerin düşürülmesi için kararlı adımlar atarken, biz de konuyla ilgili önemli isimlerle konuşmaya devam ediyoruz. Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri kapsamında bir araya geldiğimiz İngiltere Durham Üniversitesi İslami Finans Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mehmet Asutay Yeni Şafak’ın sorularını yanıtladı. Asutay, “Hükümetin yapabileceği en fazla faizleri rant yaratmayacak ve üretime katkısı olacak şekilde düşürmek. Yoksa faizi kaldırması mümkün değil. Yani var olan sistem faizsiz olarak çalışacak bir sistem değil. Paradigmanın değişmesi lazım” diye konuştu.

ALTERNATİF ÇÖZÜMLER LAZIM!

İslam bankacılığında en büyük aşmazlarından birisinin yapısal problemler olduğunu söyleyen Asutay, şu tespit ve önerilerde bulundu: “İslami finansı kuranlarla konuştuğum zaman, 70’lerde kurmuşlar. Yani dedim ki neden bir ticari İslami bankacılığı? Daha önceki İslami sosyal bankacılık var. Farklı alternatifler var. Şimdi 70’leri düşünüyorsun. Hangi Müslüman ülkeye gidip, bakın alternatif sistem getiriyoruz. Kabul eder misiniz? Hiç kimse kabul etmez. Dolayısıyla mecburen kısa dönem çözüm olsun diye murabahaya dayalı İslam bankacılığını kurdu. Ama o kısa dönem problem, bizim için tarihin sonu gibi görünüyor. Dolayısıyla alternatif olarak ne tür şeyler yapılabilir kısmına bakmak lazım.”

HERKES İSLAMİ BANKACILIK YAPMAYA ÇALIŞIYOR

Asutay, Türkiye’de şu anda İslami finansla ilgili ciddi bir hareketlilik olduğunu ancak herkesin İslami bankacılık yapmaya çalıştığına dikkat çekti. Uzun dönem için projeler üzerinde çalışılması önerisinde bulunan Asutay şöyle devam etti: “Bir iki adım geri gidip, bunu akademik ya da profesyonel ve alternatif olarak neler yapılabilir diye konuşulmuyor. Birileri proje olarak geliştirse İslami finans nasıl olur? Finansal piyasalarda faizin etkisini düşürecek, İslami metotları nasıl geliştirebiliriz? Ancak herkes onu yapmak yerine var olanı veri alıp, onun üzerine çalışıyor. Dolayısıyla bizim biraz geriye gitmemiz lazım. Bizim bankacılık paradigması üzerinden düşünmemiz gerekiyor. Alternatif metotlar ve kurumlar oluşturabilmeliyiz. Yani onlar başka şeyler geliştirmiş. Mesela biz de zekat fonları kuralım. Sadaka fonları kurulsun. Bunlar boşuna harcanmasın. Zekatla mikrofinans yapalım.”

YENİ SİSTEME GEÇİLMELİ

İslam Bankacılığının yüzde 5’te kalıp tıkandığını söyleyen Asutay, şu değerlendirmelerde bulundu: “Ben bu şartlarda daha ileri devam edeceğini düşünmüyorum. İnsanlar ev alacak 500 bin liralık bir evi krediyle alsa 750 bin lira oluyor. Katılım bankasına gidiyor. 780 bin liraya mal oluyor. Daha fazla. Halka faizsiz kredi sunduğu için onun da karşılığını alıyorlar. İnsanlar öbürünü tercih edince kızıyorlar. Bankanın modelini değiştirmek lazım. Bizimkiler ABD sistemini örnek alıyorlar. Alman modellerinin incelenmesi lazım. Almaya’da sigortalarının yüzde 30’undan fazlası kooperatif sigorta. Türkiye’de getirin bunu yapalım dediğimiz zaman yasalar uygun değil. Kooperatifçiliğin suistimale uğramasından dolayı devlet endişe ediyor.”

YAPISAL ENGELLER ORTADAN KALDIRILMALI

Mehmet Asutay, vatandaşı bildiğimiz genel bankacılıkla, İslam bankacılık farklı mı sorusu ciddi şekilde düşündürdüğünü belirterek, katılım bankalarına farklı enstürmanlar geliştirmesi ve mikro finans yapmaları önerisinde bulundu. Farklı kesimlere ve sektörlere, farklı üretimler yapılması ve oradaki güvenin sağlanması gerektiğine vurgu yapan Asutay, şöyle konuştu: “Anadoluda hasılatını yaptıktan sonra oraya paraya koyan adam traktör alırken zorlanıyorsa veya tarlası için finansman alamıyorsa o kişiden parasını getirip piyasaya koymasını bekleyemezsiniz. Bu engellerin ortadan kalması gerektiğini düşünüyorum. İslamın amacı üretken ekonomiyi yakalamak.”

Kaynak: https://www.yenisafak.com/ekonomi/hukumet-faizi-rantolmaktan-cikarabilir-3177346

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun