Ahmet Hamza Yıldırım islamiktisadi.net okurları için dünyanın dört bir yanından İslami finans haberlerini çevirdi!
Dubai’nin Tekafül Emarat Yönetim Kurulu, 13,6 Milyon Dolarlık Sermaye İndirimi Kabul Etti
İslami Sigortacılık Şirketi, azaltılacak sermaye miktarına eşit payların birikmiş zararları mahsup etmek için iptal edileceğini söylüyor.
Dubai merkezli İslami Sigortacılık Şirketi Tekafül Emarat Yönetim Kurulu, birikmiş zararları telafi etmek için şirketin çıkarılmış sermayesini 50 milyon AED (yaklaşık 13,6 milyon dolar) azaltmayı kabul etti.
Dubai Finansal Market’ten (DFM) yapılan açıklamada, kurulun indirimi BAE Merkez Bankası ve Menkul Kıymetler ve Emtia Kurumu’nun onayına tabi olarak şirketin genel kuruluna önereceği belirtildi.
Denetçi EY, şirketin 2. Çeyrek 2022 raporunun girişinde geçen ay yaptığı açıklamada, 100 milyon AED sermaye gereksinimini karşılayamadığını belirtti.
Kaynak: Zawya
Afrika’daki İslami Bankacılık, Düzenleyici Zorluklara Rağmen Önümüzdeki On Yılda Dayanak Kazanacak: Moody’s
İslami Bankacılık varlıkları küresel Şeriate uyumlu bankacılık varlıklarının yalnızca %2’sini oluşturmaktadır.
Moody’s’in sermayeciler servisi yeni yayımladıkları bir raporda, kıtanın Müslüman nüfusu göz önüne alındığında, Afrika’daki İslami Bankacılık varlıklarının önümüzdeki 10 yılda dikkate değer bir ilerleme sağlayacağını beklediklerini söyledi.
Mik Kabeya, Başkan Yardımcısı, Moody’s Kıdemli Analisti, “Afrika’nın Müslüman nüfusu ve düşük başlangıç noktası göz önüne alındığında, sektörde devasa bir büyüme potansiyeli var” dedi.
Afrika’nın Müslüman nüfusu, kıtanın yaklaşık nüfusunun %40’ını kapsayarak, yaklaşık 530 milyon kişiden oluşmaktadır. Kuzey Afrika’daki Müslüman nüfus %90’ın üzerinde, Körfez Ülkelerindeki seviyeye neredeyse yakın ve %60’lık Müslüman nüfusa sahip Malezya’nın da çok üzerinde.
Afrika’nın banka kullanmayan nüfusu, özellikle dini inançlar sebebiyle geleneksel sistemden çıkanlar, kullanılmayan potansiyel bir mevduat ve yatırım havuzu sunuyor.
Yine de halihazırda devam eden zorluklar İslami bankacılığın büyümesini önümüzdeki 12 ila 18 ay arasında engellemeye devam etmesi bekleniyor.
Afrika’daki geleneksel bankalar arasında yükselen rekabet İslami Bankacılık endüstrisinin gelişmesini zorlaştırıcı bir ortam yaratıyor.
Ek olarak, kıtadaki İslami finans endüstrisi için yasa, düzenleyici ve vergi rejimleri kalkınmalarının ilk aşamalarındadır.
Kabeya, “Sektör için yasal çerçeveler, hem tam teşekküllü İslami mukrizler için hem de pencerelerin kurulması için bir ön koşul niteliğindedir” dedi.
Afrika’daki İslami Bankacılık varlıkları, Sahra Altı Afrika’nın dünya Müslüman nüfusunun yaklaşık %15’ini barındırmasına rağmen, Aralık 2021 itibariyle çoğu Afrika ülkesindeki küresel bankacılığın yalnızca %2’sini, yerel bankacılığın ise %10’undan daha azını oluşturmaktadır.
Rapor istisnalar olduğunu ve bu istisnaların, bankacılık sistemi tamamen Şeriat uyumlu olan Sudan ve İslami bankacılık varlıklarının bankacılık sektörü varlıklarının yaklaşık %25’ini oluşturduğu Cibuti olduğunu belirtti.
Kaynak: Zawya
islamiktisadı.net için çeviren: Ahmet Hamza Yıldırım