Anasayfa Haber Rusya Merkez Bankası Müslümanlara Uygun Kart Projesinin Pilot Uygulamasını Başlattı!

Rusya Merkez Bankası Müslümanlara Uygun Kart Projesinin Pilot Uygulamasını Başlattı!

by

Muhammet Negiz islamiktisadi.net okurları için dünyanın dört bir yanından İslami finans haberlerini çevirdi!

Rus medyasında yer alan habere göre (Russkiy Pioner, 2022), Rusya Merkez Bankası Müslümanlara özel kredi kartı projesinin pilot uygulamasını başlattı. Bu kartlarla alkol ve tütün mağazaları ile kulüp ve barlarda ödeme yapmak mümkün olmayacak.

Rusya Merkez Bankası, Tataristan’da İslami bankacılık esaslarına göre hazırladığı pilot projeyi uygulamaya başladı. Daha önceden belirtildiği üzere Müslümanlar için hazırlanan bu banka kartlarını 2023’te Çeçenistan ve Dağıstan’da da denemeyi planlıyorlar.

Haber metninde, Müslümanların dini gerekçelerle bütün bankacılık ürünlerini kullanmalarının mümkün olmadığı, bankacılık hizmetlerinde faiz uygulayan banka kartları ile işlem yapamadıkları ve dindar insanların banka hesaplarındaki paralarından üçüncü kişilere faizle kredi verilmemesinin önem arz ettiği bu nedenle “Müslümanlar için hazırlanan banka kartı”nın sadece tasarruf amaçlı olduğu vurgulanıyor.

Bu kart ile bazı mağazalarda işlem yapmak mümkün olmayacak. İslami Bankacılık Departmanının yöneticisi olan Marat Sadriyev, proje hakkında “Alkol, tütün ürünleri ve dini hükümlere göre yasak olan malların satışlarının yapıldığı yerlerde bu kartlar çalışmayacak” şeklinde yaparken, bar ve gece kulüplerinde geçersiz olacak olan kartlar kafe ve restoranlarda ise kullanılabilecek.

İslami hükümlere göre bankacılığın faizsiz finansman, opsiyonlu ve vadeli işlemlerle yapıldığı belirtilen haberde bu işlemlerin özel ortak finansman kuruluşları tarafından gerçekleştirileceği aktarılıyor.

“İş Ortağı Finansmanı Faaliyetleri Hakkındaki Kanun” taslağının açıklama metninde, benzer hizmetlerin özel kredisiz finans kuruluşları tarafından da sağlanacağı belirtilmekte ve bu kuruluşların Rusya Merkez Bankası siciline kayıtlı olacakları ifade ediliyor. Bu organizasyonlar, özel ve tüzel kişilere ücretsiz olarak borç verebilecekler, ödemenin vadesi veya ötelenmesi hakkındaki alış-satış sözleşmesi ya da finansal kiralama sözleşmesi aracılığıyla onları finanse edebilecekler. Kurumlar, üretim ya da ticari faaliyetleri finanse etmek için tüzel kişilerin sermayelerine katılım ya da ortaklık koşullarında garanti sağlayacaklar.

Pilot uygulamanın sonuçlarına göre ortaklık finansmanı yasal düzenlemesinin Rusya’nın diğer bölgelerinde yaygınlaştırılmasına karar verilecek.

islamiktisadı.net için çeviren: Muhammet Negiz

Kaynak: Russkiy Pioner

Benzer Yazılar

Görüşlerinizi Paylaşabilirsiniz

    Mail Bültenimize Abone Olun