Talha Bedirhan IŞIK, Haziran ayında İslami finans alanında meydana gelen gelişmeleri ve dünyanın farklı noktalarından haberleri islamiktisadi.net okurları için çevirdi.
- BAE
Varlıklar bazında BAE’nin en büyük İslami bankası olan Dubai İslam Bankası (DIB), tüm dijital hizmetlerini ve yeteneklerini birleştiren kapsamlı bir dijital çatı marka olarak “DIB ‘alt’”ı piyasaya sürdü.
DIB Mobil Uygulaması, Çevrimiçi Bankacılık, WhatsApp ve ATM’ler dahil 135’in üzerinde dijital hizmeti barındıran, kusursuz bir bankacılık deneyimi sunan birleşik platform.
- BAE
BAE merkezli İslami bir banka olan Emirates Islamic, Arap ödeme sistemi Buna ile işbirliği yaparak Arap bölgesinde sınır ötesi işlemleri kolaylaştırmayı planlıyor. Bu ortaklık, bankanın müşterileri için ödemeleri ve transferleri geliştirmeyi ve kolaylaştırmayı amaçlamaktadır ve İslami bankacılık sektöründeki inovasyonu teşvik etme taahhüdüyle uyumlu bir şekilde gerçekleşmektedir.
- BAE
Astra Tech, National Bonds ile birlikte çalışarak Botim kullanıcılarına şeriat uyumlu tasarruf ve yatırım imkanları sunmayı hedefliyor. (Botim, bir mesajlaşma ve video/sesli arama uygulamasıdır)
Astra Tech müşterileri, National Bonds’un sahip olduğu ‘Al Manassah’ Platformu aracılığıyla düşük ve orta gelirli bireylere yönelik mikrofinans seçeneklerine erişim sağlayacak.
- BAE
Dubai Islamic Insurance and Reinsurance (AMAN), bireysel hayat takaful portföyünü Abu Dhabi National Takaful Company (ADNTC) şirketine 37.5 milyon AED (Yaklaşık 10.2 milyon USD) karşılığında satmayı planladığını açıkladı.
- BAE
Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB), Abu Dhabi Investment Office (ADIO) ile bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzalayarak yerel işletmelere ve yatırımcılara finansman ve bankacılık desteği sağlamayı hedefliyor. ADIO, işletmelerin her boyuttaki inovatif iş fırsatlarını destekleyen merkezi hükümet birimidir.
Anlaşmanın bir parçası olarak, ADIB, ADIO veya hükümet girişimleri aracılığıyla yatırım yapan şirketlere şeriat uyumlu banka hesaplarının açılmasına yardımcı olacaktır.
- Pakistan
Pakistan merkezli İslami bir banka olan Meezan Bankası, tedarik zinciri çözümlerine odaklanan fintech şirketi Fauree Tech Pvt Limited ile işbirliği yaparak dijital bir platform oluşturacak.
Bu iş birliği, saygın şirketlere bağlı verimli lojistik tedarik zincirlerinde yer alan tedarikçilerin finansmanını sağlamak için bir dijital platform yaratacak.
- Suudi Arabistan
Suudi fintech şirketi Rakeez Capital, İslami finansman aracı olan Murabaha Sukuk’un ihraç sürecini hızlandırmak için otomatik bir platform başlattı. Platform, Şeriat İnceleme Bürosu (SRB) tarafından incelenmiş ve sertifikalandırılmış olup, perakende ve KOBİ yatırımcılarına sukuka erişimi demokratikleştirmeyi hedeflemektedir.
- Suudi Arabistan
Bank Albilad, açık bankacılık hizmetleri sunabilen ilk Suudi bankası oldu. Bank Albilad, Suudi Arabistan Merkez Bankası (SAMA) tarafından yayınlanan düzenleyici çerçeve doğrultusunda açık bankacılık hizmetlerinin teknik gereksinimlerini yerine getiren ilk banka oldu.
CEO Abdul-Aziz Al-Onaizan, bankanın bu alandaki liderliğinden gurur duyduğunu belirterek, bu girişimin fintech sistemini desteklediğini, finansal sektörde yeniliği teşvik ettiğini ve krallığın 2030 Vizyonu ile uyumlu olduğunu söyledi.
- Birleşik Krallık
Şeriat uyumlu ve ahlaki önceliğe sahip dijital para birimi olan Islamic Coin, 1 Eylül 2023 tarihinde merkezi ve merkezi olmayan borsalarda resmi olarak piyasaya sürüleceğini duyurdu. Lansman, geleneksel ve İslami finans sektörleri tarafından ilgiyle karşılandı.
- Bahreyn/ Cezayir
Bahreyn’deki Al Salam Bankası, Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’deki Al Salam Bankası’ndaki (ASBA) hisse oranını %37.43’ten %53.13’e yükselterek hızla büyüyen kuruluşta çoğunluk hissesini satın aldı. 2006 yılında kurulan ASBA, Kuzey Afrika ülkesinde 23 şubesi olan şeriat uyumlu bir bankadır.
Bu hamle, Al Salam Bankası’nın bölgesel etkisini genişletmesini, büyüme stratejisine uygun hareket etmesini ve ASBA’nın büyüme potansiyelini güçlendirmesini sağlıyor.
- Malezya
Malezya merkezli yatırım holding şirketi Uzma Berhad’ın yan kuruluşu olan Uzma Kuala Muda, Malezya’daki büyük ölçekli güneş fotovoltaik enerji santrali projesi için RM225 milyon (53.7 milyon dolar) İslami finansman sağladı.
Affin Islamic Bank ve Malezya İhracat-İthalat Bankası tarafından sağlanan fonlar, hükümetin Büyük Ölçekli Güneş programı kapsamında bir 50MWac güneş santrali projesinin geliştirilmesi ve inşası için kullanılacaktır.
- Uganda
Uganda parlamentosu, İslami bankacılığın ülkeye girişi için önemli bir adım olan İslami bankacılık ürünlerinin işleme konulmasını uyumlu hale getiren bir dizi yasa tasarısını kabul etti.
Finansal Kurumlar Yasası’nda yapılan değişikliklerle Şeriat Danışma Konseyi’nin yetkisi kaldırılmış olup, Bank of Uganda şimdi İslami bankacılığın operasyonel yönlerini denetleyecek.
***
Kaynak: Salaamgateway