Anasayfa HaberGündem 12. İslam Ekonomisi ve Finansız Zirvesi Tamamlandı

12. İslam Ekonomisi ve Finansız Zirvesi Tamamlandı

by

12. İslam İktisadı ve Finansı Zirvesi Akademi ve Sektörü Buluşturdu!

İLKE Vakfı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından düzenlenen “12. İslam İktisadı ve Finansı Zirvesi” akademiden ve sektörden birçok ismin katılımıyla 16 Ekim 2024 Çarşamba günü Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Raşit Küçük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.


Zirvenin açılış konuşmalarında, İslam İktisadı Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Melih Turan, İslam iktisadı ve İslami finans çalışmalarının büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, bu çalışmaların daha da geliştirilmesi ve süreklilik kazanması gerektiğinin altını çizdi.

İKAM Direktörü Dr. Melih Turan: “1980’lerde temel meseleler ile özel finans kurumları tartışılırken 40 yıl sonra bugün, yeni yatırım çeşitlerinden finansal teknolojilere kadar yepyeni konular ele alınıyor. İslam iktisadı çalışan yüzlerce akademisyen yeni tartışmaları çözümlerken onlarca katılım finans kurumu yenilikçi ürünler geliştiriyor. Adım adım zirveye taşımaya çalıştığımız İslam iktisadı ve finansı ekosistemi bu toplantılarla gelişecek, büyüyecek ve mevcut sistemik problemleri çözecektir.”


 

Global zorluklar, alternatif, adil ve sürdürülebilir finans sistemlerini öne çıkarıyor.

TKBB Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Çınar: “Bu yüzyılda, global zorluklar alternatif, adil ve sürdürülebilir finans sistemlerini öne çıkarıyor. İslam iktisadı ve finansı ise adil bir düzen ve sürdürülebilir kalkınma için giderek önem kazanıyor.” dedi.

 


 

Başarı için kurumsallaşma kritik öneme sahip

T.C. Merkez Bankası Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babacan ise katılım finans sektöründeki gelişmeleri değerlendirerek, “T.C. Merkez Bankası olarak katılım bankacılığına dair alternatif çalışmaların başlamasından bu yana 6 yılı geride bıraktık, ancak daha katedecek çok yol var. Bu alanda başarı için kurumsallaşma kritik önemde.” ifadelerini kullandı.

 


Alternatif sistemler üzerine çalışmalar yapılmalı

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığını ve yıkılmaya mahkum olduğunu, bu durumda sürdürülebilir bir sistem inşa etmemiz gerektiğini vurgulayarak “Alternatif sistemler üzerine çalışmalar yapılmalı” dedi.

 

 


Dijitalleşme ve Fintech uygulamaları dönüşüm sürecini hızlandırıyor

Etkinliğin açılışında konuşan İLKE Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Sait Öner, İslam iktisadı ve finansının, mevcut finans sistemine karşı alternatif bir model olarak küresel düzeyde önemli bir ivme kazandığını belirtti. Dijitalleşme ve Fintek uygulamalarının İslami finansın yaygınlığını artırarak dönüşüm sürecini hızlandırdığını vurguladı.


Açılış konuşmalarının ardından iki farklı salonda paralel oturumlar halinde gerçekleştirilen panellerle akademi ve sektörün farklı açılardan ele aldığı konular üzerinde derinlemesine tartışmalar gerçekleştirildi. 10 oturumda ve çeşitli başlıklarla gerçekleştirilen panellerde İslam iktisadının kriz çözümlerine olan katkılarından küresel finansın dönüşümüne, katılım finansmanındaki yenilikçi yaklaşımlardan dijitalleşmeye ve İslami finteklerin dönüştürücü etkisine kadar birçok konu tartışıldı.

Gerçekleştirilen panellere akademiden ve sektörden katılan birbirinden değerli konuşmacılar, İslam iktisadı alandaki potansiyelin gerçeğe dönüşmesi için gerekli olan bilgileri, stratejileri ve uygulama alanlarındaki tecrübeleri paylaştı.


İslam İktisadı Ödülleri sahiplerini buldu!

Zirvede, İslam iktisadı alanında yürütülen çalışmalar ödüllendirildi. İslam İktisadı Tez Ödülü Ekonomik, Sosyal ve Hukuki Boyutlarıyla Türkiye’de Zekât Analizi başlıklı doktora tez çalışmasıyla Dr. Yunus Emre Aydınbaş’aİslam İktisadı Uygulama Ödülü Portföy Saklama hizmet ile Türkiye Emlak Katılım Bankası’naİslam İktisadı Araştırma Ödülü , alana yapmış olduğu önemli araştırmalarıyla katkı sunan Dr. Sami Al Daghistani’ye takdim edilirken, İslam İktisadı Katkı Ödülü ise İslam İktisadı alanına önemli katkılar sunan Prof. Dr. Masudul Alam Choudhury’e verildi.


“Krizlerin Çözümünde İslam İktisadının Rolü” başlıklı panel gerçekleştirildi

12. İslam İktisadı ve Finansı Zirvesi’nin açılış etkinliği kapsamında “Krizlerin Çözümünde İslam İktisadının Rolü” başlıklı panel gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya’nın yönettiği panelde, Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Ömer Emeç ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Monzer Kahf ve Durham University Öğretim Üyesi Prof. Dr. Habib Ahmed konuya ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Zirvede dünyanın farklı yerlerinden birçok araştırmacı konuya farklı açılardan yaklaştıkları sunumları gerçekleştirdi.

 

 

 

 

 

 


Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun