Anasayfa Rapor İİT Ekonomik Görünüm 2020

İİT Ekonomik Görünüm 2020

by

İİT Ekonomik Görünüm 2020,  İİT ülkelerine odaklanarak küresel makroekonomik eğilimleri araştıran ve İİT ülkelerinin ekonomik performansının gelişmiş ülkelerle İİT dışı gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırılmış ve dünya ortalaması dahil edilmiş çok çeşitli faydalı istatistikler ve analizleri sunan SESRIC’in en önemli raporudur. 

Raporun güncel baskısı, artan korumacılık ve COVID-19 pandemisinin ortaya çıkması nedeniyle küresel ekonomideki belirsizlik seviyesinin zirvede olduğu bir zamanda hazırlandı. Küresel ekonominin 2020’de% 4,9 küçülmesi beklenirken, salgının gerçek yükünü taşıyan gelişmiş ekonomilerin GSYİH büyümesinde% 8’lik şaşırtıcı bir düşüş yaşanması bekleniyor. Reel olarak% 2,4 büyüme kaydeden İİT ekonomilerinin de 2021’de izlenecek bir toparlanma ile 2020’de% 2 küçülmesi bekleniyor.

Pandeminin patlak vermesinin ardından, küresel ticaret akış tahminleri önemli ölçüde aşağı doğru revize edildi. Küresel eğilimlere paralel olarak, İİT ülkeleri dünyaya toplam ihracatlarında yavaşlama yaşamışlar ve toplam ihracatları 2019 yılında 1,79 trilyon ABD dolarına düşmüştür. 2020 yılında İİT ülkelerinden yapılan ihracat akışlarına göre, toplam ihracat, alternatif senaryolara bağlı olarak% 17 ile% 33 arasında düşebilir. İİT içi ihracat akışları 2016’dan bu yana 254 milyar ABD Doları seviyesinden 2019’da 331 milyar ABD Doları’na yükselmiştir. Son üç yılda, İİT içi ihracat% 30’dan fazla artmıştır ki bu önemli bir başarıdır . Bu eğilimin 2020’de% 4,9 ile% 14,9 arasında olması beklenen düşüşle tersine dönmesi bekleniyor.

İİT ülkelerine doğrudan yabancı yatırım akışları genel olarak potansiyellerinin altında kaldı ve 2019’da 106,7 milyar ABD doları olarak bildirildi; bu, 2018’deki 110,7 milyar ABD doları değerinden% 3,6 daha düşük. Belirsizliğin ortasında, küresel yatırım akışlarının 2020’de% 40 civarında azalacağı tahmin ediliyor. İİT ülkelerinin de benzer seviyelerde etkilenmesi bekleniyor. Son birkaç yılda, İİT üyesi ülkeler mali dengelerinde keskin bir bozulmaya tanık oldu. Emtia ve birincil mal ihracatına olan yüksek bağımlılık, birçok İİT ülkesini özellikle fiyat dalgalanmalarına karşı savunmasız hale getiriyor. 2018’de mali denge fazlası veren on İİT ülkesi vardı. Bu sayı 2019’da sekize düştü.

2014 yılından bu yana İİT ülkelerindeki toplam işsizlik oranı, 2014’teki% 5,9’a kıyasla 2019’da% 6,7’ye yükseliyor.Genç işgücü için işsizlik oranı (2019’da% 14,5) tipik olarak tüm ülke gruplarındaki yetişkinlerin oranlarından daha yüksektir. COVID-19’un ortasında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), dünya çapında işsizlerin sayısında yaklaşık 25 milyon artış bekliyor, bu da İİT üyesi ülkelerde 6 ila 8 milyon daha fazla işsiz kişi anlamına geliyor.

Bu Raporun özel bölümü, ticaret korumacılığı ve COVID-19 salgınıyla ilgili artan belirsizliklerin ortasında ticaret ve entegrasyon zorluklarına ve fırsatlarına odaklanmaktadır. Bu darbeler, halihazırda küresel değer zincirlerine iyi entegre olmuş İİT ülkeleri için zararlı olabilirken, tedarik zincirlerinin yeniden yönlendirilmesinden yararlanmak için bazı fırsatlar sunabilir. Bu fırsatlardan yararlanmak için İİT ülkelerinin ticaret maliyetlerini düşürmesi, teknolojik kapasitelerini iyileştirmesi ve tedarik zinciri risklerini karşılama hazırlıklarını artırması gerekmektedir.

Çevrimiçi Elektronik Sürüm

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun